Baksels van Jette
-
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 58
- Lid geworden op: do 10 okt 2019, 21:46
Baksels van Jette
Slechts een paar maanden ervaring, dus ik moet nog een hoop leren. Maar... ook als beginneling dan toch maar een beetje delen wat ik er van bak
Vandaag gemaakt: zuurdesembrood met walnoten en dadels, volgens het recept van Emmanuel Hadjiandreou. Na een mislukt gevuld brood de vorige keer, nu dan iets dat wél goed is gegaan, ook al heeft 'ie een wat donkere korst. Heerlijk avondmaaltje
Vandaag gemaakt: zuurdesembrood met walnoten en dadels, volgens het recept van Emmanuel Hadjiandreou. Na een mislukt gevuld brood de vorige keer, nu dan iets dat wél goed is gegaan, ook al heeft 'ie een wat donkere korst. Heerlijk avondmaaltje
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Baksels van Jette
Ziet er toch goed uit.
-
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 58
- Lid geworden op: do 10 okt 2019, 21:46
Re: Baksels van Jette
Bedankt!
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
-
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 58
- Lid geworden op: do 10 okt 2019, 21:46
Re: Baksels van Jette
Dank je
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
-
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 58
- Lid geworden op: do 10 okt 2019, 21:46
Re: Baksels van Jette
Ja! Ik vond het echt heerlijk. Zou bijna zo het hele brood opeten Maar nu heb ik nog wat liggen waar ik morgen van ga genieten
-
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 58
- Lid geworden op: do 10 okt 2019, 21:46
Re: Baksels van Jette
Voor het eerst wit én nat brood gemaakt: zuurdesemciabatta. Wat een wereld van verschil met volkorenmeel! Het bubbelde wel heel vrolijk.
Recept van Emmanuel Hadrijandreou voor drie ciabatta's: 500 gr bloem/ 10 gr zout/ 150 gr zuurdesemstarter (roggemeel in mijn geval) / 400 gr water / 30 ml olijfolie.
Recept van Emmanuel Hadrijandreou voor drie ciabatta's: 500 gr bloem/ 10 gr zout/ 150 gr zuurdesemstarter (roggemeel in mijn geval) / 400 gr water / 30 ml olijfolie.
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
-
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 58
- Lid geworden op: do 10 okt 2019, 21:46
Re: Baksels van Jette
Ondertussen ben ik weer wat desem(volkoren)broden verder.
Waar ik eerder het deeg na de 1e rijs met een kopje heet water in de magnetron zette bij wijze van rijskastje, heb ik nu maar eens geprobeerd hoe het ging om het 'gewoon' op het aanrecht te laten staan (de verwarming staat bij mij overdag op 18 graden). De deegtemperatuur was in het eerste geval meestal tussen de 24 en 27 graden, maar ik had niet tot nauwelijks ovenrijs - op basis van wat ik hier lees, is dan de tweede rijs waarschijnlijk te lang geweest. Heb als beginneling de exacte rijstijden aangehouden van het recept. Ik begin geloof ik langzamerhand te leren hoe ik het deeg kan 'lezen' om te zien wat het nodig heeft. Het brood smaakte evengoed prima! Bijkomend voordeel van die compacte baksels is dat er een hoop brood in een broodtrommeltje past Voor de volgende volkorenbroden ga ik eens proberen het vochtpercentage ietsje op te krikken. Zien wat dat oplevert.
Op basis van Sue's volkorenbrood (site van Levine) was dit mijn laatste baksel:
En vandaag een desembrood met halloumi (=kaas) en munt: 500 gr. bloem, 300 gr. water, 25 gr. desem, 10 gr. zout, 100 gr. halloumi, 6 gr. munt, sesamzaad (voor de buitenkant). Uit het boek van Emmanuel Hadjiandreou.
Hierbij wel veel verschil gemerkt bij de 2e rijs (moest van 'ver' komen: erg koud vanochtend na rijs vannacht) en ovenrijs (veel!).
Waar ik eerder het deeg na de 1e rijs met een kopje heet water in de magnetron zette bij wijze van rijskastje, heb ik nu maar eens geprobeerd hoe het ging om het 'gewoon' op het aanrecht te laten staan (de verwarming staat bij mij overdag op 18 graden). De deegtemperatuur was in het eerste geval meestal tussen de 24 en 27 graden, maar ik had niet tot nauwelijks ovenrijs - op basis van wat ik hier lees, is dan de tweede rijs waarschijnlijk te lang geweest. Heb als beginneling de exacte rijstijden aangehouden van het recept. Ik begin geloof ik langzamerhand te leren hoe ik het deeg kan 'lezen' om te zien wat het nodig heeft. Het brood smaakte evengoed prima! Bijkomend voordeel van die compacte baksels is dat er een hoop brood in een broodtrommeltje past Voor de volgende volkorenbroden ga ik eens proberen het vochtpercentage ietsje op te krikken. Zien wat dat oplevert.
