Baksels van Halfje Bruin

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Afbeelding

Mijn eerste brood dat luchtig zal moeten zijn. Het is hoger dan de broden die ik eerder bakte en ook redelijk in "vorm" gebleven, zoals ik het gevormd had.
Als het brood morgen aangesneden wordt zal ik nog een foto maken van het kruim en laten zien hoe luchtig het brood echt is. Hoop ik :D
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door BakkerGerrit »

Dat ziet er hoopvol uit! :kwijl:
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Afbeelding
Inderdaad een luchtig brood. Smaakte geweldig.[/quote]
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Afbeelding

Dit weekend eindelijk weer eens een brood gebakken. Vrijdagavond een poolish gemaakt, zaterdagochtend alle ingrediënten gemengd en een half uur laten staan voor autolyse. Toen kneden en de eerste rijs.
Op de klok kijkend kwam ik in tijdnood (ik had de kinderen vers gebakken brood beloofd voor na de wedstrijd). N 1 rijs heb ik het deeg in het veel te grote broodblik laten zakken en gebakken.

Het was mijn beste brood tot nu toe. Zacht en luchtig met een knapperig korstje. Het was al bijna op voor ik er een foto van kon maken.

Alleen foto plaatsen ben ik alweer vergeten hoe dat moest. ik doe nog een nieuwe poging
Laatst gewijzigd door Halfje Bruin op ma 22 okt 2018, 16:12, 1 keer totaal gewijzigd.
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door BakkerGerrit »

Probeer de foto er eens bij te voegen zoals je dat ik juli hebt gedaan.....
(Nu is er geen foto zichtbaar ;B )
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Ik heb de foto op pinterest staan en vorige keer kon ik die volgens mij hierheen kopiëren nu lukt dat niet.
Idee hoe?
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Hij staat erbij.

Ik had ruim 500 g volkorenmeel en 350 water gebruikt met gedroogde gist en wat olie om het deeg niet zo aan mijn handen te laten plakken. In dit broodblik moet ik denk ik wat meer meel en water gebruiken om het blik vol te krijgen. Het volume was meer dan verdubbeld toen de oven warm was dus op zich was het goed gerezen.

Kleiner blik kopen of meer ingrediënten gebruiken. Ik denk met die pubers het tweede. Dan hebben we allemaal genoeg gegeten na de maaltijd. ;)
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door BakkerGerrit »

Als je de zoekmogelijkheid van het forum gebruikt kom je (onder andere) het bericht van Bakplaat tegen van augustus 2014:
“Om de hoeveelheid bloem/meel voor een bepaalde maat broodbus te berekenen is er deze rekenformule...de inhoud van de bus : 5

Voorbeeld: Een broodbus heeft van boven de afmetingen 33 x 11 cm, van onder 30,5 x 9 cm.en de hoogte is 8,5 cm.

Bereken nu de inhoud: van boven 33 x 11 = 363 van onder 30,5 x 9 = 274,5, tel op 363 + 274,5 = 637,5.
Vermenigvuldig dit met de hoogte 637,5 x 8,5 = 5418,7.
Deel dit door twee (het totaal van de boven en ondermaten) 5418,7 : 2 = 2709,3 cc
Dit is dan de inhoud van deze bus.

Zoals hierboven al gezegd is, is de hoeveelheid bloem/meel de inhoud van de bus gedeeld door 5.
Gebruik dus voor het brooddeeg in deze bus 2709,3 : 5 = 541.8 gram bloem/meel is afgerond 550 gram.

Zo kun je met deze formule de inhoud en hoeveelheid bloem/meel voor elke maat broodbus berekenen.”
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Dank je wel Gerrit, daar kan ik wat mee. Van de bakker hier eten wij per dag een brood van 800 gram. Met mijn ingrediënten bij elkaar geteld zat ik daar boven dus ik dacht dat het wel genoeg zou zijn voor zaterdag lunch en zondag ontbijt. Dat bleek tegen te vallen.
Zal mijn blik eens even meten.

Dan moet ik uitgaan van 800 g bloem.

