Inmiddels ben ik door mijn voorraad meel en bloem heen van de supermarkt en sinds twee dagen gebruik ik nu tarwebloem van korenmolen de Leeuw uit Lettele en volkorenmeel van de Fortuin uit Hattem. Inmiddels heb ik hier twee broden mee gebakken maar deze zijn allebei ingezakt.
Ik heb de volgende hoeveelheden gebruikt:
300 gram meel
200 gram bloem
300 gram water
7.5 gram zout
30 gram olijfolie
4 gram gist
De broden bak ik in mijn AFK broodbakmachine.
Met dit recept kreeg ik hele mooie broden uit mijn broodbakmachine toen ik nog meel gebruikte uit de supermarkt.
Weten jullie misschien wat ik fout doe en wat ik aan moet passen aan dit recept? Alvast bedankt voor jullie tips.
Brood mislukt met nieuwe meel en bloem
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Brood mislukt met nieuwe meel en bloem
Minder vocht gebruiken, probeer eens 285 gram water.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: Brood mislukt met nieuwe meel en bloem
Tja, ik vermoed dat er te weinig gluten in je meel zitten. Ik heb dat zelf ook bij sommig biomeel. Los dat op dor een schepje glutenpoeder toe te voegen. Je kunt ook proberen of 300 gram bloem en 200 gram meel wat oplevert.
Maar misschien zijn er meer tips?
Maar misschien zijn er meer tips?
Niet bij brood alleen....
Re: Brood mislukt met nieuwe meel en bloem
Bedankt voor de tip.
Ik dacht juist dat dit meel beter zou zijn dan het meel van de Appie ;K
Ik dacht juist dat dit meel beter zou zijn dan het meel van de Appie ;K
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4006
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Brood mislukt met nieuwe meel en bloem
Ik zou ze gewoon eens om het eiwitgehalte vragen. Als ze daar niets over kunnen vertellen neem je gewoon ander meel. Met name volkorenmeel kan nogal verschillend van kwaliteit zijn, en niet alle meel is geschikt voor broodbakken.
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl