Zwarte onderkant.....

Over ovens in alle soorten en maten
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Levinebaktbrood »

Rofco op 250 graden voorverwarmen is veel te hoog :shock: Met mijn B30 ga ik nooit boven de 230. Voor de B40 is dat ook hoog zat, maar als je continu wilt bakken is op een nog iets lagere temperatuur nog beter.
Je kunt met de B40 ook met dalende temperatuur bakken, net zoals bij de B30. Je verwarmt voor op 230 en draait zodra de broden gaan kleuren de temperatuur terug naar 50 graden en laat de broden verder gaar en bruin bakken.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
bakkerdick
Opboller
Berichten: 227
Lid geworden op: do 18 okt 2012, 20:08

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door bakkerdick »

Dank voor je snelle reactie , Levine. Als jij van die 250 graden al grote ogen opzet :shock: dan begrijp je dat die 280 graden op mijn oventhermometertje mij ook wel even verbaasde. Voorverwarmen op 250 in mijn keukenoven met (dunnere) pizzasteen geeft prima resultaten, ik zal daar de oventhermometer ook nog eens in zetten. Zoals ik het zie houdt de thermostaat in de Rofco ( mijn Rofco?) er geen of onvoldoende rekening mee dat die dikke stenen warmte blijven afgeven als de thermostaat de gloeispiraal al het zwijgen heeft opgelegd. Ik ga eens op 230 graden voorverwarmen en kijken wat dan de werkelijke temperatuur is. Dat zal nog wel even duren, want de vriezer ligt vol!
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Ballie »

Als ik mij niet vergis, dan kan een oven met ovenstenen, behoorlijk wat heter worden, dan wanneer deze geen stenen zou hebben. Dit zou komen door de warmte accumulatie in de stenen. Dus wanneer de thermostaat bij het verwarmingselement 250 graden meet, dan kan het daarboven, in de steen, al een stuk heter zijn.

Levine heeft volgens mij ook al vaker aangegeven dat wanneer zij de broden in de oven plaatst, de oven terug op 50 graden zet.

Da's niet geheel onlogisch, wanneer je bedenkt dat de stenen de opgenomen warmte nog heel lang blijven afgeven. Neem maar eens een houtgestookte oven als voorbeeld. De stenen worden met een houtvuur behoorlijk heet opgestookt. Wanneer het vuur dan uit is, gaan de broden er pas in. Er is dan geen toevoeging van warmte meer, maar omdat de stenen nog zo lang hun warmte af blijven geven, krijg je toch een goed brood uit die oven.

Ik denk dat wanneer je je (gewone) oven (met pizzasteen) op 250 graden 1 of 2 uur voorverwarmd, dat je dan ook een veel hogere temperatuur zult meten in je oven.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
bakkerdick
Opboller
Berichten: 227
Lid geworden op: do 18 okt 2012, 20:08

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door bakkerdick »

Iedereen heeft gelijk in dit draadje.Ik ben ook wel bekend met het feit dat stenen warmte opnemen en vertraagd afgeven. Ik heb ook een houtgestookte pizzaoven die ik tot 400 graden opstook waarna ik rond de 300 graden de pizza's bak. Dan zijn er allerlei manieren om een broodje te garen, al dan niet aflopend of zelfs op lage temperatuur broeiend in een berg gebluste houtskool voor sommige soorten roggebrood.
Allemaal bekend. Maar als ik een gloednieuwe oven, met een naar ik aanneem gloednieuwe thermostaat, die naar ik mag hopen gekalibreerd/ingekocht is op de specifieke eigenschappen van deze oven,inclusief alle stenen die erin liggen, op 250 graden opstook ( beetje pittig, ik weet het, maar ik houd van het karameliseren van de korst, en op een aanvangstemperatuur van 250 graden kan je echt prima een brood bakken ), dan ben ik toch verbaasd dat bij controle blijkt dat het ding me 280 graden levert, want op een aanvangstemperatuur van 280 graden wordt het een beetje lastig om het proces onder controle te houden. Ik ga er eerst maar eens vanuit dat dit een 'vaste' standaardafwijking is, dan is er mee te leven ( 250 graden heet eigenlijk 230 graden ;K ). Maar ik heb me er wel door laten verrassen dat de thermostaat zo'n grote afwijking heeft.
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Ballie »

De afwijking kan ook procentueel zijn. In dit geval zou de afwijking 12% zijn, wat betekent dat de oven bij een ingestelde temperatuur van 200 graden, in werkelijkheid 224 graden wordt.

Wanneer het een vaste afwijking van 30 graden zou zijn, zou dit kunnen betekenen dat de knop gewoon verkeerd op de as is gemonteerd.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door lekkermelig »

Dick,
Ik heb een houtoven in de tuin staan en als ik een serieus vuurtje gestookt heb moet ik tussen een half uur en een uur wachten voor de temperatuur voldoende gezakt is om brood te bakken. Ik heb al aardig wat verkoolde randjes aan mijn broden gehad :( alhoewel het de laatste tijd wel weer beter gaat. Buitentemperatuur en kwaliteit van het hout zijn nogal belangrijk, het valt niet mee om reproduceerbare broden te bakken.
Dat is ook een van de redenen waarom ik nu een B40 besteld heb, kost minder tijd en je kan 's avonds beter bakken, en vooral: controleerbare temperatuurt. Alhoewel ik zeker wel buiten blijf bakken denk ik toch dat ik vaker de Rofco ga gebruiken.
Heb je met Rofco al contact gehad over de temperatuurverschillen? Ben wel benieuwd naar hun reactie. Ik hoor van anderen dat ze bij 230 graden en dan na x minuten de oven terug naar 50 graden prima resultaten krijgen, maar ik vraag me waf of anderen de werkelijke temperatuur ook wel eens gemeten hebben.

Groet,

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Levinebaktbrood »

Dick: niet eigenwijs zijn ^)^, je kunt bakken in een Rofco niet vergelijken met een gewone oven. De Rofco moet je 2 uur voorverwarmen voordat je er in kunt bakken. De stenen zijn dan gloeiend heet en blijven lang hun warmte afgeven. Als je de Rofco twee uur op 250 graden voorverwarmd dan vraag je om zwart geblakerd brood. Hoger dan 230 graden voorverwarmen is niet nodig/wenselijk. In een gewone oven daalt de temperatuur sneller als je de temperatuur naar beneden draait dan in een Rofco. In de B30 moet je bakken met dalende temperatuur, in de B40 kun dat ook doen, maar je kunt ook continu bakken. Dat ga ik binnenkort zelf ontdekken, maar voorverwarmen op 250 graden is vragen om moeilijkheden.

