brood zakt licht in.

Voor vragen over waarom brood niet geworden is zoals je had gewild, niet gerezen of misvormd etc. Je bloopers mogen hier ook bij.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

brood zakt licht in.

Bericht door Vitamine C »

Afbeelding

Brood zakt iets in aan zijkanten, wat kan de oorzaak zijn?

Alvast bedankt. Mvg Vitamine C
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: brood zakt licht in.

Bericht door papagena »

Misschien kun je even je recept erbij zetten en precies vertellen wat je hebt gedaan?
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
Hermanusb
Jongste bediende
Berichten: 48
Lid geworden op: do 25 apr 2019, 19:11

Re: brood zakt licht in.

Bericht door Hermanusb »

Geen idee maar ik had iets vergelijkbaarsntoen het brood nog niet goed afgebakken was.

Zwart blik gebruikt?
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: brood zakt licht in.

Bericht door Vitamine C »

Standaard broodje:

250 gr tarwebloem
250 gr volkorenmeel
8 gr zout
20 gr roomboter of margarine
5 gr basterdsuiker
5 gr droge gist
290 ml water (iets meer gebruikt) +15 ml

Kneden, opbollen half uur rijzen. ontgassen, vormen 20m rijzen. Ontgassen, vormen, busbrood (zwart blik) 50 min rijzen. Oven 220 graden voorverwarmd, bakken op 180 graden. 30/35 minuten.
Gebruikersavatar
Hermanusb
Jongste bediende
Berichten: 48
Lid geworden op: do 25 apr 2019, 19:11

Re: brood zakt licht in.

Bericht door Hermanusb »

Ik gok op een iets te lage temperatuur
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: brood zakt licht in.

Bericht door Levinebaktbrood »

Te kort en op een te lage temperatuur gebakken.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: brood zakt licht in.

Bericht door Vitamine C »

Kerntemperatuur, was 95 graden. Ik zal is bakken op 190 graden/ 35 min.
Gebruikersavatar
Hermanusb
Jongste bediende
Berichten: 48
Lid geworden op: do 25 apr 2019, 19:11

Re: brood zakt licht in.

Bericht door Hermanusb »

Ik gebruik bij dezelfde hoeveelheid tarwemeel eerder 350gr water.

En bak op een hogere temperatuur.
Ik zou dus eerder naar 230/240 graden gaan.
Voorverwarmen op 250 graden.
10 min bakken op 230 graden en dan 30 minuten op 200 graden.

Of wat Jan tegen mij zei 10 min op 250 graden en 30 op 200.

Maar jou temperatuur is wel heel laag.
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: brood zakt licht in.

Bericht door Vitamine C »

Hmmm het komt uit het boek van Robert van Beckhoven. Zou toch zeggen dat hij brood kan bakken.

Iets hogere temperatuur gedaan, en al een stuk beter.

Wel allemaal bedankt voor de reactie's, ik ga nog is wat verder experimenteren. :) :D
Gebruikersavatar
bart5
Stofhapper
Berichten: 1
Lid geworden op: zo 06 okt 2019, 15:22

brood zakt in na het bakken

Bericht door bart5 »

Mijn brood zakt in nadat het 43 minute uit de oven is. Ik had het meteen uit de bakvorm gehaald. (Geen bbm)
Iemand tips?
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: brood zakt licht in.

Bericht door Levinebaktbrood »

Langer bakken. Brood zakt bij het afkoelen in als het niet helemaal gaar is.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Plaats reactie