Even heel simpel gedacht, als ik water in mijn broodbus giet en dan meet hoeveel liter ik heb gebruikt weet ik toch ook het volume? Zo leerde ik vroeger op de diëtisten opleiding de inhoud van kommetjes, kopjes en borden bepalen, van belang bij de dieetadviezen. Iemand die soepkommen gebruikt van een halve liter krijgt meer soep binnen dan iemand die een melkbeker gebruikt als soepkom.
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Rik59 »

Halfje Bruin schreef: wo 24 okt 2018, 13:51 Even heel simpel gedacht, als ik water in mijn broodbus giet en dan meet hoeveel liter ik heb gebruikt weet ik toch ook het volume? Zo leerde ik vroeger op de diëtisten opleiding de inhoud van kommetjes, kopjes en borden bepalen, van belang bij de dieetadviezen. Iemand die soepkommen gebruikt van een halve liter krijgt meer soep binnen dan iemand die een melkbeker gebruikt als soepkom.
Je hebt de inhoud dan wel alleen ik denk dat je hoopt dat je brood toch wel boven de bus uitkomt niet??.. Die van Gerrit kan je tenminste ballonvluchten mee maken..

Over dat brood van 800 gram.. als je dus ook 800 gram ingrediënten afweegt dan kom je bedrogen uit want je verliest tijdens het bakken (op welk brood dan ook) zo'n 10% aan gewicht.. Ja OK niet op kokosbrood.. :D, :D,
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Ben al blij als de bus vol komt, met luchtig deeg. Erbovenuit is de volgende wens.
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Levinebaktbrood »

Dat kan alleen maar als je de juiste hoeveelheid deeg in het bakblik gebruikt :G.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door oudbakken »

mijn bak blik is berekend op 500gr meel/bloem.
maar dit is 900gr geworden.
en ik heb nu en brood wat mooi boven mijn bus uitkom. :2th:
ook met behulp van extra gluten en broodverbeteraar. :oops: :mrgreen:
en je deeg goed op spanning op rollen ander kiepert hij over de rand, ook niet mooi.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door BakkerGerrit »

Halfje Bruin schreef: wo 24 okt 2018, 13:51 .........
Zal mijn blik eens even meten.

Dan moet ik uitgaan van 800 g bloem........
Probeer van het deeg van deze 800 gram meel een brood te bakken. Weeg precies af, zeker met deze relatief kleine hoeveelheden komt het op een gram aan. Gebruik fatsoenlijk meel en probeer een simpel recept en doe geen gekke of ingewikkelde dingen bij je eerste broden. Een violist speelt als eerste liedje ook “boer daar ligt een kip in ‘t water” en begint niet met het 3e vioolconcert van weet ik veel.
Als je brood de eerste keer niet boven je bakblik uitkomt doe je iets verkeerd en moet je het de volgende keer iets beter doen. Er kunnen zoveel zaken zijn waar het misgaat...... Pak dan een van deze zaken aan en gooi niet gelijk je hele proces om, dan weet je nooit waar het probleem zit (of liever zat).

Ps Mijn busbroodjes bak ik in een busje voor 250g meel.
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door oudbakken »

ach er zijn 80 manieren om brood te verknoeien.
250gr. meel voor een brood ??????????????
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door BakkerGerrit »

Ja. Mijn busjes zijn volgens de “Bakplaatformule” berekend oo 250 g meel. En dan krijg je zo’n broodje:

Afbeelding
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Rik59 »

Ik zei toch ballonvaart met zo'n broodje..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door BakkerGerrit »

Rik59 schreef: do 25 okt 2018, 22:10 Ik zei toch ballonvaart met zo'n broodje..
Jammer Rik dat je zo respectloos over mn broodjes praat...... :evil:

kon hier geen huilende emo vinden
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Rik59 »