Als je twijfelt over de juiste temperatuur om de oven op voor te verwarmen mail Micha dan. Staat er trouwens niets over in de gebruiksaanwijzing?
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
bakkerdick
Opboller
Berichten: 227
Lid geworden op: do 18 okt 2012, 20:08

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door bakkerdick »

@Levine: Zo eigenwijs ben ik niet hoor. Maar ik leer graag van wat ik meemaak, en wordt graag met argumenten overtuigd, in plaats van aan te nemen wat er zoal gezegd/geschreven wordt. Zo ben ik ermee bekend dat er verschillende manieren zijn om de temperatuur aan te duiden. ik ken Kelvin, Celsius en Fahrenheit, en er zijn formules om van de ene naar de andere meeteenheid om te rekenen. Ik kende nog niet de aparte schaal van Rofco, waarbij ik een eerste waarneming heb dat 250 graden Rofco 280 graden Celsius is, zoals Ballie mij even voorrekent zou dat een omrekenfactor Rofco/Celsius van 1,12 zijn.
Ik had me nog niet zo in het meegeleverde receptenboekje van Rofco verdiept, maar dat nu naar aanleiding van jouw vraag even opengeslagen. Het eerste recept geeft aan dat een 'groot' brood in 45 minuten moet worden afgebakken op 230 graden ( schaal van Rofco) . Dat zou bij een omrekenfactor van 1,12 op 257 graden Celsius neerkomen ;K Te heet dus volgens jou, als je tenminste in graden celsius redeneert. Ik vind 230 graden overigens een vrij hoge temperatuur om tot het einde van de baktijd vol te houden, maar dat terzijde.
In mijn houtgestookte pizzaoven met dikke chamottestenen heb ik prima broden´aflopend´ gebakken bij een aanvangstemperatuur van 250 graden celsius, dus dat is uitstekend te doen.

Ik heb hier niet de ramp aan de hand waar Melinda uit Soest mee te maken kreeg, maar ik stel gewoon objectief vast dat de thermostaat in mijn Rofco niet doet wat ie zegt bij een ingestelde temperatuur van 250 graden. Zoals ik in mijn openingsmailtje al aangaf ga ik bij volgende bakbeurten eens uitzoeken of er een vaste lijn in te ontdekken is, en als die er is kan ik daar prima mee leven en werken. Dan pak ik gewoon een correctiefactor (bv insteltemperatuur = gewenste temperatuur :1,12 of insteltemperatuur =gewenste temperatuur - 30 graden) Als er geen lijn in te ontdekken is leg ik de vraag natuurlijk wel bij Rofco neer.

@ Wil, zie boven. De Rofco koelt volgens mij wel iets sneller af dan mijn houtoven, hoewel het lastig vergelijken is, de ene staat buiten, de andere binnen, en de weersomstandigheden zijn ook verschillend. Ik heb ze nog niet allebei tegelijk in actie gehad. Met de beperkte tijd die ik erin steek ben ik er ook van overtuigd dat je met een Rofco-achtige oven een constanter bakklimaat zal kunnen creëren dan met een houtoventje en het partijtje hout dat je toevallig voorhanden hebt. Jouw observatie dat anderen bij 230 (Rofco) graden aanvangstemperatuur en na een korte tijd terugdraaien van de temperatuur prima resultaten krijgen kan evengoed kloppen met de stelling van Levine als met die van mij, want ik ben er ook wel van overtuigd dat een aanvangstemperatuur van 280 (Celsius) graden te veel van het goede is. Conclusie vooralsnog: Ik blijf een beetje temperaturen meten en bakresultaten daarbij beoordelen, mocht daar iets interessants of amusants uitkomen dan meld ik het hier.
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Ballie »

Ho! Stop!

Ik heb niet gezegd dat dit zo is, maar dat dit zo kan zijn, en ook waardoor dit eventueel kan worden veroorzaakt. Ik heb ook nog aangegeven dat eventueel de knop verkeerd op de as gemonteerd kan zijn, hoewel dit, afhankelijk van het type as, wel of niet mogelijk kan zijn.

Let wel: Dit zijn slechts mogelijkheden waardoor de temperatuur kan afwijken. Dat wil niet zeggen dat dit ook werkelijk de oorzaak is. Dat is so-wie-so op afstand niet te beoordelen. Dan is en blijft het speculeren...
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
CJ-Petra
Meesterbakker
Berichten: 1250
Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
Locatie: Bommelerwaard

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door CJ-Petra »

Ik heb geen verstand van Rofco ovens ofzo. Maar laatst tijdens een gesprek met een keukenverkoopster vertelde zij dat A-merk ovens voor particulier gebruik (o.a. Miele) een afwijking van max. 40 graden mogen hebben.
Als ik mijn gewone oven met dikke chamottesteen 1 ½ uur voorverwarm op 250 graden, geeft de losse oven-thermometer 280 graden aan.
Grtzz Petra

Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Gebruikersavatar
bakkerdick
Opboller
Berichten: 227
Lid geworden op: do 18 okt 2012, 20:08

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door bakkerdick »

Hi Petra,

Ik vind dat een flinke afwijking, 40 graden. Ik zie in gedachten al een gesprek voor me van de verkoopdirecteur van Miele (A) met zijn CV Monteur(B):

A: 'Ik vind het de laatste tijd zo warm in huis'
B: 'Hoe hoog zet u de kamerthermostaat?'
A: 'Op 20 graden'
B:'' Ja, dan kan het wel 50 graden worden, u heeft immers een stenen vloer en spouwmuurisolatie'.
A: 'Dat vind ik wel een groot verschil''
B: 'Maar een afwijking van 30 graden is ruim binnen de toleranties!'
A: ;B ;K :( :!: :evil: :arrow: :Z:
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door lekkermelig »

Nou Dick, dan ben ik blij dat de CV niet van Rofco komt :rofl2:

Maar even zonder flauwekul. Ik vind dertig graden verschil ook best veel. Maar in alle broodbak boeken roept men dat je je eigen oven moet leren kennen en de temperatuur ook moet meten. Zolang het verschil altijd hetzelfde blijft lijkt het me geen probleem. Mijn houtoven buiten is voor thuisgebruik best een redelijk groot bakbeest , maar daar heb ik de temperatuur in de oven zelf nog nooit gemeten, gaat puur op gevoel en hoe snel een handje meel op de ovenvloer bruin kleurt. Dat was ik met de Rofco die vrijdag komt niet van plan trouwens. Maar als de temperatuur heel erg afwijkt zo ik het gewoon eens bij Rofco vragen, al is het maar om te begrijpen hoe dat ding werkt.

