Baksels van Keesk

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

Je bedoelt hier de rijs tussen de rijs na het kneden en voor het vormen?
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Levinebaktbrood »

Narijs = de rijs na het vormen.

Ik zie zeker vooruitgang, top :G. Maar wat wil je bereiken? Wil je net zo wattenachtig luchtig brood bakken als bijv. brood dat je bij de supermarkt/gemiddelde bakker koopt?
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

Hmmm, scherpe vraag haha.
Mag ik daar even over nadenken? ;-)
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

bakplaat schreef: vr 24 nov 2017, 22:02 Beste Kees
De narijs is veel te kort ;B normaal is die 50-60 min. (zie ook foto 15 van mijn fotoalbum) en soms nog wat langer.

Afbeelding


Zat nog even te kijken maar in het geval ‘narijs’ is er hier sprake van een misverstand ben ik bang.
Het betrof de ‘rustperiode’ die 20 minuten was.
De ‘narijs’ zoals door jou gedefinieerd was zo’n 90 minuten
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Iets korter in de oven misschien.....
Rijs in de vorm blijft lastig, nu 85 minuten
Het geheel wel luchtiger dan het vorig exemplaar.

De afdeling marketing (onder beheer bij kleindochter) gaf toch haar accoord, zéker na het proeven :-)
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

Vandaag poging zoveel gedaan.......

Wat ik nou weer aan m'n kar had hangen?????

Andere gist (lidl ipv Dr Oetkerzakjes) en houdbare melk gebruikt ipv verse melk.
Rijzen en zo lijkt prima te gaan maar bij het vormen van het brood lijkt het deeg wel van elastiek zo erg veert het steeds terug.
Het deeg lijkt ook wat droger dan voorheen.

Volgende keer weer gewoon verse melk????????
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door bakplaat »

Het is niet ongewoon dat het deeg door elasticiteit wat tegenstribbelt bij het vormen/opmaken, het opmaken zal wat makkelijker gaan als het deegstuk wat meer 'puntrijs' krijgt, met wat meer ervaring/oefening kom je er vanzelf achter.
Wat het vocht betreft...het maakt geheel geen verschil of je nu verse of houdbare melk in je deeg gebruikt.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

bakplaat schreef: za 02 dec 2017, 23:50 het opmaken zal wat makkelijker gaan als het deegstuk wat meer 'puntrijs' krijgt

Je bedoelt de 'rust' na de eerste rijs? (ben niet zo op de hoogte met de juiste termen ;B )
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door bakplaat »

Nee Kees zie de foto's
6 Afbeelding
en 7 Afbeelding
UIt mijn fotoalbum Busbrood bakken.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

Als ik het recept van Levine volg (witbrood 5) kom ik op:

1) rijs na het kneden
2) rust / rijs opgebold
3) vormen
4) rijs in de bus
5) rijs tijdens bakken

:o
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Levinebaktbrood »

Ik doe hetzelfde als Cor/Bakplaat. Alleen bol ik het deeg op en noem het geen puntrijs. Na de bulkrijs/1e rijs deeg doorslaan/lucht eruit drukken, dan opbollen (ipv punt), 20 minuten laten rusten/rijzen en dan vormen/opmaken.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Nieuwe poging......

Nieuw bakblik (alusteel), nieuwe meelsoort (merk x), basis recept water 60% :-)
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

Afbeelding
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Melinda »

Mooi gelukt. :2th:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

Dank je.

Denk zelf dat ie nog 5 minuutjes in de oven had kúnnen hebben, maar voor zover schaam ik mij er niet voor *bescheiden trots* ^)^
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Poging nummer zoveel.
Lijkt allemaal wel redelijk te gaan al is de zijkant nog wat bleekjes maar daar had Levine geloof ik ook last van met dit type bakblik (beko alustaal)
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

Afbeelding

Structuur wat slapjes naar mijn idee maar desondanks meer dan prima te eten
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Levinebaktbrood »

:2th: :2th:
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door bakplaat »

Een supermooi brood Kees :2th: na verschillende pogingen ben je uiteindelijk toch tot dit mooie resultaat gekomen.
Ik vind het ook leuk dat ik je af en toe daarbij heb kunnen helpen, met mijn (goedbedoelde) kritiek en tips....Je WAS een goeie leerling, maar BENT nu geslaagd. :2th:

Tenslotte Kees, nog een tip voor zoals je zegt dat de korstkleur aan de zijkanten nog wat achterblijft...Als je je brood na het bakken meteen uit de bus gelost hebt, zet het dan even op een rooster onder de gloeiende grill, maar blijf er wel bij en let op voordat het alsnog de mist in gaat.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

Jeetje... zou er bijna van gaan blozen :G

Voor wat betreft het bakblik zat ik er zelf aan te denken om terug te vallen op mijn oude vertrouwde Blokker (Kaiser) vorm en daar een 2,5 ltr-versie van op te sporen (wat nog geen eenvoudige opgave is...)
Krijg het idee dat die Beko bus veel warmte tegen houdt / opslokt, danwel dat de capaciteit van mn oven voor dit type bus niet toereikend is.
Volgend proefje wordt dus in het oude blik.

