Zachte witte broodjes
- erikg
- Deegkneder
- Berichten: 147
- Lid geworden op: vr 29 mei 2015, 21:28
- Contacteer:
Zachte witte broodjes
Een recept van Ohmyfoodness gepakt en een beetje aangepast.
Heerlijk zachte witte broodjes. ik heb de bovenkant met gesmolten roomboter ingesmeerd vlak voor het bakken.
het deeg was nog flink vochtig, dus met wat stretchen en kneden in bedwang kunnen houden, zonder extra bloem. Ze waren overigens verrukkelijk !
voor het water heb ik als volgt gerekend.
8 x 60 = 480 -120 van de roomboter = 360g extra water. Dat zou 60% hydratatie moeten opleveren, maar het leek wel 75. Tips ?
Zou het vocht van de 3 eieren de boosdoener zijn ??
het recept:
Een aangepaste versie van het recept van: ‘Ohmyfoodness.nl’
800g bloem van de molen (met broodverbeteraar)
80g kleinbroodpoeder
35g volle melkpoeder (TwoCows)
12g zout
28g gist
3 ei
120g roomboter
360g water
Heerlijk zachte witte broodjes. ik heb de bovenkant met gesmolten roomboter ingesmeerd vlak voor het bakken.
het deeg was nog flink vochtig, dus met wat stretchen en kneden in bedwang kunnen houden, zonder extra bloem. Ze waren overigens verrukkelijk !
voor het water heb ik als volgt gerekend.
8 x 60 = 480 -120 van de roomboter = 360g extra water. Dat zou 60% hydratatie moeten opleveren, maar het leek wel 75. Tips ?
Zou het vocht van de 3 eieren de boosdoener zijn ??
het recept:
Een aangepaste versie van het recept van: ‘Ohmyfoodness.nl’
800g bloem van de molen (met broodverbeteraar)
80g kleinbroodpoeder
35g volle melkpoeder (TwoCows)
12g zout
28g gist
3 ei
120g roomboter
360g water
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Zachte witte broodjes
Het is al laat, wellicht lees ik verkeerd :D,, maar ik snap niet hoe je rekent.
Het uitgangspunt is altijd de totale hoeveelheid bloem = 800 gram. Boter wordt niet als vocht geteld. Eieren tellen wel voor een groot deel als vocht. Boter maakt wel het deeg zachter, dus als je veel boter gebruikt kun je wat lager gaan zitten wat vocht betreft.
Ik zou het als volgt doen:
800 gram bloem
150 gram ei
310 - 330 gram water
28 gram verse gist of 12 gram droge gist
12 - 14 gram zout
35 gram volle melkpoeder
120 gram boter --> pas toevoegen na ± 8 minuten kneden, in klontjes toevoegen, niet allemaal tegelijk
het kleinbroodpoeder zou ik zelf weglaten, heb je helemaal niet nodig bij dit recept (met ei en veel boter)
Het uitgangspunt is altijd de totale hoeveelheid bloem = 800 gram. Boter wordt niet als vocht geteld. Eieren tellen wel voor een groot deel als vocht. Boter maakt wel het deeg zachter, dus als je veel boter gebruikt kun je wat lager gaan zitten wat vocht betreft.
Ik zou het als volgt doen:
800 gram bloem
150 gram ei
310 - 330 gram water
28 gram verse gist of 12 gram droge gist
12 - 14 gram zout
35 gram volle melkpoeder
120 gram boter --> pas toevoegen na ± 8 minuten kneden, in klontjes toevoegen, niet allemaal tegelijk
het kleinbroodpoeder zou ik zelf weglaten, heb je helemaal niet nodig bij dit recept (met ei en veel boter)
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Zachte witte broodjes
Dit lijkt door het vele ei en boter meer op een Brioche recept...nog wat suiker erbij en het is compleet. ;B
Een echt beproefd recept/werkwijze vind je Hier
Al vele forumleden hebben deze broodjes met succes gemaakt. :2th:
En dit is het resultaat:
Of dit:
Een echt beproefd recept/werkwijze vind je Hier
Al vele forumleden hebben deze broodjes met succes gemaakt. :2th:
En dit is het resultaat:
Of dit:
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- CarlaB
- Deegkneder
- Berichten: 168
- Lid geworden op: ma 27 okt 2014, 21:08
- Locatie: Aan de Zeeuwse kust
Re: Zachte witte broodjes
Mooie witte bolletjes Cor, zien er ontzettend smakelijk uit. Jouw recept ga ik eens uitproberen.
Aga Cooker - Ankarsrum Assistent
- Jean
- Opboller
- Berichten: 191
- Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
- Locatie: Belgisch Limburg
Re: Zachte witte broodjes
Ik moet zeggen dat ze hier niet wild zijn van het insmeren met boter. Ze vinden dan de broodjes vettig en plakkerig.
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Zachte witte broodjes
Jean...
Als je je broodjes zodra ze uit de oven komen (dus als ze nog gloeiend heet zijn) en ze dan direct dun bestrijkt met een kwastje met boter, zullen ze echt niet 'vettig' of 'plakkerig' worden. ;B
Zo krijgen ze een mooie glans en een lekker zacht korstje. :2th:
Als je je broodjes zodra ze uit de oven komen (dus als ze nog gloeiend heet zijn) en ze dan direct dun bestrijkt met een kwastje met boter, zullen ze echt niet 'vettig' of 'plakkerig' worden. ;B
Zo krijgen ze een mooie glans en een lekker zacht korstje. :2th:
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Jean
- Opboller
- Berichten: 191
- Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
- Locatie: Belgisch Limburg
Re: Zachte witte broodjes
Tja Cor, ik kan ze toch niet overtuigen. Ik ben er zelf ook geen voorstander van.
Ik vind in jouw recept de verhouding verse gist tot droge gist vreemd: 50 over 12.
Dit is nog geen ¼ verhouding, terwijl 1/3 gebruikelijk is.
Ik vind in jouw recept de verhouding verse gist tot droge gist vreemd: 50 over 12.
Dit is nog geen ¼ verhouding, terwijl 1/3 gebruikelijk is.
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Zachte witte broodjes
Niet ongebruikelijk hoor Jean... Op de verpakking van droge gist wordt geadviseerd 7 gram op 500 gram bloem/meel en ik gebruik in een broodjesdeeg tussen 5-6% en in een gewoon brood bijv. Witbrood 2% verse gist.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Jean
- Opboller
- Berichten: 191
- Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
- Locatie: Belgisch Limburg
Re: Zachte witte broodjes
Ik zie maar 1.4 procent droge gist in jouw recept Cor.
Mij ging het meer over de verhouding verse tegenover droge gist.
Mij ging het meer over de verhouding verse tegenover droge gist.
- Jean
- Opboller
- Berichten: 191
- Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
- Locatie: Belgisch Limburg
Re: Zachte witte broodjes
Nog even een citaat van de site van Bruggeman gist:
Qua dosering komt 100 gram droge gist overeen met 300 gram verse gist, oftewel 100 gram verse gist = 33 gram droge gist.
Qua dosering komt 100 gram droge gist overeen met 300 gram verse gist, oftewel 100 gram verse gist = 33 gram droge gist.
- erikg
- Deegkneder
- Berichten: 147
- Lid geworden op: vr 29 mei 2015, 21:28
- Contacteer:
Re: Zachte witte broodjes
Dank voor de tips ! Ik plaats zo een nieuw topic met de nieuwe poging