Welk boek raden jullie mij aan?

Over brood (en banket) bakken zou je boeken vol kunnen schrijven. En dat gebeurt dus ook.
Hier vind je verschillende boeken over de edele bakkunsten.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Bakben
Gaat de goede kant op
Berichten: 61
Lid geworden op: wo 01 mar 2017, 23:30

Welk boek raden jullie mij aan?

Bericht door Bakben » wo 26 dec 2018, 20:38

Hallo, ik heb voor kerst een bak boek gekregen, maar deze ga ik omruilen.
Ik zou graag iets anders willen.

Ik zoek voornamelijk iets over desembrood, omdat ik mijn kennis daar over nog wil uitbreiden.
Ik ben dus geen beginnende bakker, heb toch al redelijk wat ervaring.

Wat raden jullie me aan? Ik heb hier op het forum al wat rond gekeken en tegen gekomen maar ik vind het moeilijk om een keuze te maken.

Ik ben opzoek naar een boek waar iedere gemiddelde of ervaren bakker van zegt : in dit boek kijk ik zeker maandelijks of meer.

Ben benieuwd !

Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 621
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Bericht door Bioloogje » do 27 dec 2018, 10:42

Ik ben erg gehecht aan het tweede boek van Levine van Doorne: Meer Brood Uit Eigen Oven. Recepten zijn zeer smakelijk en kloppen als een malle. Bovendien geeft ze -voor als je wat minder tijd hebt - bij elk recept een alternatief met gist. 👌
Groetjes, Annelies

Gebruikersavatar
lekkermelig
Meesterbakker
Berichten: 3109
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Bericht door lekkermelig » do 27 dec 2018, 12:40

Boeken van Levine hebben recepten die altijd heel goed kloppen. Ik ken vrijwel geen andere echt goede nederlandstalige boeken, maar het is ook maar net wat je zoekt. Juist over desem vind ik ook de boeken van Levine niet zo uitgebreid, maar dat was ook nooit de intentie volgens mij.
Ik heb een hoop broodbakboeken in de kast staan, maar eigenlijk gebruik ik alleen Bread van Hamelman regelmatig, voor de goede recepten en om bepaalde zaken na te slaan, zoals hoe te vormen, methodes om te vlechten en van alles over desem en bijvoorbeeld rogge. Recepten zijn uitstekend, maar je moet er meestal nog wel wat aan rekenen, zowel om normale hoeveelheden te krijgen als om de hydratatie een beetje te verlagen (Europees meel verdraagt meestal iets ander minder water). De boeken van Peter Reinhart vind ik ook erg inspirerend, maar minder in detail dan Hamelman. Als je veel detail zoekt en Duits kan lezen geeft Das Brotbackbuch van Lutz Geißler heel veel handige achtergrondinformatie en een aantal wat typischere Duitse recepten. Voor de recepten hoef je de boeken van Lutz niet perse te kopen, zijn website staat er vol mee.
In mijn - overigens zwaar verwaarloosde- blog heb ik jaren geleden een review over Hamelman geschreven
https://www.lekkermelig.nl/boekrecensie ... -hamelman/

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Soepkipje
Moderator
Berichten: 775
Lid geworden op: zo 04 dec 2011, 11:59
Contacteer:

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Bericht door Soepkipje » do 27 dec 2018, 17:41

Heb zo´n 1000 kook-broodbakboeken denk ik, maar als ik maar 1 boek mee zou mogen nemen dan zou dat ook Bread van Hamelman zijn.

Toegespitst op zuurdesem in Engels heeft Jane Mason mijn voorkeur.(Zij verspilt niks in haar recepten) Homemade Sourdough is een (maar niet het beste) boek van haar maar misschien heb je al genoeg aan haar (heel goede) website VirtiousBread.
In Nederlands kan je ook eens kijken hiervoor op de (ook duidelijke) website van Ineke Berentschot

In Nederlands is Hoe bak ik zuurdesembrood van Emanuel Hadjiandreou misschien iets voor je. Het boek Nachtbrood van Ineke Berentschot gaat over oa zuurdesem en ander lang gerezen brood (vind de beknopte theorie heel duidelijk maar de recepten wat minder)

