Brood bakken

Hier kan je alles plaatsen wat niet onder de overige categorieën valt, zolang het maar enigszins met de hobby's van je mede-forumleden te maken heeft.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Bolleke

Brood bakken

Bericht door Bolleke »

Hallo allemaal,

Vandaag in de supermarkt De Cecco meel gekocht.
Ik dacht dat ik de goede had, maar het bleek bij thuiskomst Farina di grano tenero 00 meel te zijn.
De vorige keer had ik een Semolina brood van Levine van Doorne gebakken en dat was ontzettend lekker. Kan ik met dit meel ook brood bakken?
Groetjes de pas begonnen thuisbakker.
Gebruikersavatar
allema
Warme bakker
Berichten: 539
Lid geworden op: ma 26 aug 2013, 19:37

Re: Brood bakken

Bericht door allema »

Ik gebruik dit meel alleen voor pizzabodems en focaccia's, ik weet niet of dit helemaal geschikt is om brood te bakken er zit weinig eiwitten in ong. 11 gr. en voor brood moet je toch zeker 12 gr. hebben.
Huishoud-oven, Broodbakmachine Panasonic SD-R 2530 KXE
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Brood bakken

Bericht door lekkermelig »

Als je het hier opzoekt:
http://www.dececco.it/BE/Bloem-en-Gries ... rodotto=11
zie je dat het slechts 9,5 gram eiwit heeft. Prachtig koekjesmeel dus, maar idd niet echt geweldig voor brood.
Op de site staat dat je er wel pizza mee kan bakken, maar of dat nou optimaal is?

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Brood bakken

Bericht door Ballie »

lekkermelig schreef:dat het slechts 9,5 gram eiwit heeft. Prachtig koekjesmeel dus, maar idd niet echt geweldig voor brood.
Ik heb 'm ook opgezocht en ditzelfde meel heeft bij De Zuidmolen een eiwitpercentage van 11,3. Is dus afhankelijk waar het meel vandaan komt. Je kunt dus het beste gewoon op de verpakking kijken naar het eiwitpercentage. Ligt dat rond de 11% of hoger, dan kun je er met een gerust hart brood mee bakken. Let wel, hoe hoger dit percentage, en dus hoe meer gluten, hoe taaier (chewy) het brood wordt.

Ligt het percentage eiwit te ver onder de 11% (10,5% of minder) dan kun je er nog wel brood mee bakken, maar verwacht er geen wonderen van. Het zal dan toch wel achterblijven bij wat je van brood gewend bent, niet alleen qua vorm/structuur, maar ook qua smaak.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Brood bakken

Bericht door lekkermelig »

@Ballie
Waar zie jij dan meel van de Cecco bij de Zuidmolen? Kan ik niet vinden, en Bolleke vroeg om het meel van de Cecco.
De beschrijving grano tenero tipo 00 is nogal dubieus.
Tenero staat voor zacht, maar in italie betekent het gewoon: alles wat geen durum tarwe is. Zo kan je zelfs op de zak van Manitoba, keiharde Canadese tarwe met 14 procent eiwit de prachtige beschrijving zachte tarwe type 00 vinden....
Oftewel: kijk inderdaad wat op de verpakking staat, en als ik de site van De cecco mag geloven staat daar in tien talen dat het 9,5 procent is. Koekjesmeel dus. En blijkbaar voor lekker zachte pizza :-)
Wonderlijk trouwens dat het er niet in het Nederlands staat, maar wel in het Vlaams. Gelukkig begrijpen we dat nog wel een beetje :G

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Jean
Opboller
Berichten: 191
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
Locatie: Belgisch Limburg

Re: Brood bakken

Bericht door Jean »

Vlaams is dan ook een wereldtaal, Wil.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Brood bakken

Bericht door lekkermelig »

Jean schreef:Vlaams is dan ook een wereldtaal, Wil.
Je zal me er geen lelijk woord over horen zeggen hoor :2th: En nu weer gauw ontopic :)

wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Brood bakken

Bericht door Ballie »

Klopt helemaal wat je zegt. Het merk De Cecco hebben ze daar niet, maar wel: Farina di grano tenero 00
Bolleke schreef:het bleek bij thuiskomst Farina di grano tenero 00 meel te zijn
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
Soepkipje
Moderator
Berichten: 794
Lid geworden op: zo 04 dec 2011, 11:59

Re: Brood bakken

Bericht door Soepkipje »

lekkermelig schreef:Als je het hier opzoekt:
http://www.dececco.it/BE/Bloem-en-Gries ... rodotto=11
zie je dat het slechts 9,5 gram eiwit heeft. Prachtig koekjesmeel dus, maar idd niet echt geweldig voor brood.
Op de site staat dat je er wel pizza mee kan bakken
Nee voor pizza(bodem) geldt hetzelfde als voor brooddeeg : 12% of meer aan eiwitgehalte! :-)
Eschenfelder graanvlokker (hout), Hawos graanmolen Easy, Panasonic SD-253 en SD-255, 1x Smeg, 1x Siemens en 2x Boschovens
Gebruikersavatar
Jean
Opboller
Berichten: 191
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
Locatie: Belgisch Limburg

Re: Brood bakken

Bericht door Jean »

Werkt perfect voor pizza.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Brood bakken

Bericht door lekkermelig »

Jean schreef:Werkt perfect voor pizza.
O, dat geloof ik best. Ze zijn het in Italie al niet met elkaar eens welk meel je precies voor pizza moet gebruiken, en juist voor de officiele pizza napoletana wordt niet perse meel met veel eiwit gebruikt. Het hoeft allemaal niet extreem hoog te rijzen, dus de sterkte van gluten is hooguit belangrijk voor de sterkte van je deeglap. Als je pizzadeeg van heel sterke bloem maakt zie je juist weer dat ze er olie door gaan gooien, dat is bij de echte Napoletana ook absoluut niet toegestaan.
Pizza is natuurlijk een heel algemeen woord geworden, er zit natuurlijk nogal wat verschil tussen de pizza's uit Napels, die uit Rome, of een van de -tig Amerikaanse pizza stijlen. In American Pie van Peter Reinhart staat een hele mooie verhandeling over al die vele soorten pizza. Erg leuk leesvoer, vooral als je zelf een houtoven in de tuin hebt staan :-)

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Bolleke

Re: Brood bakken

Bericht door Bolleke »

Hallo allemaal,
Bedankt voor de vele reacties op mijn vraag.
Inmiddels toch maar een brood hiervan gebakken en hij smaakte uitstekend.
Een aanrader voor diegene die van wit brood houdt. Heerlijk luchtig.
Plaats reactie