Groet,
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
bakkerdick
Opboller
Berichten: 227
Lid geworden op: do 18 okt 2012, 20:08

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door bakkerdick »

Zo zit ik er ook in, Wil. Nu ik de 'specifieke eigenschappen ;B ' van mijn Rofco een beetje leer kennen kan ik er prima mee omgaan. Daarom ga ik eerst maar eens een beetje meten en kijken. Dan krijg ik tenminste een compleet beeld. Als ik dan een aanleiding zou zien om met Rofco te gaan babbelen kan ik ze ook echt wat vertellen over het gedrag van mijn oven. Bij een houtoven weet je dat je zelf moet opletten wat de temperatuur doet, die is normaal gesproken wat onberekenbaarder dan een ding met thermostaat. Dat is ook een deel van de charme. Hier heb ik me laten verrassen door het grote verschil tussen thermostaattemperatuur en werkelijke temperatuur, misschien ook wel een deel van de charme, trouwens :D .

@ Ballie: Maak je geen zorgen, ik pin je nergens op vast. Het enige wat ik zeg is dat ik het eens ben met jouw rekensommetje: 280 = 1,12 x 250. Neem alstjeblieft die zekerheid niet ook nog bij me weg. :cry: . Ik moet ook al leren omgaan met Belgische graden celsius die per stuk warmer zijn dan de Nederlandse. Ik ga binnenkort een weekendje naar Brussel, en ik heb de hele nacht liggen woelen en worstelen met de vraag: Als de weerman op België 1 zegt dat het dat weekend 20 graden wordt, moet ik dan op 22 graden rekenen , of loop ik het risico dat zijn knop verkeerd op zijn as is gemonteerd, en krijg ik een allesverzengende 50 graden voor mijn kiezen :G

Over het weer gesproken, de gemiddelde Nederlander is al boos op het KNMI als ze er 3 graden naast zitten, en die mensen regelen het weer niet, die voorspellen het alleen maar! :roll:
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Melinda »

Wat een heerlijk "draadje". Ik geniet. :G
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
Jean
Opboller
Berichten: 191
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
Locatie: Belgisch Limburg

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Jean »

Pfff......
Gebruikersavatar
bakkerdick
Opboller
Berichten: 227
Lid geworden op: do 18 okt 2012, 20:08

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door bakkerdick »

@ Melinda. Mooi zo, volgens mij moet een forum een beetje 'ter leringhe ende vermaeck' zijn

@ Jean. Is het zo warm daar, klopt het dan toch dat Belgische graden celsius warmer zijn dan Nederlandse? :B:
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door lekkermelig »

haha, ik ga meteen een meivakantie in de ardennen plannen, ik begrijp nu dat het daar veel warmer is, dus ik hoef ook niet naar kreta in de meivakantie ;-)
Maar zijn de regenbuien in belgie dan ook droger?
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Ballie »

@Bakkerdick:
De enige manier om zeker te weten wat de afwijking van de oven is, is door het te meten. Niet door er naar te raden of door aannames te doen. Gewoon eens kijken bij verschillende temperaturen. Stel 'm in op 100 graden, en meet de werkelijke waarde. Verhoog de temperatuur in stappen van 25 graden, en meet steeds opnieuw de temperatuur.

Alleen dan kun je zien wat de afwijking is. OF dit een vast aantal graden is, of een percentage. Of dat er geen touw aan vast te knopen is. Dan zou ik ook zeker de meting nog eens een paar keer herhalen. Wanneer de afwijking steeds anders is, dus elke keer wanneer deze op bijv. 100 graden is ingesteld, een andere afwijking geeft, en bij de andere temperaturen ook steeds een andere afwijking geeft, dan is zeer waarschijnlijk de thermostaat gammel.

Daarnaast kunnen eventueel 1 of meerdere verwarmingselementen niet goed werken, of de aansluiting van de elementen op de elektronica niet goed zijn.

Het kan so-wie-so geen kwaad om contact op te nemen met Micha van Rofco...
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
mayken
Deegkneder
Berichten: 158
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 13:02

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door mayken »

CJ-Petra schreef:tijdens een gesprek met een keukenverkoopster vertelde zij dat A-merk ovens voor particulier gebruik (o.a. Miele) een afwijking van max. 40 graden mogen hebben.
Ik heb dus zo'n oven, en raar maar waar:

voor brood kan ik de temperatuur aanhouden die is voorgeschreven in het recept, maar voor cake/muffins/brownies moet ik hem 20 graden lager zetten.
Voor shortbread/boterkoek 10 graden lager.
(Alles op onder- en bovenwarmte!)

Voor soesjes en bijvoorbeeld een rijsttaart moet ik het nog uitvogelen (Nog niet in deze oven gemaakt en niet echt lijkend op bovenstaande baksels).


Verder een prima oven, hoor :G

Een oventhermometer heb ik er nog nooit ingezet, trouwens ;K
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Levinebaktbrood »

Maar hoe ga je de temperatuur meten in de Rofco? Het heeft geen zin om de thermometer op de stenen te zetten. Je moet de luchttemperatuur meten, niet de temperatuur van de stenen .......

Ik vind het wel curieus. Er bakken al vele jaren en vele mensen in een Rofco oven en nu opeens wordt er getwijfeld aan de caoaciteiten van de oven.

Op advies van Micha verwarm ik mijn Rofco nooit hoger dan 230 graden. Ik zal aan hem instructies vragen voor de B40 als die afgeleverd is.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Ballie »

Dam zal er een rooster in de oven moeten worden geplaatst waar een thermometer aan gehangen kan worden...

Overigens twijfel ik niet aan de Rofco, maar reageer ik op berichten dat de temperatuur zou afwijken. De enige manier of een afwijking te controleren is door te meten. Niet door te gissen... En dat geldt voor alles, niet alleen voor ovens...
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
bakkerdick
Opboller
Berichten: 227
Lid geworden op: do 18 okt 2012, 20:08

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door bakkerdick »

