3 granenvlokken

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
erikg
Deegkneder
Berichten: 147
Lid geworden op: vr 29 mei 2015, 21:28
Contacteer:

3 granenvlokken

Bericht door erikg »

een basisbrood bakken lukt al prima. heel veel ervaring heb ik nog niet.

nu wil ik bij 200g meel, 200g bloem en 100g roggemeel 3granen vlokken gooien.
ik heb twee vragen.

hoeveel granen kun je maximaal toevoegen aan een deeg van 500g ?
hoeveel extra water moet ik toevoegen om te compenseren voor de graanvlokken ?

groet, erik
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: 3 granenvlokken

Bericht door Ballie »

Daar staan geen vaste hoeveelheden voor. In principe kun je er zoveel in gooien als je zelf lekker vindt. Kwestie van uitproberen dus.

Hou er wel rekening mee dat je ook meer vocht nodig hebt wanneer je vlokken en/of granen nodig hebt. Dit kun je evt. (gedeeltelijk) opvangen door de vlokken en/of granen te weken voor je ze aan je mengsel toevoegt. Hoewel ik niet weet of dit bij vlokken wel zo'n goed idee is. Is ook weer een kwestie van uitproberen.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: 3 granenvlokken

Bericht door bakplaat »

Dan zou ik de (geweekte) granen/vlokken los van de ingrediënten het deeg beschouwen,maar als vulling, zoals je bijv. ook Rozijnen/Krenten aan je deeg toevoegt.
Je kunt idd. even uitproberen wat je acceptabel vindt, maar verder dan 10-15% van de bloem/meel zou ik niet gaan.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: 3 granenvlokken

Bericht door lekkermelig »

Met vlokken heb je zeker meer vocht nodig, en ik zo ze wel voorweken, dat is makkelijker.
Voor extra hoeveelheden water is dit linkje wel handig.
http://www.homebaking.at/quellen-und-quellen-lassen/

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
erikg
Deegkneder
Berichten: 147
Lid geworden op: vr 29 mei 2015, 21:28
Contacteer:

Re: 3 granenvlokken

Bericht door erikg »

dank ! ik ga ze weken :)
Gebruikersavatar
erikg
Deegkneder
Berichten: 147
Lid geworden op: vr 29 mei 2015, 21:28
Contacteer:

Re: 3 granenvlokken

Bericht door erikg »

ik heb ondertussen een brood gebakken met 100g roggemeel, 200g tarwemeel en 200gram tarwebloem. 300g water en 20g roomboter.

ik heb 50g zaden en 50g vlokken laten weken in 100g water en deze bij het kneden toegevoegd.
Dus eerst een mi uut of 10 kneden en daarna heb ik die vlokken erdoor heen gekneed.


Het brood zag er prima uit en was lekker om te eten. Dus dat lijkt goed gegaan te zijn.

Uiteraard zijn tips en verbeterpunten welkom.
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: 3 granenvlokken

Bericht door bakplaat »

Fijn dat dit brood goed gelukt en ook smakelijk is geworden Erik :2th: Als tip zou ik je mee willen geven,om het weekvocht van de zaden bij het deegvocht te gebruiken.Vlokken hoef je in principe niet te weken.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
erikg
Deegkneder
Berichten: 147
Lid geworden op: vr 29 mei 2015, 21:28
Contacteer:

Re: 3 granenvlokken

Bericht door erikg »

cor,

wat ik met de zaden en 3granen vlokken heb gedaan is het geheel met 100ml water in een bakje laten weten. Na een tijdje is er nauwelijks weekvocht over is.

of kan ik beter laten weken in meer water en dit dan gebruiken ipv het gewone water ?

groet, erik.
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: 3 granenvlokken

Bericht door bakplaat »

Erik...een exacte hoeveelheid water om zaden in te laten weken is moeilijk aan te geven,hangt ook af hoe oud/ingedroogd ze al zijn.Zorg dat ze ruim onder water staan en laat ze minimaal enkele uren tot een hele nacht weken.Het weekwater na het uitlekken kun je gebruiken in je deeg.
En zoals al eerder gezegd, vlokken hoef je niet echt te weken,kun je zo aan je deeg toevoegen of als decoratie op je brood gebruiken.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
erikg
Deegkneder
Berichten: 147
Lid geworden op: vr 29 mei 2015, 21:28
Contacteer:

Re: 3 granenvlokken

Bericht door erikg »

Cor, ik heb je tip opgevolgd en het weekvocht in mijn deeg gebruikt. Hij staat nog uit te dampen dus dat wordt morgen pas proeven ;)

Wat me wel op alt is dit. Ik heb het weekvocht aangevuld tot 300g vocht en 20g roomboter gebruikt voor 500g meel/bloem. Na een minuut of 8 kneden met de hand maak ik pannenkoek en schep dat zaden /vlokkenmengsel erop en kneed dat door het deeg.

Dat gaat op zich wel, maar de natte zaden zorgen er wel voor dat het deeg flink natter wordt.
voor het eindresultaat lijkt het niets uit te maken, dat ziet er prima uit.


Ik ga de volgende keer alleen de zaden weken en de vlokken droog toevoegen.
Eens kijken wat dat doet.

groet, erik
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Plaats reactie