Bakboek. De Klassiekers

Over brood (en banket) bakken zou je boeken vol kunnen schrijven. En dat gebeurt dus ook.
Hier vind je verschillende boeken over de edele bakkunsten.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4607
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Bakboek. De Klassiekers

Bericht door Levinebaktbrood » vr 30 dec 2011, 01:43

Het boek is geschreven door een aantal professionele docenten van de afdeling bakkerij-banketbakkerij van het Provinciaal Instituut Voedingsbedrijven Antwerpen en uitgegeven door de Standaard Uitgeverij.

Citaat van de achterflap van het boek:
Het probleem bij veel bakboeken is de onnauwkeurigheid van de hoeveelheden die je nodig hebt: een kop suiker, een theelepel zout, 4 eetlepels boter, 4 eieren …. Maar hoe groot is die kop, moet je die lepel afstrijken, moet je kleine eitjes gebruiken of jumbo-eieren? In Bakboek. De klassiekers blijf je niet zitten met deze vragen, want alle hoeveelheden worden nauwkeurig aangegeven.
Bravo, hulde aan de schrijvers! Daar ben ik het helemaal mee eens. Ook staan in het boek veel stap-voor-stap foto’s en foto’s van hoe het eindresultaat eruit moet zien. Duidelijker kan niet.

Het boek begint met een inleiding over grondstoffen, rijzen en bakken, koelen en vriezen, uitleg over bakkerijmateriaal, bakvormen en uitleg over veelgebruikte vaktermen. Daarna volgen 9 hoofdstukken:

Vullingen
Beslag (pannenkoeken & wafels, cakes, muffins & brownies en biscuit)
Soezendeeg
Boterdeeg
Bladerdeeg
Brokkeldeeg (pâte brisée)
Gistdeeg (vlaaien & zoet gebak, brood, pistolets, sandwiches & brioches, koffiekoeken, croissants, appelbollen & worstenbrood)
Dessertkoekjes & aperitiefhapjes
Zoutdeeg

Soesjes, banketbakkersroom, chocoladetaart, suikerbrood, kruimeltaart met peren, clafoutis met kersen, biscuitgebakjes met confiture, Normandisch gebak, appelbeignets, boterkoekjes, soepstengels, tijgerbrood, bokkenpootjes, worstenbroodjes ……… je kunt het zo gek niet opnoemen of het staat er in.

Kortom: een zeer uitgebreid bakboek met veel recepten, duidelijke uitleg en veel foto’s.

Prijs: 29,95 euro
464 pagina’s
ISBN 978 90 02 23969 4
Uitgeverij Standaard Uitgeverij (België)

Voorbeeld van een recept uit het boek: Tijgerbrood
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
Soepkipje
Moderator
Berichten: 775
Lid geworden op: zo 04 dec 2011, 11:59
Contacteer:

Re: Bakboek. De Klassiekers

Bericht door Soepkipje » vr 30 dec 2011, 22:50

Wil aan dit betoog ook nog even mijn favoriete brood van dit boek (tot nu toe!) toevoegen http://www.ipernity.com/doc/soepkipje/9 ... bum/222924 ennu ben ook heel gecharmeerd van dit boek: http://www.ipernity.com/doc/soepkipje/a ... th=9939556.
Eschenfelder graanvlokker (hout), Hawos graanmolen Easy, Panasonic SD-253 en SD-255, 1x Smeg, 1x Siemens en 2x Boschovens
FOTO'S

Plaats reactie