Vraagje over managen van rijs tijden

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Bakben
Gaat de goede kant op
Berichten: 72
Lid geworden op: wo 01 mar 2017, 23:30

Vraagje over managen van rijs tijden

Bericht door Bakben »

Ik zou graag verschillende broden in 1 keer afbakken in de oven.
Maar.. ik kan natuurlijk maar 1 deeg kneden per keer.

Dus dan kom ik wat in de problemen met de rijs tijden.

Hoe zou ik dit het beste kunnen oplossen?

Het 1e deeg een bulkrijs in de frigo geven, en ondertussen het tweede deeg maken??
Of kouder water gebruiken?

Ik vind het wel tricky, en ik heb niet echt de tijd om vanalles te proberen, daarom dat ik hier wat advies kom vragen.

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Vraagje over managen van rijs tijden

Bericht door Levinebaktbrood »

Degen na elkaar kneden. Het eerste deeg/de eerste degen koeler wegzetten totdat je alle degen gekneed hebt en dan weer samen laten rijzen. Hou ook rekening met de hoeveelheid gist in de degen, die moet ongeveer gelijk zijn. Deeg met meer gist rijst sneller.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Bakben
Gaat de goede kant op
Berichten: 72
Lid geworden op: wo 01 mar 2017, 23:30

Re: Vraagje over managen van rijs tijden

Bericht door Bakben »

En moet ik me dan ook aan de deegtemperatuur houden ?
Of kan ik eventueel wat kouder water gebruiken?

Of volstaat de koelkast?
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Vraagje over managen van rijs tijden

Bericht door BakkerGerrit »

Ik zou niet teveel zaken aanpassen anders zie je door de bomen het bos niet meer.
Je kunt wel een heel koud deeg gaan maken maar dat moet ook weer op temperatuur komen. En hoelang doe je helemaal over het maken van een deegje..........
Succes! Ik lees graag hoe het is gegaan.
Gebruikersavatar
KeesR
Deegroller
Berichten: 293
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Re: Vraagje over managen van rijs tijden

Bericht door KeesR »

Kneedmachine met voldoende capaciteit kopen?
Gebruikersavatar
Bakben
Gaat de goede kant op
Berichten: 72
Lid geworden op: wo 01 mar 2017, 23:30

Re: Vraagje over managen van rijs tijden

Bericht door Bakben »

Vandaag 2 verschillende degen gemaakt, elk van 5 kg.
Het eerste deeg in de koelkast gezet gelijk Levine had voorgesteld.
Het ging eigenlijk vrij goed.

Het is wel wennen om zo een groter volume te draaien qua deeg.

Ik ben alleen nu aan het twijfelen om volgende keer een kleiner aantal te maken.
Ik heb sinds kort een rofco B40 omdat er redelijk wat vraag naar brood is, maar ik heb het gevoel dat ik de oven nog niet helemaal meester ben.

Zou het een goed idee zijn om eerst op 1 dek te bakken, en naarmate dat ik de oven beter ken, de volledige oven te gebruiken?
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Vraagje over managen van rijs tijden

Bericht door lekkermelig »

Een etage is makkelijker te overzien, maar met drie etages bakt het wel iets anders.
Met name de tweede etage bakt vaak wat donkerder, daar moet je wel wat voor corrigeren.

Ben wel benieuwd waar je moeite mee hebt, want ik vind zelf een Rofco B40 heel fijn bakken.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 955
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: Vraagje over managen van rijs tijden

Bericht door Anna »

:ugeek: Alle reacties over het bakken in de B40 heb ik naar het topic 'Bakken in de rofco B40' verplaatst. Praten we hier weer verder over het managen van rijstijden :ugeek:
Plaats reactie