Durum

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
erikg
Deegkneder
Berichten: 147
Lid geworden op: vr 29 mei 2015, 21:28
Contacteer:

Durum

Bericht door erikg »

Ik heb een zak semoule de blé dur gekregen. Gekocht bij de 'arabische bakker'.
Wat me onduidelijk is waa ik dit nu precies voor kan gebruiken.

Kan ik het uberhaubt gebruiken voor brood ?
Kan het in de pizzabodem ?

Of geef ik het beter aan mijn marokaanse buuf ?
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Durum

Bericht door Ballie »

Ik ben de Franse taal niet machtig, maar als ik mijn gezonde verstand gebruik zou ik denken dat het Semolina is van Durum Tarwe. Ofwel Griesmeel van Durum Tarwe.

Ik heb zelf nooit met Griesmeel gebakken, maar als ik mij niet vergis heb ik er wel eens recepten voor gezien. Ik zou het gewoon eens proberen.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Durum

Bericht door lekkermelig »

Semoule du blé is idd griesmeel van harde tarwe, oftewel grof gemalen durum tarwe.
Het is volgens mij in de marokkaanse keuken ook wel bekend als smida. Heel veel broden daar worden gebakken met smida of een combi van smida met ander meel. Ook in andere keukens kan je er zat mee doen, ik heb het in het verleden wel gebruikt voor pizza (samen met ander meel). Er zijn heel veel broodrecepten uit andere zuidelijke keukens waar je dit ook kan gebruiken. Er is wel wat verschil tussen fijngemalen durum meel en griesmeel, dat merk je vooral in de wateropname. Als het fijngemalen is kan het meestal veel meer water aan. Ik gebruik het ook wel als strooigoed op mijn schietplanken, er staat eigenlijk altijd wel een kilo in de kast hier.
Dus niet zomaar weggeven, je kan er heel lekkere broden mee bakken:-)

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
AlexanderB
Jongste bediende
Berichten: 47
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 18:48

Re: Durum

Bericht door AlexanderB »

Hi,

Op Weekendbakery staan vaak wel leuke recepten, daarbij ook 1 waar semolina (griesmeel) in gebruikt wordt: https://www.weekendbakery.com/posts/sem ... same-loaf/

Mocht je er nou geen brood van gaan bakken, maak er dan een keer pasta van. Durum griesmeel is hier ideaal voor! En vers gemaakte pasta is gewoon veel lekkerder :D.
Gebruikersavatar
Flourpower
Deegkneder
Berichten: 137
Lid geworden op: zo 20 apr 2014, 14:54

Re: Durum

Bericht door Flourpower »

lekkermelig schreef: oftewel grof gemalen durum tarwe.
Eigenlijk is het een bijproduct van het zeven van (grof) gemalen (tarwe)graan.
Dus niet zomaar grof gemalen graan... detail.. ;-)
^ wat ik schrijf + > wie ik ben : de laatste beroepsmolenaar van Oost-Vlaanderen ..
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Durum

Bericht door lekkermelig »

Flourpower schreef:
lekkermelig schreef: oftewel grof gemalen durum tarwe.
Eigenlijk is het een bijproduct van het zeven van (grof) gemalen (tarwe)graan.
Dus niet zomaar grof gemalen graan... detail.. ;-)
Weer wat geleerd :G Het is dus eigenlijk een restproduct?

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Flourpower
Deegkneder
Berichten: 137
Lid geworden op: zo 20 apr 2014, 14:54

Re: Durum

Bericht door Flourpower »

Als je 'witte' bloem maakt zijn er altijd restproducten.. het is maar van welke kant je het bekijkt. Een bedrijf dat zich richt op de productie van gries ziet dat bijproduct vermoedelijk als hoofddoel. :-)
^ wat ik schrijf + > wie ik ben : de laatste beroepsmolenaar van Oost-Vlaanderen ..
Gebruikersavatar
erikg
Deegkneder
Berichten: 147
Lid geworden op: vr 29 mei 2015, 21:28
Contacteer:

Re: Durum

Bericht door erikg »

Bedankt, ik ga er gewoon mee aan de slag.
Gebruikersavatar
john-b-bak
Deegkneder
Berichten: 103
Lid geworden op: zo 27 mar 2016, 15:27

Re: Durum

Bericht door john-b-bak »

Ik had al een heel betoog geschreven over durum en dacht dit via concept bewaren opgeslagen te hebben maar helaas! Kijk eens bij weekendbakery daar staat wel iets over durum. Succes. John
Plaats reactie