@ Ballie; Dat is precies wat ik van plan ben en waarvoor ik die oventhermometer heb gekocht. Eerst maar eens wat meten bij verschillende temperaturen om een compleet beeld te krijgen. En onder het motto: 'Niets is zeker, en zelfs dat niet' ;K ( denk daar maar eens over na) heb ik vandaag mijn oventhermometer voor de temperaturen tot 100 graden eens tegelijkertijd met mijn vleesthermometer (die gaat maar tot net boven de 100 graden) in de keukenoven gelegd waar Bakkerdicksvrouw vandaag ( zonder pizzasteen, een reële meting,want zo is de oven ook geleverd) wat in ging maken. Ik heb de keukenoven dus lang van tevoren aangezet en met tussenpozen van ca 10 minuten de temperaturen van oventhermometer en vleesthermometer vergeleken, en ook vergeleken met het 'schakelmoment' van de thermostaat. De thermometers geven in elk geval tot 100 graden dezelfde temperatuur aan, de schakelmomenten van de oven wijken zijn bij het opwarmen niet heel zuiver vast te stellen. Je kan wat met de thermostaatknop friemelen om het ' aan/uitklikmoment' te bepalen, maar 'aanklikken' gaat niet op precies dezelfde temperatuur als 'uitklikken', daar zit een bandbreedte tussen. Aan temperaturen boven de 100 graden heb ik de vleesthermometer maar niet meer blootgesteld, de oventhermostaat en de oventhermometer bleven 'onderweg' nog steeds een beetje onregelmatig van elkaar afwijken, maar éénmaal gestabiliseerd op de 190 graden waarop Bakkerdicksvrouw wilde werken kwamen de metingen weer overeen. Met dit alles word ik gesterkt in het vermoeden dat mijn oventhermometer redelijk accuraat is. Bij de volgende 'Rofco sessies' ga ik dus een beetje verder meten. Ook dingen die in dit draadje eerder aan bod kwamen ( zit de thermostaatvoeler vrij van de wand bv) heb ik al even nagelopen, natuurlijk.
Ik zie het maar als een nieuwe dimensie van het broodbakken, het houdt me van de straat, en weg van de verderfelijke invloeden van het internet, waar Merlijn in een ander draadje voor waarschuwt! :G

@ Mayken: Jij hebt in elk geval een deel van het mysterie van jouw oven al ontrafeld! :2th:
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door lekkermelig »

Ha mooi,
Bakkerdick gaat voor de wetenschappelijke benadering. Daar hou ik wel van als voormalig onderzoeker, meten is weten. Maar omdat dit dus allemaal al keurig onderzocht wordt hoef ik dat dus allemaal niet zelf te doen als mijn Rofco vrijdag arriveert. Het heeft tenslotte al lang genoeg geduurd ^)^
Ga ik gewoon lekker meteen broden erin schuiven bij 230 C en bijtijds temperen, en als het dan klachten regent bij het proefpanel vanwege onvoldoende of teveel bruining kan ik altijd nog met de thermostaat gaan stoeien. Maar vergeleken met de houtoven denk ik wel dat de broden er straks op vooruit gaan, qua reproduceerbaarheid vooral, want lekker is het meestal wel.
Nou ja Bakkerdick, als je er een betrouwbare belgische Celsius omrekenfactor op los wil laten: ik denk dat ik dat hetzelfde model oven krijg, dus dat moeten we dan na vergelijkbare metingen uiteindelijk statistisch relevantere resultaten kunnen krijgen. Misschien ook nog een modelletje in Voorburg meenemen om te corrigeren voor mogelijke klimaatsverschillen in Nederland :rofl2:
En als we dan aan het meten zijn kan ik misschien ook nog een analyse loslaten op de ovenvloer van mijn houtoven. Daar zag ik denk ik wel 50 C verschil als ik met een infrorood thermometer 25 cm verderop op de ovenvloer aan het meten was. Zal je maar een stokbrood van 50 cm willen bakken...

In de tussentijd ga ik me weer verder bekwamen in de meelwetenschap. Drie biologische meelsoorten, van de Zandhaas, de Vlijt en de Zuidmolen en een enorm verschil in bakresultaten. Maar dat is een heel ander topic.

Veel plezier met bakken!
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
bakkerdick
Opboller
Berichten: 227
Lid geworden op: do 18 okt 2012, 20:08

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door bakkerdick »

@ Levine. Ik was even drie dingen tegelijk aan het doen, dat kunnen mannen niet, multitasken, en zo ben ik met mijn vorige mailtje begonnen ver vóór jouw reactie hierboven, en heb ik hem erna afgemaakt en geplaatst. Goede opmerking over het meten van de warmte, bij de oventhermostaat zie je waar de voeler zit, bij mijn oventhermometertje heb ik geen idee waar dat voelertje zit, maar hij is helemaal van metaal, dus zal die flink wat contactwarmte uit de steen oppakken als ik daar niet iets tussen leg. Jouw enthousiasme voor en/of loyaliteit aan Rofco is prijzenswaardig, maar dat neemt niet weg dat ik hier een oven heb die niet doet wat ik ervan verwacht.
Ik twijfel niet aan de capaciteiten van de Rofco, maar hij lijkt mij nu bijvoorbeeld andere temperaturen te geven dan hij zegt te bieden. Dat deel ik hier op het forum en daar krijg ik nuttige reacties op, niet meer en niet minder. Ik ga meten wat de Rofco werkelijk doet in de temperatuurnotering waar ik mee ben opgegroeid en mee kan omgaan, graden celsius. Als daar een regelmatige, werkbare afwijking uit blijkt kan ik besluiten die in mijn werkwijze mee te nemen. Maar dan moet ik dat eerst weten, toch?

@ lekkermelig. ik woon niet ver van de Bilt, dus daar kan ik eens een paar uitgebreide klimaattabellen gaan ophalen. Relatieve of absolute luchtvochtigheid speelt ook vast een rol, ga ik ze ook mee lastig vallen, dan kan ik meteen navraag doen naar die droge regen in de Ardennen. Dat van die lange stokbroden had je nou niet moeten zeggen, dat wordt weer een slapeloze nacht :(

Succes met de meelwetenschap!
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door lekkermelig »

Oei, Bakkerdick! Slapeloze nachten, dat wil ik je niet aandoen. Ik zal je nog wat nuttige details geven van mijn ovenvloer meting.
Infrarood thermometer is in Hong Kong besteld (zonder verzendkosten, ongeveer een derde wat ie hier kost, maar wel vijf weken wachten). Maar hij is al stuk, waarschijnlijk omdat ik hem te lang in een gloeiend hete houtoven gehouden heb met ovenwantjes aan :( en ik heb geen zin om weer vijf weken te wachten op een nieuwe :( Dus of die stokbroden nu echt zo krom werden door die ovenvloer, tja oei, er zijn natuurlijk sterke aanwijzingen dat er met de metingen geknoeid is, omdat het vermoedelijk HongKong Celsius is.
Dit irriteerde mij zo, dat ik bij van plan was om een paar thermokoppels in de klei oven in te bouwen, bij voorkeur met een draadloos meetstation, zodat ik dan vanaf de bank met mijn notebook grafieken kan bekijken over het temperatuurverloop in zomer en winter van mijn houtoven. Maar waar bevestig je dan de sensoren, en hoeveel heb je er nodig. Dat zijn toch weer serieuze vragen :rofl: En het kost minder dan een Rofco, maar toch al bijna meer dan mijn hele houtoven, dus ik moet nog ergens een subsidiepotje aanboren..