Er zijn zoveel boeken ook over zuurdesem. Om gerichter advies te kunnen geven wil ik graag weten welk boek je terug wil brengen en waarom en welke boeken je gevonden hebt evt. overweegt.
Eschenfelder graanvlokker (hout), Hawos graanmolen Easy, Panasonic SD-253 en SD-255, 1x Smeg, 1x Siemens en 2x Boschovens
FOTO'S

Gebruikersavatar
Bakben
Gaat de goede kant op
Berichten: 61
Lid geworden op: wo 01 mar 2017, 23:30

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Bericht door Bakben » do 27 dec 2018, 20:30

lekkermelig schreef:Boeken van Levine hebben recepten die altijd heel goed kloppen. Ik ken vrijwel geen andere echt goede nederlandstalige boeken, maar het is ook maar net wat je zoekt. Juist over desem vind ik ook de boeken van Levine niet zo uitgebreid, maar dat was ook nooit de intentie volgens mij.
Ik heb een hoop broodbakboeken in de kast staan, maar eigenlijk gebruik ik alleen Bread van Hamelman regelmatig, voor de goede recepten en om bepaalde zaken na te slaan, zoals hoe te vormen, methodes om te vlechten en van alles over desem en bijvoorbeeld rogge. Recepten zijn uitstekend, maar je moet er meestal nog wel wat aan rekenen, zowel om normale hoeveelheden te krijgen als om de hydratatie een beetje te verlagen (Europees meel verdraagt meestal iets ander minder water). De boeken van Peter Reinhart vind ik ook erg inspirerend, maar minder in detail dan Hamelman. Als je veel detail zoekt en Duits kan lezen geeft Das Brotbackbuch van Lutz Geißler heel veel handige achtergrondinformatie en een aantal wat typischere Duitse recepten. Voor de recepten hoef je de boeken van Lutz niet perse te kopen, zijn website staat er vol mee.
In mijn - overigens zwaar verwaarloosde- blog heb ik jaren geleden een review over Hamelman geschreven
https://www.lekkermelig.nl/boekrecensie ... -hamelman/

Wil
Ik heb jou review gelezen en vind die wel heel informatief. Staat goed beschreven wat je van het boek mag verwachten.

Een boek in het Engels vind ik geen probleem, Duits zou ook wel kunnen maar dan moet ik echt vaker gebruik maken van Google Translate ofzo iets.

Gebruikersavatar
Bakben
Gaat de goede kant op
Berichten: 61
Lid geworden op: wo 01 mar 2017, 23:30

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Bericht door Bakben » do 27 dec 2018, 20:37

Soepkipje schreef:Heb zo´n 1000 kook-broodbakboeken denk ik, maar als ik maar 1 boek mee zou mogen nemen dan zou dat ook Bread van Hamelman zijn.

Toegespitst op zuurdesem in Engels heeft Jane Mason mijn voorkeur.(Zij verspilt niks in haar recepten) Homemade Sourdough is een (maar niet het beste) boek van haar maar misschien heb je al genoeg aan haar (heel goede) website VirtiousBread.
In Nederlands kan je ook eens kijken hiervoor op de (ook duidelijke) website van Ineke Berentschot

In Nederlands is Hoe bak ik zuurdesembrood van Emanuel Hadjiandreou misschien iets voor je. Het boek Nachtbrood van Ineke Berentschot gaat over oa zuurdesem en ander lang gerezen brood (vind de beknopte theorie heel duidelijk maar de recepten wat minder)

Er zijn zoveel boeken ook over zuurdesem. Om gerichter advies te kunnen geven wil ik graag weten welk boek je terug wil brengen en waarom en welke boeken je gevonden hebt evt. overweegt.
Het boek wat ik wil terug brengen heet "bakken zonder tarwe" van Marike bol.
Ik heb dat kado gekregen voor kerstmis, zonder dat ik het zelf wist. Maar dat is niet iets wat ik graag zou willen.
Ik ben een bakker, ik hou wel van gluten Afbeelding

Ik heb ervaring met gist broden, en wil nu mijn kennis uitbreiden over voornamelijk desembrood. Daar mag ook info over gistbrood instaan, want je leert altijd bij.

Maar een goed desembrood bakken vereist toch wel enige ervaring.

Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1617
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Bericht door papagena » do 27 dec 2018, 22:48

Ik ben zeer tevreden met Brotbackbuch2 van Geissler en de boeken van Levine.
Niet bij brood alleen....

Plaats reactie