BakkerGerrit schreef: do 25 okt 2018, 22:16
Rik59 schreef: do 25 okt 2018, 22:10 Ik zei toch ballonvaart met zo'n broodje..
Jammer Rik dat je zo respectloos over mn broodjes praat...... :evil:

kon hier geen huilende emo vinden
Ik denk dat je het verkeerd hebt opgevat.. ik bedoelde juist dat hij zo hoog en luchtig is..
Wat jij dacht weet ik niet :shock: :shock:
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Afbeelding
Een rond wit vloerbrood was dit. Luchtig met een knapperige korst. Helaas geen foto van het hele brood. Maar ik geloof dat ik het begin te leren.
Tip uit de keuringsdienst van waarde, zo weinig mogelijk kneden. Dan is mijn broodje goed te krijgen geloof ik. De foto van het hele broodje was niet helemaal scherp.
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door lekkermelig »

Zo weinig mogelijk kneden is nou niet bepaald het recept voor het beste brood. Ik neem aan dat je het over de uitzending van afgelopen donderdag hebt? Dat ging over stokbrood.
Sommige broden zijn gebaat bij goed kneden, stokbrood minder. Als je niet of weinig kneedt is het wel handig om bijvoorbeeld autolyse toe te passen, of een aantal keren stretch and fold. Op die manier kan je zonder machine prima broden bakken.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Afbeelding

Mijn beste broodje tot nu toe. Lekker kruim, knapperige korst.
Gemaakt met een royaal voordeeg dat een nacht op het aanrecht had gestaan. Daarna de rest van de ingrediënten toegevoegd en nog een uurtje laten staan voor autolyse en daarna het deeg goed gekneed tot ik een mooi vliesje kon trekken.
Het deeg opgerold en in de broodbus laten rijzen en meteen gebakken.

Als voordeeg had ik een poolish gemaakt van 150 g volkorenmeel, 150 g tarwebloem en 300 gram water, omdat ik meerdere dingen wilde gaan bakken. Zoete kaneelbroodjes en kleine pistoletjes half afgebakken om dan met kerst snel te kunnen afbakken. Helaas werd mijn planning door wat onverwachte dingen in de war geschopt en heb ik het hele voordeeg maar verwerkt in één brood. Dat is goed gelukt!
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Levinebaktbrood »

Ik mis toch wel stappen in het proces. Een autolyse is altijd zonder gist en zout. Als je alle stappen goed doet krijg je een nog mooier brood :G.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Dat van geen zout tijdens de autolyse dat wist ik, dat zet ik er dan altijd bovenop, keurig afgewogen op mijn dieetweegschaal.
Geen gist dat wist ik niet.
Maar in de poolish gaat toch wel een klein beetje gist?
Nou ja we blijven proberen, met kerst weer. Ooit heb ik een goed brood.
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Levinebaktbrood »

In een poolish gaat wel gist. Maar dat is iets heel anders dan een autolyse.

Ik mis in je beschrijving een bulkrijs. Je schrijft dat je het deeg direct na het kneden in het bakblik hebt gedaan. Met maar 1 rijs krijg je echt minder goed brood.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Ja ik ben maar wat aan het proberen om goed brood te krijgen. Tot nu toe ging het tijdens de eerste rijs altijd goed. Dan opmaken en de tweede rijs en dan kwam het deeg nauwelijks meer omhoog en had ik heel compact brood. Geen verschil te merken met verse gist of gedroogde gist.

Nu maak ik een voordeeg meestal poolish. Dan doe ik de volgende dag alle andere ingrediënten erbij (behalve het zout) en dan laat ik het een uurtje staan voor autolyse (hier geleerd maar even gemist dat dat zonder gist moet). Dan kneed ik het deeg goed door tot ik een mooi vlies kan trekken en dan laat ik het deeg rijzen.

Dit brood dus meteen gebakken na de eerste rijs om eens te kijken of het dan wel luchtig bleef.

Volgende keer ga ik autolyse toepassen op het deeg zonder de gist. Dan moet ik wel gedroogde gist gebruiken, want verse gist krijg ik er dan niet meer doorheen denk ik. Dan moet er weer extra water bij om de gist in op te lossen. Dan zal ik eens kijken of twee keer rijzen wel goed gaat.
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Rik59 »

1e rijs is normaal is +/- een uurtje met gist...