Wat betreft je temperatuurmeting ben ik echt wel nieuwsgierig. Misschien een stukje vuurvast isolatiemateriaal onder je thermometer leggen? Of gewoon een ijzeren roostertje op een paar steentjes? Dan zal je vast dichter bij de luchttemperatuur komen dan bij de steen temperatuur.

Als wetenschapper moet je trouwens ook kunnen multitasken hoor, je hebt zelfs mannen die denken dat ze dat kunnen.

Ik heb net Hamelman er nog even op nageslagen, die roept meestal 460 Fahrenheit als ideale temperatuur voor veel broden, dat is 237,777778 Celsius. Behalve dan een aantal roggebroden, die bakt ie de eerste 10 minuten zelf op 250 Celsius, en daarna op 210.

Veel succes met meten!

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
bakkerdick
Opboller
Berichten: 227
Lid geworden op: do 18 okt 2012, 20:08

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door bakkerdick »

Handig, je Hong-Kong connectie. Mijn zoon koopt er veel fotospullen voor strakke prijzen, en onder andere voor mij ook van die platte batterijtjes, die door mijn keukenweegschaal worden verslonden. Hier een paar euro per stuk, daar 10 voor een paar euro. Maar misschien krijg ik daar dan weer Hong-Kong grammen voor uit mijn weegschaal :?:
Zo'n ovenbouwproject zou voor mij iets teveel van het goede zijn, maar ik vind het wel prachtig. Die controle op afstand heeft ook wel zijn charmes, maar ik zit er toch liever met mijn neus bovenop. Het bakken ruikt zo lekker.

Leuk dat je Hamelman even hebt nageslagen, dat maakte mij er eigenlijk van bewust dat ik mij bij de eerste schreden op het Bakkerspad véél heb laten inspireren door Peter Reinhart's boek 'The Bread Baker's Apprentice. Dat heb ik ook even uit de kast getrokken. Ik herinner me een zinnetje ( ik heb het zo gauw niet teruggevonden) waarin hij je aanbeveelt ' to crank up your oven to the maximum' before loading the bread. Nu vond ik wel zijn temperatuuraanbevelingen in het algemene inleidende deel.
Hij vindt dat je afhankelijk van broodtype het best kan bakken op 425 tot 450 fahrenheit ( ca 218 tot 230 graden C) en de oven dan 50 tot 100 graden fahrenheit hoger moet voorverwarmen, dus maximaal 450 + 100= 550, dat is 287 C! Of, de hoogste baktemp met de laagste voorverwarmtemp 450 + 50 = 500, dat is 260 C, de laagste uitkomst voor voorverwarmen in dit tekstje van P.R. zou dus zijn de laagste aanbevolen baktemperatuur 425 +50= 475, overeenkomend met 246 C. Hij beweert dat de actie van het inovenen en stomen zoveel warmteverlies geeft dat je aan het eind van die actie onder je gewenste baktemperatuur zit, zelfs als je 100 graden fahrenheit ( 37 C) extra in de oven hebt geblazen. Ik kan me overigens voorstellen dat dat geldt voor de keukenoven ( met steen) maar dat een straf voorverwarmde Rofco zoveel warmte niet verliest.( Mental note: Ook meten)

Nou was ik natuurlijk als beginnend bakkertje ontzettend beïnvloedbaar, dus het kan maar zo zijn dat ik aan dit boek een voorliefde voor stevig voorverwarmen heb overgehouden. :D

Gerustgesteld door je mailtje ga ik maar eens een verkwikkend nachtje slapen
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door lekkermelig »

Peter Reinharts BBA was ook mijn eerste boek, en daar heb ik mij in het begin wel redelijk slaafs aan gehouden. Ik heb met niet zo heel strak aan zijn temperaturen gehouden, maar dat had ook geen zin, met alleen een houtoven buiten. Die is sowieso altijd te heet. Het grappige is dat ik in het begin van mijn bakavonturen altijd een kwartiertje wachtte na het stoken en daarna de broden erin schoof. Leverde prachtige broden op. Daarna ben ik me wat meer gaan verdiepen in temperatuur, lang genoeg stoken en zo en vanaf dat moment maakte ik vooral houtskoolbrood. Pas nadat ik de oven veel langer laat afkoelen (minimaal een half uur tot drie kwartier) werd het weer beter, maar de timing blijft lastig.
Ondertussen heb ik een hele stapel bakboeken, vind de boeken van Peter Reinhart nog steeds leuk en vooral erg inspirerend door de foto's maar als het om details gaat ben ik nu meer gecharmeerd van Hamelman. Maar ik gebruik de boeken eigenlijk allemaal wel.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
bakkerdick
Opboller
Berichten: 227
Lid geworden op: do 18 okt 2012, 20:08

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door bakkerdick »

Intuïtie is veel waard, denk ik, Wil. Maar toch, als jij beschrijft dat het prachtige broden opleverde tot je je erin ging verdiepen denk ik aan het riedeltje: Onbewust onbekwaam, bewust onbekwaam, bewust bekwaam en onbewust bekwaam waar we allemaal in één of ander vakgebied doorheen gaan> Je doet iets en dat gaat best leuk, intuïtief of door een combinatie van geluk en lef of zo. Je bent onbewust onbekwaam, met andere woorden, je begrijpt niet dat je er nog helemaal niks van snapt! Dan ga je erover nadenken en maak je er subiet een zootje van. Je wordt je er op één of andere manier van bewust dat je er nog weinig van begrijpt, bewust onbekwaam dus. Dan ga je je best doen om het te leren , en jawel hoor, er komen leuke resultaten en ze zijn ook nog in lijn met wat je ermee bedoelde, je bent bewust bekwaam. Daarna denk je er soms weer niet zo enorm over na, maar je doet blijkbaar toch de goeie dingen ( voor de geroutineerde automobilisten onder ons, denk je weleens na als je van 2 naar 3 schakelt? Nee. Gaat het weleens fout? Nee.) Je bent onbewust bekwaam! Mooie ontwikkeling eigenlijk.
Bread van Hamelman was bij mij een beetje achter in de rij beland. Misschien omdat ik vroeger veel stripboeken las en daardoor wat visueler ben ingesteld :D , maar Hamelman is wat droog, in mijn herinnering. Ik duik er toch nog eens in voor de details, misschien ben ik er nu wel aan toe ;)
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door lekkermelig »

Mooi verhaal over die bekwaamheid, er zit zeker wel wat in.