Op basis van Sue's volkorenbrood (site van Levine) was dit mijn laatste baksel:
En vandaag een desembrood met halloumi (=kaas) en munt: 500 gr. bloem, 300 gr. water, 25 gr. desem, 10 gr. zout, 100 gr. halloumi, 6 gr. munt, sesamzaad (voor de buitenkant). Uit het boek van Emmanuel Hadjiandreou.
Hierbij wel veel verschil gemerkt bij de 2e rijs (moest van 'ver' komen: erg koud vanochtend na rijs vannacht) en ovenrijs (veel!).
-
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 58
- Lid geworden op: do 10 okt 2019, 21:46
Re: Baksels van Jette
Sinds een maand of wat heb ik een nieuwe oven; een tweedehands Kulinarisk van Ikea. Een enorm verschil met de oude combimagnetron waar ik tot nu toe in bakte; ik ben erg blij mee. Sindsdien bak ik eigenlijk nog nauwelijks in bakblikken. Een paar broden van de afgelopen tijd
Sue's volkoren, eerste keer in nieuwe oven: grote rijsmand ipv twee bakblikken
Pain Naturel (Weekendbakery), waarvan 100 gram meel ipv bloem, voor het eerst met remrijs (na het vormen) geprobeerd zodat ik het de volgende ochtend kon bakken
Pain naturel (Weekendbakery), 75% speltmeel/ 25% speltbloem
Sue's volkoren, eerste keer in nieuwe oven: grote rijsmand ipv twee bakblikken
Pain Naturel (Weekendbakery), waarvan 100 gram meel ipv bloem, voor het eerst met remrijs (na het vormen) geprobeerd zodat ik het de volgende ochtend kon bakken
Pain naturel (Weekendbakery), 75% speltmeel/ 25% speltbloem
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Baksels van Jette
Ik heb ook een Ikea oven en ben er dik tevreden mee.
Ik bak (bijna) op de bodem. Dat geeft een nog betere ovenrijs. Rooster ondersteboven op de bodem en daar de bakplaat op.
Ik bak (bijna) op de bodem. Dat geeft een nog betere ovenrijs. Rooster ondersteboven op de bodem en daar de bakplaat op.
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- RedYssel
- Deegroller
- Berichten: 352
- Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34
Re: Baksels van Jette
Ziet er goed uit maar hoe komt die naar onder uitstekende vorm?
Passie voor de ambacht!.
-
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 58
- Lid geworden op: do 10 okt 2019, 21:46
Re: Baksels van Jette
Bedankt Gerrit! Dat zal ik eens uitproberen!
Redyssel: ik heb het brood niet goed gevormd en had iets te veel olie op mijn werkblad: het laatste stukje bij het oprollen van het deeg bleef daardoor niet goed 'plakken' en heb ik ook niet genoeg aangedrukt waarschijnlijk. Vandaar de driehoekige uitstulping
Redyssel: ik heb het brood niet goed gevormd en had iets te veel olie op mijn werkblad: het laatste stukje bij het oprollen van het deeg bleef daardoor niet goed 'plakken' en heb ik ook niet genoeg aangedrukt waarschijnlijk. Vandaar de driehoekige uitstulping
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Baksels van Jette
Ziet er ècht lekker uit... Is het lekker stevig brood? Zo ziet het er wel uit toch
Mijn dagelijks brood...
-
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 58
- Lid geworden op: do 10 okt 2019, 21:46
Re: Baksels van Jette
Dank Arie! Ja, het is inderdaad vrij stevig, in ieder geval als je het vergelijkt met de structuur van supermarktbrood. In 't begin van mijn bakkeritus was 't te vast en moest ik wennen, maar inmiddels lukt het steeds beter én vind ik het heerlijk. Als ik gebakken heb en het brood in plakken heb gesneden voor de diepvries, trakteer ik mezelf op de kapjes - geen beleg nodig!
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Baksels van Jette
Haha... daarom oefen ik zo veel op het bakken van "hele" halfjes busbrood i.p.v. een heel busbrood, per saldo meer kapjes, want die zijn gewoon het lekkerst...Jette schreef: ↑vr 03 apr 2020, 18:26 Dank Arie! Ja, het is inderdaad vrij stevig, in ieder geval als je het vergelijkt met de structuur van supermarktbrood. In 't begin van mijn bakkeritus was 't te vast en moest ik wennen, maar inmiddels lukt het steeds beter én vind ik het heerlijk. Als ik gebakken heb en het brood in plakken heb gesneden voor de diepvries, trakteer ik mezelf op de kapjes - geen beleg nodig!
Mijn dagelijks brood...