Backertje backt ze bruin

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Backertje
Chef stoffer en blik
Berichten: 13
Lid geworden op: di 20 aug 2019, 14:04

Backertje backt ze bruin

Bericht door Backertje »

Ook ik zal proberen mijn creaties te delen, lang niet altijd een foto van mijn producten, maar toch even een paar gemaakt.
Gebruikersavatar
Backertje
Chef stoffer en blik
Berichten: 13
Lid geworden op: di 20 aug 2019, 14:04

Re: Backertje backt ze bruin

Bericht door Backertje »

Uiteraard bak ik niet alleen brood, vandaar even een kleine opsomming van andere baksels die vaak voorbij komen:

Afbeelding
Rabarbertaart

Afbeelding
Gevulde koeken

Afbeelding
Croissants
Gebruikersavatar
Backertje
Chef stoffer en blik
Berichten: 13
Lid geworden op: di 20 aug 2019, 14:04

Re: Backertje backt ze bruin

Bericht door Backertje »

Naast de zoetige lekkernijen ook fervent pizzabakker, hiervoor heb ik een hout gestookte oven in de achtertuin staan. Echt een aanrader!
Afbeelding
Afbeelding
Gebruikersavatar
Backertje
Chef stoffer en blik
Berichten: 13
Lid geworden op: di 20 aug 2019, 14:04

Re: Backertje backt ze bruin

Bericht door Backertje »

Maar ook brood bak ik graag!
Afbeelding
Krentenbrood op basis van een melkbrood, bijna helemaal tevreden... Bijna... Temperatuur had na 10 min. terug gemoeten, kan wel met de elektrische oven maar domweg vergeten,.

Afbeelding
De Woeste Knoest op basis van het bakboek van Edwin Klaassen (houtoven gebakken)

AfbeeldingAfbeelding
Boeren brood, wat minder gescheurd, maar prima met kaas :) (houtoven gebakken)

Afbeelding[/url]
No-Knead sodabread uit de Dutch Oven
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Backertje backt ze bruin

Bericht door BakkerGerrit »

Mooie variatie!
Gebruikersavatar
Backertje
Chef stoffer en blik
Berichten: 13
Lid geworden op: di 20 aug 2019, 14:04

Re: Backertje backt ze bruin

Bericht door Backertje »

Afbeelding
Afbeelding

Best tevreden met het resultaat qua kleur, geur en volume. Wat ik alleen niet onder de knie krijg is een minder klef kruim. Iemand tips?

Ik begin met een tarwedesem ( 100% hydratatie)
Dan een deeg van half bloem, half meel met teruggerekende hydratie van 60% (20% Desem ongeveer, rest droge stoffen en water) en 1,6% zout
Stretch&fold elk half uur 5 keer.
Nachtje in de kelder bij 18 gr.
Strak opbollen en overdag kamertemperatuur in de rijskast.

Afbakken in elektrische of houtoven bij ca. 220 gr. tot een kerntemperatuur van 95gr.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Backertje backt ze bruin

Bericht door Levinebaktbrood »

Klef kruim betekent te kort gebakken.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Backertje
Chef stoffer en blik
Berichten: 13
Lid geworden op: di 20 aug 2019, 14:04

Re: Backertje backt ze bruin

Bericht door Backertje »

Levinebaktbrood schreef: zo 29 sep 2019, 23:27 Klef kruim betekent te kort gebakken.
Kerntemperatuur verhogen dan? Bij gistbroden nooit last van op 95 graden namelijk.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Backertje backt ze bruin

Bericht door BakkerGerrit »

Aan de kleur te zien zou ik de oventemp iets verlagen en de baktijd verlengen.

Wat is nu de baktijd?

Ik zie dat je afbakt bij 220°. Ik zou de oventemp eens meten. Aan het brood te zien lijkt me de temperatuur hoger..
Gebruikersavatar
Backertje
Chef stoffer en blik
Berichten: 13
Lid geworden op: di 20 aug 2019, 14:04

Re: Backertje backt ze bruin

Bericht door Backertje »

BakkerGerrit schreef: di 01 okt 2019, 11:35 Aan de kleur te zien zou ik de oventemp iets verlagen en de baktijd verlengen.

Wat is nu de baktijd?

Ik zie dat je afbakt bij 220°. Ik zou de oventemp eens meten. Aan het brood te zien lijkt me de temperatuur hoger..
Baktijd was ongeveer 35 min denk ik, ik haal het brood uit de oven als de kerntemperatuur bereikt is.

De ovenvloer heb ik gemeten met een IR meter, die was 220. Ergens was er een stukje hout niet volledig verbrand en kreeg dat stukje extra zuurstof bij het openen van de deur. Daardoor krijg je een korte felle vlam, die zag ik te laat. scheelt weinig in verhoging van oventemp, maar als het te dicht bij je brood zit krijg je een "intensieve kleuring"
Gebruikersavatar
Backertje
Chef stoffer en blik
Berichten: 13
Lid geworden op: di 20 aug 2019, 14:04

Re: Backertje backt ze bruin

Bericht door Backertje »

Afbeelding
Met wat doorzetting en geduld ben ik weer een stapje verder, zuurdesem brood (tarwebloem/meel)
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Backertje backt ze bruin

Bericht door Rik59 »

Fraai gerezen desem (zo lijkt het)...

zo hoog had ik m'n desem de eerste keer nog niet..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Backertje
Chef stoffer en blik
Berichten: 13
Lid geworden op: di 20 aug 2019, 14:04

Re: Backertje backt ze bruin

Bericht door Backertje »

Afbeelding Afbeelding
Ik weet het, geen brood, maar het is zo lekker!
Gebruikersavatar
Backertje
Chef stoffer en blik
Berichten: 13
Lid geworden op: di 20 aug 2019, 14:04

Re: Backertje backt ze bruin

Bericht door Backertje »

Afbeelding Afbeelding
Croissants van T65, op desem basis. Ze lukken bijna... Binnenkant blijft te compact, ik ga nog een keer proberen met een andere manier van bereiden. Anders ga ik weer terug naar instant gist van Brugman.
Gebruikersavatar
Backertje
Chef stoffer en blik
Berichten: 13
Lid geworden op: di 20 aug 2019, 14:04

Re: Backertje backt ze bruin

Bericht door Backertje »

Afbeelding

Een heerlijk 7granen desem brood, maar met mijn insnij kunsten was even wat mis helaas.
Plaats reactie