Ik ben gek op strips, maar wat betreft Hamelman: ik hoor heel vaak dat het nogal droge kost is, of te moeilijk. Ik kan me daar zeker wat bij voorstellen. Maar ik heb nu een paar boeken van Reinhart maar bijvoorbeeld ook Local Breads van Daniel Leader, en die vind ik ook allemaal zeer inspirerend. Allemaal mooie verhalen en anekdotes over bakkerijen en broodsoorten overal in de wereld, maar als ik daarna pas Hamelman lees, denk ik toch: dit is het enige boek waar het ALLEMAAL in staat, zonder al die (weliswaar interessante) verhalen erom heen. Of het nou over zuurdesem gaat, vlechtmethodes, allerlei andere techniek of gewoon een fiks aantal degelijke recepten, het staat er allemaal in, en het is zeker ook leuk om het dan met alle techniek uit de andere boeken te vergelijken. Of bijvoorbeeld de weinig subtiele manier waarop Hamelman de marbled rye broden afkraakt, terwijl anderen daar een hele mooie beschrijving van geven. Gelukkig mogen we het zelf allemaal bepalen. Maar als eerste boek voor beginners, nee, inderdaad niet.
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
bakkerdick
Opboller
Berichten: 227
Lid geworden op: do 18 okt 2012, 20:08

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door bakkerdick »

Ik heb nu pas je 'meelwetenschap' linkje gevolgd. Interessant om eens te zien hoe meel van verschillende molens werkt. De Vlijt is volgens mij wel een ontzettend productieve molen, ook bij andere molenaars in de regio oost/zuid van Utrecht ( er wordt wat uitgewisseld, hoor) zie ik weleens zakken van ze staan.
Voor wat betreft de boeken inspiratie, soms heb ik een aanleiding nodig om weer eens een boek achter uit de rij te pakken en door te akkeren, en daar krijg ik altijd weer nieuwe plannen van (die ik zelfs weleens uitvoer! :D )
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Levinebaktbrood »

Heren, ik ga weer even terug naar het onderwerp: de zwarte/te donkere broden.

Vanmiddag Micha weer eens gevraagd toen hij hier was en ook de gebruiksaanwijzing weer gelezen.

Het is absoluut niet nodig en zelfs af te raden (zoals ik eerder ook al zei) om een Rofco voor te verwarmen op 250 C! Dat is vragen om verbrand brood.

B30: voorverwarmen op max. 230 C. Deeg erin en zodra het deeg kleur krijgt (tussen de 7 en 10 minuten) de temperatuur terugdraaien naar 50 C en de broden verder laten bakken. De begintemperatuur is trouwens ook afhankelijk van het soort brood, een deeg met daarin suiker of veel vruchten moet je op lagere temperatuur bakken. In de B30 kun je alleen met dalende temperatuur bakken.
B40: twee mogelijkheden:
1. Bakken met dalende temperatuur: voorverwarmen op max. 230 C. Deeg erin en zodra het deeg kleur krijgt (tussen de 12 en 16 minuten) de temperatuur terugdraaien naar 50 C en de broden verder laten afbakken. Ook hier is de begintemperatuur afhankelijk van het soort brood.
2. Continu bakken: voorverwarmen op ± 200 C. Deeg erin en broden gaar en bruin bakken op dezelfde temperatuur. Afhankelijk van het soort brood kan het nodig zijn om de temperatuur iets hoger (210 C) of juist lager te zetten.

Micha beaamde dat als je de temperatuur op verschillende plekken in de oven zou gaan meten je niet overal dezelfde temperatuur zal meten. Dus heren, jullie hoeven niet allerlei toeren uit te gaan halen om dat te bewijzen want het is gewoon zo. Ook kan het zo zijn dat je met een losse thermometer een hogere temperatuur meet dan waar de oven op is ingesteld.

Het gaat erom dat de broden goed gebakken worden en overal in de oven een egale bruining krijgen. Hoe je in een Rofco moet bakken is al jaren uitgebreid getest, staat in de gebruiksaanwijzing en Micha kan het je ook vertellen. Als je het advies van Rofco niet wilt volgen en het dan toch op je eigen manier gaat doen (voorverwarmen op 250 C bijvoorbeeld en/of daarna de temperatuur niet terugdraaien naar 50 C) dan kan je dus inderdaad te donkere broden krijgen.

In mijn B30 bakken de broden op het middelste bakvlak het snelst bruin. Hier hou ik rekening mee door de temperatuur met de rechterknop iets anders in te stellen dan de linkerknop. Probleem opgelost. In een andere Rofco kan dat weer anders zijn. Kwestie van uitproberen. Met iedere oven kunnen problemen optreden, ook met een Rofco. We hebben allemaal meegelezen en mee geleefd met Melinda. Gelukkig heeft ze nu een nieuwe B40. Micha zal altijd bereid zijn om het probleem op te lossen. Het kan dus inderdaad zo zijn de je op verschillende plaatsen in de Rofco een andere temperatuur meet. De gebruiksaanwijzing van hoe je moet bakken in de Rofco is daarop ingesteld. Als je echter de gebruiksaanwijzing en de adviezen van Rofco/Micha in de wind slaat en vervolgens gaat klagen over te donker brood dan raak ik geïrriteerd :cry:. Zo ik heb gezegd ^)^.

En joepie, morgen ga ik de B40 uitproberen en zoals het met iedere oven is: je moet hem leren kennen. Bakken in de B30 was ook even een zoektocht en kwestie van uitproberen. Ik heb ook weleens brood compleet laten aanbranden. Wie weet loop ik bij de B40 ook tegen dingen aan die ik niet verwacht. Maar ik zal altijd eerst uitgaan van de aanbevolen instellingen die in de gebruiksaanwijzing staan en de mondelinge adviezen van Micha himself. Ik zal jullie op de hoogte houden.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Melinda »

@ Levine: Mooi dat je de adviezen van nog Micha hebt samengevat.
Ik heb er vandaag (bij de levering door Micha) veel aan gehad. Prettig om het nog eens na te lezen.
Ben benieuwd naar je eerste ervaringen, want ik denk dat jij mij voor bent. ^)^
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door lekkermelig »

Nou Levine, je hebt je roeping als kleuterjuf misschien gemist, je bent wel erg streng! Irritatie is niet nodig hoor. Bakkerdick en ondergetekende waren volgens mij alleen een beetje aan het filosoferen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van correcte temperatuur meten. Ik had nou niet het idee dat we Rofco aan het afkraken waren. Misschien een beetje teveel flauwe grapjes, maar soms wil je snappen hoe dingen werken. Zoals ik al aangaf in dit draadje heb ik al tig keer gelezen hoe mensen met een Rofco bakken, dus daar wou ik ook maar eens mee beginnen. Dan vliegt mijn ovendeur tenminste niet in de fik, dat gebeurt bij mijn houtoven regelmatig :lol: En als ik avontuurlijk ingesteld ben draaien we de thermostaat gewoon een graadje hoger of lager.
Maar wel nuttig hoor, de informatie over het bakken. Dat verwacht ik ook wel in de handleiding te lezen die ze een week van te voren zouden opsturen. Nog niet gezien trouwens. En daar irriteer ik me dan wel een tikje aan, als je drie keer je beloftes niet na kan komen en daarover niet communiceert. Dus dan krijg je vanzelf wat flauwe grappen om de boel wat te relativeren. Maar dat die ovens prima werken, dat geloof ik wel, anders had ik wel wat anders gekocht.
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Levinebaktbrood »

lekkermelig schreef:Nou Levine, je hebt je roeping als kleuterjuf misschien gemist, je bent wel erg streng!
Hèhè heb je het ook door? :rofl2:

Streng doch rechtvaardig ......