Je fout zit daar dat als je autolyse met gist uitvoert en daarna gaat kneden je alle lucht die de gist er zo zorgvuldig ingebracht hebt weer uitkneed dus geen wonder dat je deeg na de 1e rijs geen puf meer heeft...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door BakkerGerrit »

Als je een beetje vocht achterhoud kun je daarmee de verse gist oplossen........
En vergeet niet alsnog het zout erbij te doen :G
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Afbeelding

Weer eens een broodje gebakken. Donderdagochtend een poolish gemaakt, vrijdag de rest van de ingrediënten toegevoegd (geen zout en gist) en ruim 3 kwartier laten staan voor autolyse. Toen in een restje vocht de gist opgelost en toegevoegd net als het zout. Stevig doorgekneed en nu wel 2 keer laten rijzen.
Het brood was nu net zo luchtig als van de bakker
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Na een paar gelukte witte/volkorenbroden heb ik mij dit weekend gewaagd aan een suikerbrood. Als smaakgevers heb ik gemalen anijszaad en gembersiroop gebruikt. Het resultaat was erg lekker geworden.
Afbeelding
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door BakkerGerrit »

Ze zien er ook lekker uit! :2th:
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Rik59 »

Sjonge... jonge... lekker suikerbrood voor bij de koffie.... belt ze nie FF op hè... :kwijl: :kwijl:
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Afbeelding

Gisteravond begonnen aan poolish en nu klaar. 2 suikerbroodjes en een volkorenbrood.
De suikerbroodjes van vorige week moesten nog even goed ingeoefend worden.
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Levinebaktbrood »

Ligt het aan de stand waarop de foto is genomen of zijn de broden echt zo laag?
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Ik zie het, de stand van de camera was niet goed. De suikerbroodjes en het volkorenbrood kwamen alle drie net boven de vorm uit maar als je naar deze foto kijkt denk je dat de broden nog geen 5 cm hoog zijn.
Hoewel de suikerbroden uiteindelijk een klein beetje zijn ingezakt zijn ze nog steeds niet zo plat als ze er op de foto uit zien.
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Afbeelding

Afbeelding

Vrijdag bovenstaand brood gebakken. Na de 2e rijs was het brood 2 keer zo hoog als hier te zien is. Toen moest ik het vanuit de rijsbak overplaatsen naar de oven en was ik heel veel lucht kwijt die bij het bakken wel een beetje terugkwam maar niet helemaal.
Voortaan toch de tweede rijs in mijn broodbus doen en dan meteen de oven in?
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Levinebaktbrood »

Ziet er ondanks de strubbelingen toch goed uit.

Als deeg inzakt dan heb je het te lang laten rijzen en/of niet goed genoeg op spanning gebracht voor de laatste rijs.

Vloerbroden kan je het beste laten rijzen in een rijsmandje of eventueel los op de bakplaat.

PS: wil je kleinere foto's plaatsen in het vervolg?
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Gisteren het brood voor een tweede rijs in de broodbus gelegd en meteen in de oven geschoven zonder het over te hoeven leggen op de bakplaat en echt een waanzinnig luchtig brood. Alleen is de foto nu mislukt, ik was er achter gekomen dat ik kleinere foto's kan maken door de instellingen van de camera van mijn mobiel te veranderen maar gisteren had ik de instelling zodanig veranderd dat de foto nog groter werd dan de enorme foto's die ik eerder al plaatste.
Met Pasen nog een keer in de herhaling en dan laat ik hier een foto zien.
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Afbeelding

