Zoals ik in mijn
voorsteltopic schreef, bak ik hoofdzakelijk volkorenspeltbrood met pitten en zaden volgens een
"snelrecept" van de Duitse supermarktketen
Alnatura met hier en daar een kleine aanpassing. Het is een makkelijk een vooral snel recept, wat voor mij goed werkt, omdat ik zonder veel moeite (behalve het kneden) toch snel een lekker brood kan bakken en dit eventueel ook kan doen als ik 's avonds uit mijn werk kom.
Het recept wat ik gebruikte was voordat ik me hier aanmeldde als volgt:
- 350 gr. biologische volkoren speltmeel
150 gram biologische speltmeel type 1050 of type 650 (afhankelijk van wat ik in de winkel kan kopen)
2 theelepels (maatje van de broodbakmachine) zeezout
4 eetlepels biologische zonnebloempitten (+ extra zonnebloempitten voor op de bodem van het bakblik en voor bovenop het brood)
4 eetlepels biologische pompoenpitten
4 eetlepels biologische sesamzaad
4 eetlepels biologische lijnzaad
350 ml. lauw water
1 pakje (9 gram) biologische droge gist
1 eetlepel biologische honing
2 eetlepels zonnebloemolie
Ik liet mijn Magimix 5200XL het "vieze" werk doen en het meel, zout, gist en het grootste deel van het water met honing en olie mengen. Als de ingrediënten enigszins vermengd waren, nam ik het "deeg" uit de machine en ging handmatig verder, kneedde dan de zaden en de pitten door het deeg en voegde de rest van het water toe tot ik een "mooi" deegje had. Dan rolde ik het op, deed het in het bakblik, maakte het deeg licht vochtig, bestrooide het met zonnebloempitten die ik licht aandrukte en deed dan het blik samen met een bakje kokend water in de oven die op 70 graden was voorverwarmd om het dan 40 minuten te laten rijzen. Na 40 minuten ging de temperatuur op 220 graden en liet ik het brood 40-45 minuten bakken. Op deze manier kreeg ik al een mooi en lekker brood.
Gister heb ik mijn recept aangepast nadat ik veel in dit forum heb gelezen. Ik gebruik de weegschaal voor alle ingrediënten (behalve de honing en de olie, dat is teveel geknoei) en gebruik meer water:
- 350 gr. biologische volkoren speltmeel
150 gram biologische speltmeel type 1050 of type 650 (afhankelijk van wat ik in de winkel kan kopen)
10,4 gram zeezout
50 gram biologische zonnebloempitten (+ extra zonnebloempitten voor op de bodem van het bakblik en voor bovenop het brood)
50 gram biologische pompoenpitten
40 gram biologische sesamzaad
40 gram biologische lijnzaad
400 ml. lauw water
1 pakje (9 gram) biologische droge gist
1 eetlepel biologische honing
4 eetlepels zonnebloemolie
Deze keer heb ik vantevoren het licht van de oven aangezet om het brood te laten rijzen, ik heb de ingrediënten in de keukenmachine gemengd zonder het zout. Kort voordat ik de zaden en pitten door het deeg ging kneden, heb ik zout aan het deeg toegevoegd. Ik heb gekneed tot ik een mooi vliesje kon vormen. Toen heb ik het deeg opgerold en in de vorm gedaan, een beetje vochtog gemaakt, de zonnebloempitten erover en samen met een bakje kokend water op de onderste richel in mijn oven gedaan. Het deeg heeft in totaal een uur staan rijzen, toen heb ik de oven op 220 graden gezet, en het bakje water nog 15 minuten in de oven laten staan alvorens het er uit te halen. Na 20 minuten heb ik een blad aluminiumfolie over het brood gelegd, omdat de zonnebloempitten anders te donker werden en 45 minuten nadat ik het brood in de oven heb gezet, was het brood klaar.
Het brood is wel iets hoger geworden dan op de manier waarop ik voorheen het brood bakte (het kijkt nu iets boven de rand van mijn emaille 25 cm-vorm uit), maar door het hoge vochtgehalte, is het van boven wel iets platter. Het brood heeft een heeerlijke knapperige korst en is heerlijk stevig, maar niet zo compact als het meeste supermarktbrood wat hier te koop is.
Hieronder het resultaat van mijn bak-poging: