pistolets zakken in

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
1md65
Deegroller
Berichten: 274
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

pistolets zakken in

Bericht door 1md65 »

Vandaag probeerde ik pistolets te maken. De 1e rijs was 30 minuten, daarna heb ik ze opgebold en nog eens 50 minuten laten narijzen, maar bij het insnijden (na 40 minuten) zakten de mooi verdubbelde broodjes in :yugh:
Wat kan de oorzaak zijn ?
Dank voor jullie reacties
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: pistolets zakken in

Bericht door papagena »

Zet je recept hier eens neer.
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
Jean
Opboller
Berichten: 191
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
Locatie: Belgisch Limburg

Re: pistolets zakken in

Bericht door Jean »

Insnijden na 40 minuten vind ik echt te laat.
Gebruikersavatar
1md65
Deegroller
Berichten: 274
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

Re: pistolets zakken in

Bericht door 1md65 »

recept :
1kg bloem, 600 ml water, 20gr zout, 50 gr gist
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: pistolets zakken in

Bericht door Ballie »

Dat was verse gist neem ik aan? Overigens is het dan nog steeds teveel gist. Ik zou bij verse gist niet meer dan 30 gram gebruiken of 10 gram droge gist.

Om het juiste moment van insnijden te bepalen moet je je deeg in de gaten houden in plaats van de klok. 40 Minuten vind ik helemaal niet zo lang, maar met zoveel gist kan het wel eens een stuk sneller rijzen en heb je voor je 't weet last van overrijs. Dat is hier naar mijn mening dan ook aan de hand geweest.

Succes voor een volgende keer. Oh, en misschien zou je het zout ook iets kunnen minderen. Hoeft niet maar 17 à 18 gram zout op een kilo bloem zou al voldoende moeten zijn.

Daarnaast zou ik het water wegen in plaats van meten. Maatbekers kunnen flink afwijken...
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
Jean
Opboller
Berichten: 191
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
Locatie: Belgisch Limburg

Re: pistolets zakken in

Bericht door Jean »

Een pistolet is na 40 minuten bijna volrezen, en is het dus te laat voor in te snijden . Volgens mij doet het recept bij deze helemaal niets ter zake, het is een probleem van het moment van insnijden.
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: pistolets zakken in

Bericht door Ballie »

Dat ben ik niet met je eens. Of een deeg na 40 minuten al dan niet volrezen is, is afhankelijk van de omstandigheden. Zoals samenstelling, maar ook de deeg- en omgevingstemperatuur spelen mee. Of het wel of niet gebruik maken van een rijskast.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
Jean
Opboller
Berichten: 191
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
Locatie: Belgisch Limburg

Re: pistolets zakken in

Bericht door Jean »

Als de pistolets in kwestie niet bijna volrezen waren zouden ze niet inzakken bij het insnijden.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: pistolets zakken in

Bericht door Levinebaktbrood »

Als deeg bijna volrezen is zakt het niet in bij het insnijden. Deeg zakt pas in als het te lang heeft gerezen. Bijna volrezen = niet te lang.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Jean
Opboller
Berichten: 191
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
Locatie: Belgisch Limburg

Re: pistolets zakken in

Bericht door Jean »

Ik begrijp gewoon niet wat dit met het recept te maken heeft.
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: pistolets zakken in

Bericht door papagena »

Hoe meer gist des te sneller het bijna volrezen is.
Misschien eens een ander recept proberen? http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/ ... olets.html
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: pistolets zakken in

Bericht door bakplaat »

Jean schreef:Ik begrijp gewoon niet wat dit met het recept te maken heeft.
Alles :!: Bij een recept hoort ook een werkwijze en daarbij worden vaak de nodige rijstijden aangegeven, die je vervolgens niet letterlijk moet nemen. Je kunt de voortgang van het rijsproces het beste volgen met je ogen (kijken) en handen (voelen) ,dit zijn hiervoor de aangewezen instrumenten. (Vroeger zo al geleerd tijdens de vakopleiding)
De omstandigheden kunnen per deeg van eenzelfde recept steeds verschillend zijn, bijv. kwaliteit van bloem/meel, deeg- en omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid etc.

Zelf laat ik het deeg voor het insnijden nooit helemaal vol rijzen en schat ik het zo in ,dat als het nog even kan het dan ook alvast in te snijden.Altijd goede resultaten en nooit last van inzakken.

AfbeeldingAfbeelding
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Jean
Opboller
Berichten: 191
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
Locatie: Belgisch Limburg

Re: pistolets zakken in

Bericht door Jean »

Het ging hem over het insnijden van pistolets.
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: pistolets zakken in

Bericht door bakplaat »

Ja dat is waar ook Jean...maar het maakt niks uit hoor, zoals wat ik hierboven vertelde kun je toepassen op Groot- en Kleinbrood.

Hier dan nog een foto van goed gebakken Pistolets zoals ik die nog regelmatig maak:

Afbeelding
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
1md65
Deegroller
Berichten: 274
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

Re: pistolets zakken in

Bericht door 1md65 »

Dank voor jullie reacties, zal de pistolets beter in het oog moeten houden tijdens de 2e rijs.
Gebruikersavatar
1md65
Deegroller
Berichten: 274
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

Re: pistolets zakken in

Bericht door 1md65 »

Deze ochtend nieuwe poging ondernomen om mooie pistolets be bakken, en het is gelukt :P
Heb langere voorrijs genomen en korter narijs. Broodjes na 15 min ingesneden.
Dank voor de tips
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: pistolets zakken in

Bericht door Melinda »

Nou zijn we natuurlijk erg benieuwd naar de foto's. ;)
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Plaats reactie