Brood mislukt met nieuwe meel en bloem

Voor vragen over waarom brood niet geworden is zoals je had gewild, niet gerezen of misvormd etc. Je bloopers mogen hier ook bij.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Michel

Brood mislukt met nieuwe meel en bloem

Bericht door Michel »

Inmiddels ben ik door mijn voorraad meel en bloem heen van de supermarkt en sinds twee dagen gebruik ik nu tarwebloem van korenmolen de Leeuw uit Lettele en volkorenmeel van de Fortuin uit Hattem. Inmiddels heb ik hier twee broden mee gebakken maar deze zijn allebei ingezakt.

Afbeelding

Ik heb de volgende hoeveelheden gebruikt:
300 gram meel
200 gram bloem
300 gram water
7.5 gram zout
30 gram olijfolie
4 gram gist

De broden bak ik in mijn AFK broodbakmachine.

Met dit recept kreeg ik hele mooie broden uit mijn broodbakmachine toen ik nog meel gebruikte uit de supermarkt.
Weten jullie misschien wat ik fout doe en wat ik aan moet passen aan dit recept? Alvast bedankt voor jullie tips.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Brood mislukt met nieuwe meel en bloem

Bericht door Levinebaktbrood »

Minder vocht gebruiken, probeer eens 285 gram water.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Michel

Re: Brood mislukt met nieuwe meel en bloem

Bericht door Michel »

Vanmorgen met 285 gram water geprobeerd; het resultaat is vergelijkbaar:

Afbeelding
Het lijkt wel alsof het toch nog te vochtig is; zou dat kunnen?
Ik dacht juist dat het meel van de molen iets meer vocht kon hebben?

Bedankt voor de hulp!
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Brood mislukt met nieuwe meel en bloem

Bericht door papagena »

Tja, ik vermoed dat er te weinig gluten in je meel zitten. Ik heb dat zelf ook bij sommig biomeel. Los dat op dor een schepje glutenpoeder toe te voegen. Je kunt ook proberen of 300 gram bloem en 200 gram meel wat oplevert.
Maar misschien zijn er meer tips?
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
Michel

Re: Brood mislukt met nieuwe meel en bloem

Bericht door Michel »

Bedankt voor de tip.
Ik dacht juist dat dit meel beter zou zijn dan het meel van de Appie ;K
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Brood mislukt met nieuwe meel en bloem

Bericht door lekkermelig »

Ik zou ze gewoon eens om het eiwitgehalte vragen. Als ze daar niets over kunnen vertellen neem je gewoon ander meel. Met name volkorenmeel kan nogal verschillend van kwaliteit zijn, en niet alle meel is geschikt voor broodbakken.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Plaats reactie