Afbeelding

19 november bij Levine naar de broodbakworkshop geweest en een hoop geleerd. Vooral dat geduld een schone zaak is en dan Geduld met een hoofdletter G. Laten rijzen en rusten.
De toen gebakken broden waren heel smakelijk en vorige week een broodje gebakken waar ik helaas geen goede foto van heb en afgelopen weekend weer een brood volgens recept frans landbrood gebakken. Ik had het laten rijzen in mijn nieuw aangeschafte rijsmandje maar daar kwam het helaas niet goed uit. Dus wat eigenlijk een rond brood had moeten zijn was nu een lang brood met een dikke buik.
Korst was goed, kruim was goed, ik denk dat ik het begin te leren. Oefening baart kunst.
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door BakkerGerrit »

ik vind het een prima broodje HB!
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Na lang zoeken heb ik eindelijk een leverancier gevonden die kwalitatief goed meel heeft wat ik op mijn fiets kan halen, meelsoorten per kilo verpakt. Vorige week een volkorenbrood gebakken wat goed was gerezen maar toch wat compact was na het bakken. Waarschijnlijk had ik vanwege de hoeveelheid vezels toch nog wat meer water moeten toevoegen.

Afbeelding

Afbeelding

De sterbroodjes uit het boek van Levine (brood uit eigen oven) alvast een keer voor proef gebakken met water en margarine, omdat een van mijn kerstgasten geen melkproducten gebruikt. Ik had hetzelfde gewicht als de melk afgewogen maar dan dus water. Uiteindelijk op 10 g na al het water in het deeg gedaan.

De andere foto is het lichtbruine vloerbrood uit hetzelfde boek en voor de leuk gedecoreerd met havervlokken. Voor het eerst een brood wat in de oven oog nog rees.

Morgen ga ik hem aansnijden dan kan ik pas wat zeggen over het kruim. De korst is lekker knapperig en waar het brood is gescheurd kan ik een beetje naar binnen kijken en dat ziet er hoopvol uit.

Dan blijk ik toch brood te kunnen bakken en ga ik waarschijnlijk een en ander bestellen bij een molen. Als ik 5 kg tarwebloem en 5 kilo volkorenmeel bestel en nog wat andere dingen dan vind ik het die verzendkosten wel waard.
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Vitamine C »

Mooie baksels.

Bestellen doe ik ook als ik redelijk hoeveelheid nodig heb. Zo rond de 30 euro, omdat meel goedkoper is haal je de verzendkosten er wel uit.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Rik59 »

Fraai Halfje...

Natuurlijk kun je brood bakken alleen heeft 't vaak tijd en oefening nodig.
Ook wij maken (ondanks de kennis) foutjes omdat ik elke week broden bak die ik voor de eerste keer bak waarbij ik dan soms ook zeg van ohh wat meer meel of water.. of de volgende doe ik dit of dat anders..
Het maakt het bakken ook daarom leuk...

Bestellen doe ik ook als ik wat meer bij elkaar heb.. of als ik erg veel heb 50 kg of meer.. rij ik zelf naar Zuidmolen... of eens per half jaar naar Molen Nooitgedagt in Budel.. met de boodschapjes in België en FF tanken uiteraard..

dus.. ga zo doorr!!! :thumbup:
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Nog even een foto van het kruim van het brood van gisteren.
Afbeelding

Het is een lekker brood, wat vaster dan brood van de bakker maar luchtiger dan ik het tot nu toe heb gebakken. Ben er heel tevreden over.

Heb inmiddels een flinke bestelling gedaan bij de Zuidmolen. Meteen maar 10 kilo bloem en 10 kilo volkoren, dan kan ik de hele winter brood bakken.
Al die probeersels van supermarkt meel waren eigenlijk zonde van de moeite, zelfs van verpakkingen meel voor volkorenbrood kon ik geen goed brood bakken. Die kilo zakken die ik nu op de markt koop daar lukt het brood wel mee maar die zijn best duur.
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Rik59 schreef: vr 13 dec 2019, 19:22 Fraai Halfje...

Natuurlijk kun je brood bakken alleen heeft 't vaak tijd en oefening nodig.
Ook wij maken (ondanks de kennis) foutjes omdat ik elke week broden bak die ik voor de eerste keer bak waarbij ik dan soms ook zeg van ohh wat meer meel of water.. of de volgende doe ik dit of dat anders..
Het maakt het bakken ook daarom leuk...

