Roggebrood

Voor vragen over waarom brood niet geworden is zoals je had gewild, niet gerezen of misvormd etc. Je bloopers mogen hier ook bij.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ruurt
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: do 24 okt 2019, 13:48

Roggebrood

Bericht door Ruurt »

Ik dacht ik bak 'ns roggebrood. Pak roggemeel gekocht en het gewone recept voor volkorenbrood gevolgd in mijn Inventum BM30 broodbakmachine: droge gist 2,5 gram, suiker 5 gram, zout 3 gram, 10 gram margarine, water 165 ml en 250 gram roggemeel.
Tot twee keer toe kreeg ik een uitelkaar-gevallen, aan de randen aangebrande, klomp (overigens smakelijk) brood.
Wat doe ik verkeerd?
Gebruikersavatar
KeesR
Deegroller
Berichten: 293
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Re: Roggebrood

Bericht door KeesR »

Rogge bevat geen sterke gluten dus kan je er niet mee bakken als met tarwe.
Gebruikersavatar
Ruurt
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: do 24 okt 2019, 13:48

Re: Roggebrood

Bericht door Ruurt »

Wat moet ik er dan bij doen? Bloem?
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Roggebrood

Bericht door BakkerGerrit »

Ik zou een mengsel maken van X% tarwemeel en X% roggemeel.
Begin met 10% roggemeel en 90% tarwe en beoordeel het resultaat. De volgende keer doe je 20/80 etcetera, tot je een brood hebt dat je aanspreekt. (Zelfs een klein beetje roggemeel in je deeg heeft een behoorlijk effect op het resultaat)

Succes! (We horen graag je vorderingen :D )
Plaats reactie