Tangzhong starter, hoe uitrekenen

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Lily
Chef stoffer en blik
Berichten: 23
Lid geworden op: do 16 jul 2015, 22:10

Tangzhong starter, hoe uitrekenen

Bericht door Lily »

Hoi allen,

Ik vraag me af hoe ik de hoeveelheid vocht en bloem moet berekenen in een recept als ik een Tangzhong starter in het recept gebruik.

De Tangzhong maak ik bijv met 50 gr bloem, 250 gr water en kook tot papje van 65 graden.

Kan ik dan in een ander recept deze hoeveelheid water en bloem aftrekken? Is er een percentage voor de Tangzhong starter tov de bloem hoeveelheid?

Iemand meer ervaring met Tangzhong?

Ik heb meerder malen van Christine' s recipes de Japanese coconut custard buns gemaakt, heel lekker.

Alvast bedankt.
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Tangzhong starter, hoe uitrekenen

Bericht door Ballie »

Je kunt (bijna) ieder recept converteren naar een Thang Zhong variant, door 5% van het bloem te nemen en 5 maal dit gewicht van het water.

Dus als een recept 500 gram Bloem en 300 gram water heeft. Dan neem je 25 gram van het bloem en 125 gram van het water. Er blijft dan 275 gram bloem en 375 gram water over.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
Lily
Chef stoffer en blik
Berichten: 23
Lid geworden op: do 16 jul 2015, 22:10

Re: Tangzhong starter, hoe uitrekenen

Bericht door Lily »

Ok, is duidelijk. Ga dit uitproberen!

Dank je voor het antwoord.
Gebruikersavatar
Soepkipje
Moderator
Berichten: 794
Lid geworden op: zo 04 dec 2011, 11:59

Re: Tangzhong starter, hoe uitrekenen

Bericht door Soepkipje »

Lily schreef: Iemand meer ervaring met Tangzhong?
Hokkaidobroodjes met Tang Zhongmethode zijn een paar jaar geleden het "broodje van de maand" geweest op dit forum. Lees HIER de recepten en over de ervaringen van andere forumgebruikers met brood bakken volgens deze methode.
Eschenfelder graanvlokker (hout), Hawos graanmolen Easy, Panasonic SD-253 en SD-255, 1x Smeg, 1x Siemens en 2x Boschovens
Gebruikersavatar
Lily
Chef stoffer en blik
Berichten: 23
Lid geworden op: do 16 jul 2015, 22:10

Re: Tangzhong starter, hoe uitrekenen

Bericht door Lily »

Wow, hoe kan ik die gemist hebben ;K

Thanks.
Gebruikersavatar
willemsingapore
Deegkneder
Berichten: 159
Lid geworden op: do 31 okt 2013, 05:53

Re: Tangzhong starter, hoe uitrekenen

Bericht door willemsingapore »

Ballie schreef:Je kunt (bijna) ieder recept converteren naar een Thang Zhong variant, door 5% van het bloem te nemen en 5 maal dit gewicht van het water.

Dus als een recept 500 gram Bloem en 300 gram water heeft. Dan neem je 25 gram van het bloem en 125 gram van het water. Er blijft dan 275 gram bloem en 375 gram water over.
Ballie, Er blijft 475gr bloem en 175gr water over. ;B

Groetjes,

Willem
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Tangzhong starter, hoe uitrekenen

Bericht door Ballie »

Ehm, ja, dat klopt inderdaad. Tikvaudtje... ;S

Vandaar dat mijn broden steeds mislukken :rofl2:
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Tangzhong starter, hoe uitrekenen

Bericht door Levinebaktbrood »

:DB2: die Ballie toch :rofl2:
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Plaats reactie