En hoe zit het ook alweer? Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus.

Ik lig ook regelmatig met mijn echtgenoot in de clinch (maar dat komt omdat hij eigenwijs is :rofl:)
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Melinda »

:rofl2: :rofl2: :rofl2: :rofl2: :rofl2:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door lekkermelig »

Levinebaktbrood schreef:
Hèhè heb je het ook door? :rofl2:

Streng doch rechtvaardig ......

En hoe zit het ook alweer? Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus.

Ik lig ook regelmatig met mijn echtgenoot in de clinch (maar dat komt omdat hij eigenwijs is :rofl:)
Haha, nou dan beloof ik plechtig dat ik nooit wat lelijks over Rofco ga zeggen, behalve als ik volgende week naar mijn banksaldo kijk :rofl: , of als ik hem zaterdag a.s nog niet heb natuurlijk. Anders ga ik hem gewoon ophalen, knopen we er meteen een weekend aan vast in een of andere leuke belgische stad met goed eten en lekker bier. (tja, eigenlijk best suf dat bezorgen).
En ik beloof ook dat ik mijn Rofco nooit zal mishandelen met te hoge temperaturen. Voor Bakkerdick kan ik niet instaan natuurlijk, dat is een kwajongen die gewoon doet waar ie zin in heeft :rofl2:
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
bakkerdick
Opboller
Berichten: 227
Lid geworden op: do 18 okt 2012, 20:08

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door bakkerdick »

Levinebaktbrood schreef:
. Als je echter de gebruiksaanwijzing en de adviezen van Rofco/Micha in de wind slaat en vervolgens gaat klagen over te donker brood dan raak ik geïrriteerd :cry:. Zo ik heb gezegd ^)^.
Blijkbaar heb jij het hart op de tong of in de typevinger, want die irritatie was allang merkbaar. Voor mij hoeft dat niet, en ik vind het ook een beetje curieus. Je vindt dat ik loop te klagen, terwijl ik gewoon mijn ervaringen deel. Je vindt mij eigenwijs, terwijl ik me juist conformeer aan de geldende manier om temperaturen te meten, graden Celsius. Minder eigenwijs bestaat niet, zou ik zeggen. Ik wil alleen wel weten op welke temperatuur ik bak, dat is niet eigenwijs, dat is nieuwsgierig. Jou boeit het blijkbaar niet hoe warm het in jouw oven is als jij de temperatuur op 230 graden zet. Prima, even goede vrienden, mij zal je er niet over horen, maar ik bak weleens dingen die niet uit het Rofco kookboek komen en dan wil ik toch echt ( met een redelijke marge) weten wat de werkelijke temperatuur daarbinnen is. Mag ik daar alstjeblieft een beetje belang in stellen en daar met mede geïnteresseerden over van gedachten wisselen? Zoals het met iedere oven is, je moet hem leren kennen, schrijf jij. Daar ben ik ook mee bezig en daar meld ik af en toe iets over.

Dat gezegd zijnde ben ik ervan overtuigd dat ik best goede maatjes met mijn Rofco word, en ik ben er, gezien eerdere meldingen van andere forumgebruikers ( ja, er waren er echt een paar met echte problemen met een Rofco, het merk is niet onfeilbaar, en dat hoeft ook helemaal niet, het beste paard struikelt weleens) ook van overtuigd dat als er echt een probleem zou zijn met mijn Rofco dat ik daar wel uit kom met Micha en consorten.

Ik wens je veel plezier en smakelijke broodjes in de gewenste kleur met je nieuwe Rofco en hoop maar dat het uiten van je irritatie voor een beetje opluchting heeft gezorgd, maar ik blijf nieuwsgierig naar de temperaturen in mijn Rofco.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Levinebaktbrood »

I rest my case ...... :ugeek:
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door lekkermelig »

Misschien een apart forum oprichten voor Rofco rebellen, wat de rest kan negeren?

Wat je zegt over recepten die niet uit een Rofco kookboek komen, daar heb je natuurlijk wel een punt. Dus ga gewoon lekker door met je ervaringen delen, in mijn amerikaanse bakboeken weten ze namelijk niet wat een Rofco is, en zeker geen rofco waarmee je met dalende warmte kan bakken of op constante warmte. Keuzes!
Die 200 C lijkt me heel weinig, ga ik zeker proberen hoor, maar beginnen op 230 en dan lager zetten lijkt toch meer op mijn houtoven ervaringen, dus dat probeer ik eerst maar eens.

Maar Dick, zoals meneer Reinhart zegt: crank it up! :G
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
bakkerdick
Opboller
Berichten: 227
Lid geworden op: do 18 okt 2012, 20:08

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door bakkerdick »

Ik ben van het harmoniemodel, Levine, en ik heb gelukkig nog iets gevonden waarover ik het binnen dit onderwerp met jou eens kan zijn:

We agree to disagree! :B:
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Levinebaktbrood »

Ik ben ook van het harmoniemodel Dick ....... Maar meningen kunnen verschillen en een ieder kan en mag zijn mening of irritaties uiten en ervaringen delen.

Ik begrijp jou niet en jij mij niet, laten we het daar maar op houden :D,. Ik lig er verder niet wakker van hoor ^)^. Het onderwerp is wat mij betreft afgesloten.