Bestellen doe ik ook als ik wat meer bij elkaar heb.. of als ik erg veel heb 50 kg of meer.. rij ik zelf naar Zuidmolen... of eens per half jaar naar Molen Nooitgedagt in Budel.. met de boodschapjes in België en FF tanken uiteraard..

dus.. ga zo doorr!!! :thumbup:
Het bakken is zeker leuk, ook toen ik nog van supermarktmeel pogingen deed en meestal aten we de broden ook gewoon op. Op minder luchtig brood moet je gewoon wat langer kauwen. Smaak was meestal goed, alleen het tweede brood dat ik bakte is weggegooid, dat was niet gaar genoeg en heel compact.
Ieder weekend taart bakken is leuk maar dat gaat maar op de heupen zitten :lol: Iedere vrijdag brood bakken is dan beter, want brood eten we toch. Dan kan ik lekker hobbymiddag houden zoals iedere vrijdag, dan ruikt het huis naar verse soep, en brood als de kinderen thuis komen uit school.
Voor kerst ga ik wel de traditionele appeltaart bakken, zoals ik dat al sinds 23 jaar doe. Die traditie moet blijven.
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
Frens
Deegkneder
Berichten: 122
Lid geworden op: do 21 nov 2019, 16:10

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Frens »

Ziet er geweldig uit :clap: Wou dat ik al zover was als jij! Appeltaart die wil ik ook nog eens maken, lekker.
Succes verder!
Kneder: Ankarsrum Assistent
Oven: IGNIS (simpel boven-onder)

“Kennis is macht”, had je gedacht maar kunnen is het, en dat komt van doen!
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Gisteren alvast wat brood gebakken voor kerst. Afbeelding
Afbeelding

Mijn meel van de molen was binnen dus dat heb ik geprobeerd.
Ging best goed al zeg ik het zelf. Had uit mijn verzameling uitsteekvormpjes wat sterren opgezocht om het brood in te snijden. Bij het grote brood 1 keer mislukt en 1 keer gelukt. Bij de kleine broodjes rechtsvoor niet helemaal gelukt.
Laatst gewijzigd door Halfje Bruin op za 21 dec 2019, 13:01, 1 keer totaal gewijzigd.
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
Frens
Deegkneder
Berichten: 122
Lid geworden op: do 21 nov 2019, 16:10

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Frens »

Helaas ik kan geen foto’s zien? :wtf:
Kneder: Ankarsrum Assistent
Oven: IGNIS (simpel boven-onder)

“Kennis is macht”, had je gedacht maar kunnen is het, en dat komt van doen!
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Halfje Bruin »

Foto's toegevoegd. Voor Frens : ik heb je een pb gestuurd met het succesrecept van mijn appeltaart naar oma's recept.
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
Frens
Deegkneder
Berichten: 122
Lid geworden op: do 21 nov 2019, 16:10

Re: Baksels van Halfje Bruin

Bericht door Frens »

@HalfjeBruin
Heb ik gekregen, nog bedankt! Wou je een PB terugsturen maar ging niet.
Je gaat echt goed hoor :thumbup: Heb gisteren soezendeeg proberen te maken, tot 2x toe mislukt, 1x was deeg goed maar soezen te kort gebakken, 2e keer lukte het deeg maar niet, leek wel roerei. Volgens Cees Holtkamp moeten de eieren 1 voor 1 in het nog warme deeg, zie dat anderen het deeg iets laten afkoelen en dan met,en in de keukenmachine de eieren onderroeren :!: :?:
Als ik dat zo zie zitten we allebei in de zelfde fase. Wil ook af van supermarktmeel.Heb nu ook eindelijk goed biologisch meel kunnen kopen, zelfs van een bekende Molen (steenmolen) uit de buurt; tarwebloem T65 en tarwemeel volkoren T100. Blijf toch nog maar voorlopig busbroden bakken met gist, desem vindt ik toch wat ingewikkelder en wat meer geknoei!
Fijne Feestdagen :wave:
Kneder: Ankarsrum Assistent
Oven: IGNIS (simpel boven-onder)

“Kennis is macht”, had je gedacht maar kunnen is het, en dat komt van doen!
Plaats reactie