Pagina 1 van 1

Boeken over volkorenbroden

Geplaatst: do 04 apr 2013, 15:56
door Soepkipje
Fermenter schreef: Tot dusver probeerde ik vooral de broden dankzij kant-en-klare recepten uit de boeken van 'bekenden' als Hamelman, Leader, ... . Afgewisseld met wat freewheelen, Vooral omdat de meeste broodbakboeken zich (alleen) richten op witte of gewone tarwebloem.
Ik ben namelijk erg verzot op diverse soorten meergranenmeel, maar recepten hiervoor zijn helaas eerder zeldzaam, zeker in boeken dus.
Een goed boek over alleen maar volkorenbroden met verschillende granen vind ik The Laurel's Kitchen Bread Book van Laurel Robertson.
Een ander boek over volkorenbroden is Peter Reinhart's Whole Grain Breads. (Heb vorig jaar zelfs met een aantal mensen alle broden uit dit boek gebakken.)

Ook kun je natuurlijk in ieder willekeurig recept de bloem vervangen door meel ofwel wat je zegt beetje freewheelen. :G

Re: Boeken over volkorenbroden

Geplaatst: do 04 apr 2013, 23:31
door Elizabet
Wauw soepkipje, die verzameling broden ziet er fantastisch uit! Ik neem aan dat je het een goed boek vind, met goede recepturen dus? Wordt er ook desem in gebruikt? (gistrecepten zijn natuurlijk bijna rucksichtlos te gebruiken voor desembrood, maar ik vind het wel leuk om er meer over te leren)

Re: Boeken over volkorenbroden

Geplaatst: vr 05 apr 2013, 16:46
door Soepkipje
Vind het boek niet slecht, maar staat zeker niet in mijn top 10 (van de 150 die ik heb) aan bakboeken. (Tijdens het testen van het boek in 2006 was ik er al helemaal niet over te spreken (want de vochtpercentages bleken voor de Europese testers niet te kloppen).
V.w.b. zuurdesem wordt er de beroemde pineapple juice solution uitgelegd en beschreven. ( Die methode maar dan met appelsap ipv ananassap gebruik ik nog steeds) Verder maakt hij ook veel gebruik van biga's en soakers in de recepten.

Re: Boeken over volkorenbroden

Geplaatst: vr 05 apr 2013, 17:12
door lekkermelig
Ben oprecht benieuwd wat dan wel jouw toptien is: of een top vijf!
Misschien leuk voor een apart topic, wie weet wat voor exotische boeken er langskomen? Ik heb nog geen 150 boeken, maar de eerste stapel past er al niet meer bij in onze boekenkast...

Re: Boeken over volkorenbroden

Geplaatst: vr 05 apr 2013, 17:21
door Soepkipje
Oke morgen antwoord op wat mijn top 5 of 10 aan bakboeken is (in een nieuwe topic!)

Re: Boeken over volkorenbroden

Geplaatst: vr 05 apr 2013, 23:42
door Fermenter
Bedankt voor de tips!
Ben ook benieuwd naar die andere lijst.

Elders had ik ook al bedenkingen gelezen bij dat ananassap.
Mogelijk wel efficiƫnt, maar toch iets minder praktisch.

Re: Boeken over volkorenbroden

Geplaatst: za 06 apr 2013, 09:28
door Fermenter
Weet je toevallig waar er een inhoudstafel van dat boek van Laurel Robertson te vinden valt?

Re: Boeken over volkorenbroden

Geplaatst: za 06 apr 2013, 10:11
door Fermenter
Soepkipje, waarom precies vind je het boek van Reinhart niet zo geweldig?
De foute vochtpercentages zijn hinderlijk, maar verrassen me niet echt (omwille van een ander type bloem in de VS).
Zijn de recepten eerder 'doordeweeks'? Of Misschien niet zo goed? Ontbreekt er uitleg?

Re: Boeken over volkorenbroden

Geplaatst: za 06 apr 2013, 22:24
door Soepkipje
Fermenter schreef:Weet je toevallig waar er een inhoudstafel van dat boek van Laurel Robertson te vinden valt?
Ja het boek is vele malen in verschillende versies uigegeven en deze heb ik en zie hier de Inhoudsopgave daarvan.

Re: Boeken over volkorenbroden

Geplaatst: zo 07 apr 2013, 15:49
door Soepkipje
Fermenter schreef:Soepkipje, waarom precies vind je het boek van Reinhart niet zo geweldig?
De foute vochtpercentages zijn hinderlijk, maar verrassen me niet echt (omwille van een ander type bloem in de VS).
Zijn de recepten eerder 'doordeweeks'? Of Misschien niet zo goed? Ontbreekt er uitleg?
Even voor de duidelijkheid: Ik vind het wel een goed boek hoor, Reinhart geeft goede (en veel) informatie en met de recepten is ook niets mis mee. Een brood is zelfs favoriet hier en maak ik regelmatig, maar als je een nieuw broodbakboek koopt dan doe je dat met de bedoeling er ook iets van te leren of nieuwe methodes of interessante recepten tegen te komen. Maar als je meerdere broodbakboeken hebt (zeker met de aantallen die ik heb) dan kan het niet anders dan dat er dubbele informatie ofwel meer van hetzelfde in voorkomt.
(Omdat ik vanwege het testen al veel info en recepten had en daarom wist dat het boek voor mij niets toe zou voegen, zou ik daarom het boek ook nooit gekocht hebben, maar mijn buurvrouw heeft het voor mij meegebracht uit Amerika omdat ze vond dat ik het moest hebben omdat mijn naam als tester (zie notitie bij foto) vermeld werd.)

Kortom zowel Laurel's als Reinhart's boek zijn in mijn ogen goede boeken en zijn verschillend genoeg om ze naast elkaar in bezit te hebben. Reinhart's boek gaat meer in op de technieken (met duidelijke foto's) en ook foto's van de broden en heeft wat minder recepten (54?) en 309 blz. en Laurel's gaat uitgebreid bij ieder recept in op wat voor effect de ingrediƫnten hebben op het brood, heeft veel meer recepten (464 blz.), maar heeft geen enkele foto en een zachte kaft.

Oh ja Laurel's gebruikt meer verschillende granen, Reinhart vnl. tarwe en rogge.

Succes met kiezen! (en laat nog eens weten hier welke het geworden is (een van deze 2 of nog een andere) en wat jij ervan vindt)