Een Rofco kookboek heb ik niet en is er ook niet en is ook niet nodig. Als je in een Rofco bakt heb je geen aparte recepten nodig. Het enige dat je anders doet is het op een andere manier/temperatuur afbakken. Ik bak trouwens niet alles in de Rofco, heel regelmatig bak ik ook in mijn gewone oven, zie ook de recepten op mijn blog. Mijn broodbijbel is Bread van Hamelman. Andere favoriete boeken: The Fundamentel Techniques of Classic Bread Baking (zie http://issuu.com/hnabooks/docs/fund_tech_bread_baking), Local Breads van Daniel Leader, Baking Artisan Breads van Ciril Hitz, The Bread Baker's Apprentice van Peter Reinhart en eigenlijk ook The Bread Bible van Rose Levy Beranbaum en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Elizabet

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Elizabet »

Waar ik nou even nieuwsgierig naar ben: Wat maakt dat je in de B40 wel continue kunt bakken en in de B30 niet? Is dat het feit dat in de B40 de verwarmingselementen verder van de bovenkant van het brood zitten en in de B30 de broden dus zouden verbranden op 200 graden continue? Niet dat ik bang ben dat ik binnen afzienbare tijd meer dan 1 batch achter elkaar wil gaan bakken in de B30 hoor, gewoon pure nieuwsgierigheid ;-)
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door lekkermelig »

Dat is het precies ja. Bij de B30 zit de verwarmingspiraal dichter op de broden. Ze branden dus aan als je de oven de hele tijd aan laat staan.

Bij de B40 zitten ze verder, en kan je dus kiezen of je met aflopende warmte bakt, of continu. Ik ben nog een beetje aan het spelen met de temperaturen om te kijken wat nu het beste bevalt.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
bakkerdick
Opboller
Berichten: 227
Lid geworden op: do 18 okt 2012, 20:08

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door bakkerdick »

Lekkermelig heeft het antwoord al gegeven, Elizabet. Ik zit nu een beetje in mijn Rofco (B40) te meten , waarover later meer. In verband met deze vraag is het volgende wel aardig: Ik had wat metingen met steeds lagere temperaturen in de middelste oven zitten doen, en was inmiddels bij 200 graden (thermostaat) aangeland. De thermometer geeft dan 225 aan. Vervolgens zette ik de thermostaat voor de onderste ovens op 190, maar ik had ook besloten om bovenin nog een olijvenbroodje te bakken, die oven liet ik dus weer opwarmen. Mijn volgende meting, 20 minuten later, in de middenoven gaf 250 graden. Logisch natuurlijk dat de temperatuur stijgt als de verwarmingsspiraal bovenin de steen van de bovenste oven aan het voeden is, maar hier zie je een beetje de impact daarvan ( in de B40). Bij de B30 met die kleinere afstanden tussen de bakplaten is het effect van een ingeschakelde warmtespiraal nog groter, dus is de kans op verbranden bij niet aflopend bakken, waarbij de hittespiraal onherroepelijk af en toe aan de slag moet, behoorlijk groot.

Met logisch nadenken had ik hier ook wel op kunnen komen, maar ik zag nu toch even duidelijk aangetoond dat je niet tegelijkertijd in je bovenste oven moet bakken en in het midden proberen iets te ontdooien, of langzaam en zachtjes laten garen. Daar zou ik dan toch de onderste oven maar voor gebruiken als je bovenin bakt. Niet gemeten, maar ik neem aan dat de afstand tussen oven 1 en 3 groot genoeg is om onderin wel subtiele dingen te doen terwijl je boven bakt.

Ander ding: wat houden die dikke stenen de warmte mooi lang vast. Als je 's middags hebt gebakken zit er de volgende dag echt nog een beetje restwarmte in de steen!
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Melinda »

bakkerdick schreef:Ander ding: wat houden die dikke stenen de warmte mooi lang vast. Als je 's middags hebt gebakken zit er de volgende dag echt nog een beetje restwarmte in de steen!
Vandaar de suggestie van Micha, dat je er ook heel mooi stoofvlees in kunt maken, terwijl de oven al is uitgeschakeld. Gewoon na het broodbakken, braadpan (afgesloten) erin en 3 uur later schijn je heerlijk zacht vlees te hebben. Gratis energie. ;-)
Ik hoop de komende tijd eindelijk weer aan de slag te kunnen na een heel drukke periode. :D
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Ballie »

Nou, gratis zou ik niet willen zeggen. Je hebt de energie er immers wel ingestopt. Alleen doe je er normaal niets meer mee. Da's eigenlijk net zoiets als vol gas doorrijden tot vlak voor het rode verkeerslicht, en dan vol op de remmen gaan om te stoppen. Je stopt er veel energie in, maar haalt 't er niet meer uit.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Melinda »

Dat bedoel ik ook, Ballie. Anders doe je de oven uit en gebruik je de gebruikte energie niet meer. Nu kun je er dan mooi een stoofpotje op laten garen. ;)
Dus 2 vliegen in 1 klap.
Niet dat wij nou dagelijks stoofvlees eten, maar het idee is toch aardig.
Sommigen bakken daarna hun pizza erop. Ook mooi.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Ballie »

En er zijn vast nog veel meer zaken waarvoor je je Rofco op die manier kunt gebruiken. Zoek bijv. maar eens op "Slow Cooking"

Hoewel misschien niet alles geschikt zal zijn om in de Rofco te garen. Dit in verband met (in het gunstigste geval) evt. geuren die in de Rofco zouden kunnen trekken en er niet meer uit gaan. En wanneer iets zou overkoken dan zit je met een paar vervuilde stenen en bij een volgend gebruik verbrand de prut die in de stenen is getrokken.

Wat ik hiermee wil zeggen is: "Wees er wel voorzichtig mee". Misschien zie ik gevaren die er niet zijn, maar een beetje voorzichtigheid kan zeker geen kwaad. De Rofco is toch een vrij kostbaar speeltje...
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
Elizabet

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Elizabet »

Ah, mooi ja! Ik ben erg van de Slow Food, dus dit zijn goeie ideeen voor mij. Je hoeft ook niet perse winters stoofvlees te maken natuurlijk, ik heb laatst een raviolivulling gemaakt van runderpoulet, smaakte geweldig. En pastasauzen ed worden ook alleen maar lekkerder van lang opstaan. En curries enzo.

Leuk om te lezen Dick, je metingen :)
Gebruikersavatar
Elizabet

Re: Zwarte onderkant.....

Bericht door Elizabet »

Maar Ballie heeft wel gelijk, gratis energie is het natuurlijk niet, met die lange opwarmtijd. Dus maar zoveel mogelijk gebruik maken van de energie die je er al ingestopt hebt, inderdaad.
Zijn jullie energierekeningen merkbaar omhoog gegaan van de Rofco trouwens? Ik schrok wel een beetje van het vermogen van het apparaat, maar aan de andere kant staat mijn Siemens nu eeuwig aan omdat ik maar 1 broodje tegelijk kwijt kan op de steen. Ik verwacht dat het niet belachelijk veel gaat schelen dus, al zal ik ongetwijfeld meer gaan bakken..
Plaats reactie