Ik heb 2 niet zo succesvolle pogingen gedaan zelf brood te bakken. 500gram volkorenmeel en 300ml water, 1.5 zakje gist en 1.5 eetlepel zout.
Volkorenmeel van huppeldepupmolen (te koop bij albert heijn)
Het eindresultaat smaakte redelijk, maar was veel te compact, niet luchtig.
2x merkte ik na een minuut of 12 (tijd niet precies bijgehouden helaas ) dat het deeg weer vochtiger begon te worden. Later las ik ergens dat dat kan gebeuren als je je deeg overkneedt. En dat je als dat gebeurt het deeg beter weg kunt gooien om opnieuw te beginnen. Ik dacht dus te weten waarom mijn brood 'mislukt' was.
Maar nu lees ik in Levines boek op pagina 22 dat deeg met de hand kneden zeker 20 minuten duurt.
Dus nu weet ik achteraf nog niet waarom mijn brood niet lekker groot was geworden.
Kan overkneden al binnen een kwartier optreden (als je met de hand kneed), of moet ik een andere oorzaak zoeken dat mijn brood niet mooi gerezen was?
overkneed na 12 minuten handkneden?
- Tom72
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 14
- Lid geworden op: do 17 jan 2019, 19:59
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: overkneed na 12 minuten handkneden?
Ik denk niet dat het deeg overgekneed is. Ik zou zelfs wat meer vocht toevoegen. En heeft het deeg wel voldoende geresen?
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: overkneed na 12 minuten handkneden?
Een beetje spierballen helpt ook wel...
Een geluk... een broodje of vier in de week en je hoeft niet naar de sportschool..
Dat is zo'n € 25 per maand besparen.. Kan ik FF vangen??
Beschrijf het hele proces eens Tom..
Met kneden ben je klaar als je een dun vliesje kunt trekken van het deeg..
Voldoende rust, rijs en vocht zijn toch ook wel factoren..
Goede ingrediënten (huppeldepupmolen kan dus curieus zijn) en goede voorbereiding … essentieel
Het komt soms op wat kleine dingen aan dus precisie en kennis ontkom je niet aan..
Niet eenvoudig hoor een goed en lekker broodje bakken maar ik weet bijna zeker dat het je gaat lukken!!
Je zit hier immers op het beste broodforum!!
Een geluk... een broodje of vier in de week en je hoeft niet naar de sportschool..
Dat is zo'n € 25 per maand besparen.. Kan ik FF vangen??
Beschrijf het hele proces eens Tom..
Met kneden ben je klaar als je een dun vliesje kunt trekken van het deeg..
Voldoende rust, rijs en vocht zijn toch ook wel factoren..
Goede ingrediënten (huppeldepupmolen kan dus curieus zijn) en goede voorbereiding … essentieel
Het komt soms op wat kleine dingen aan dus precisie en kennis ontkom je niet aan..
Niet eenvoudig hoor een goed en lekker broodje bakken maar ik weet bijna zeker dat het je gaat lukken!!
Je zit hier immers op het beste broodforum!!
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: overkneed na 12 minuten handkneden?
Het recept dat je gebruikt is niet in balans. Te weinig vocht, te veel gist en waarschijnlijk ook te veel zout. Deeg met weinig vocht rijst heel moeilijk en zal een compact brood opleveren. Als je meer vocht toevoegt krijg je een luchtiger brood. Als het deeg niet goed gekneed is (te kort of te lang) zal het ook compact worden. Met de hand deeg oversneden is heel lastig ^)^.
Alles goed afwegen op een goede digitale weegschaal, ook vocht, zout en gist. Maatbekers kloppen niet.
Vergeet het volkorenmeel van de AH en koop goed meel bij b.v. een molen.
100% volkorenmeel
63 - 65% water
1,5 - 2% zout
1 - 1,4 gram instant gist
is een goed uitgangspunt.
Hoe lang moet je kneden? Deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Hoe lang dat duurt ligt aan hoe ervaren je bent in het kneden van het deeg met de hand.
Alles goed afwegen op een goede digitale weegschaal, ook vocht, zout en gist. Maatbekers kloppen niet.
Vergeet het volkorenmeel van de AH en koop goed meel bij b.v. een molen.
100% volkorenmeel
63 - 65% water
1,5 - 2% zout
1 - 1,4 gram instant gist
is een goed uitgangspunt.
Hoe lang moet je kneden? Deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Hoe lang dat duurt ligt aan hoe ervaren je bent in het kneden van het deeg met de hand.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Tom72
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 14
- Lid geworden op: do 17 jan 2019, 19:59
Re: overkneed na 12 minuten handkneden?
Bedankt voor jullie reacties . Ondertussen heb ik Levine's boek gekocht en haal meteen betere resultaten. Het recept wat ik volgde was inderdaad niet goed.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: overkneed na 12 minuten handkneden?
:G :G :2th:
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: overkneed na 12 minuten handkneden?
Al zou je een enorme krachtpatser zijn Tom, zou je dat overkneden met de grootste moeite nog niet voor elkaar krijgen. :D,
Volg het bovenstaand recept en tips op dan zul je vast een beter deeg krijgen waarvan je... een mooi dun vliesje ...kunt trekken. ( zie ook Levine's filmpje.)
Ook zul je dan uiteindelijk een beter bakresultaat krijgen.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.