Stay tuned :mrgreen:
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
brood daar zit wat in
Meesterbakker
Berichten: 1855
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
Locatie: Regio Utrecht

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door brood daar zit wat in »

Leuk om dit vanaf het begin te lezen en dan uiteindelijk te zien wat voor een prachtig brood er gebakken wordt.
Ga zo door, met welk bakblik dan ook. Ik zet mijn brood, als het erg licht is, nog even zonder blik in de oven. Dat gaat ook goed, maar is wel even een extra handeling.
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

Wat mij trouwens wel opvalt bij het kijken naar een nieuwe bakvorm is dat de documentatie ( l x b x d ) van het gros van de vormen zo beroerd is. Ook de verkrijgbare maten zijn doorgaans teleurstellend.
Tenminste....... als je even naar het winkelcentrum gaat op de fiets om iets nieuws op de kop te tikken....

Als ik het zo bekijk zijn de recepten doorgaans op basis van 500 gr bloem/meel en dat betekent (heb ik inmiddels geleerd) dat je een vorm nodig hebt van 2,5 ltr...... Nou succes met zoeken ;-)
Wil je liever een cake bakken???? 4 x 200 gr ingrediënten = 800 gr. Maal 2 = 1,6 ltr cakevorm... Nou succes met zoeken ;-)

Vaak staan er bij de blikken alleen een lengtemaat 25 cm, 30 cm etc. Van de inhoudsmaat geen spoor te bekennen :-(
Standaard dus een klein liniaaltje in de binnenzak :snif:
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Levinebaktbrood »

Je kan natuurlijk ook andersom denken. Neem de inhoud van het bakblik als uitgangspunt en niet de hoeveelheid bloem/meel in een recept.

Als je weet welke hoeveelheid bloem/meel je voor die maat bakblik moet gebruiken is het een kwestie van het recept omrekenen. In feite heb je maar 1 bakblik nodig (formaat maakt niet uit) om alle recepten die je maar kan vinden te kunnen bakken :G.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

Levinebaktbrood schreef: do 21 dec 2017, 00:13 Je kan natuurlijk ook andersom denken. Neem de inhoud van het bakblik als uitgangspunt en niet de hoeveelheid bloem/meel in een recept.

Als je weet welke hoeveelheid bloem/meel je voor die maat bakblik moet gebruiken is het een kwestie van het recept omrekenen. In feite heb je maar 1 bakblik nodig (formaat maakt niet uit) om alle recepten die je maar kan vinden te kunnen bakken :G.

Geen speld tussen te krijgen :-)
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
CarlaB
Deegkneder
Berichten: 168
Lid geworden op: ma 27 okt 2014, 21:08
Locatie: Aan de Zeeuwse kust

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door CarlaB »

De aanhouder won [emoji106][emoji4]
Aga Cooker - Ankarsrum Assistent
Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 659
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Bioloogje »

Prachtig brood heb je gebakken Kees![emoji106]
Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

maar eens een poging gedaan om een volkorenbrood te doen.

Na een mislukte poging met meel uit de super maar meel van de molen besteld.
Met de poolish wilde het recept niet echt goed rijzen maar dat kan aan het kneden gelegen hebben.
Met de autolyse ging het een stuk beter [emoji847]

Afbeelding

Afbeelding
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door oudbakken »

whaa keesk wat en prachtig brood is dat geworden. :2th:
best wel jaloers :G
het water loopt in mijn mond.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

Dank dan dank, zou er haast van gaan blozen :G

Nu alleen nog e perfecte korst krijgen (was mij persoonlijk niet knapperig genoeg, d.w.z. het kán beter).
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door BakkerGerrit »

Mooi brood Keesk!
Een paar keer hetzelfde brood maken en varieren met baktijd, temperatuur, vocht toevoegen tijdens het bakken, enzovoort, dan komt het wel goed met de korst.....
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

Bij dit brood heb ik een metalen schaal vanaf het (ruim) voorverwarmen mee laten opwarmen om vervolgens bij het plaatsen van het brood er 1 glas (200 cc?) koud water in te gieten.
Bij het verlagen van de temp van 230 naar 200 haal ik de schaal uit de oven.

Zou dit dan eerder moeten of juist later?
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door BakkerGerrit »

Ik zou er kokend water in gieten...... dan daalt je oventemperatuur minder.
De laatste tien minuten de schaal eruithalen.
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

BakkerGerrit schreef: zo 23 sep 2018, 15:45 Ik zou er kokend water in gieten...... dan daalt je oventemperatuur minder.
De laatste tien minuten de schaal eruithalen.
Dank voor de tip, ik zal het eens uitproberen, 200 cc genoeg?
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door bakplaat »

Allereerst Kees compliment voor dit prachtig brood :2th: :2th:

Normaal is het, zodra de korst begint te kleuren de stoom te laten ontsnappen. Op de meeste, zo niet alle professionele (brood)bakovens, is daar een speciale voorziening voor ingebouwd. Hiermee spreek ik uit ervaring uit mijn eigen vroegere bakkerstijd.

In jouw geval kun je dan de waterschaal verwijderen.

Waarom zou je de oventemperatuur verlagen ? Zeker in een huishoudelijke oven, is het haast onmogelijk om een constante tepmeratuur aan te houden, denk bijv. aan het openen en het brood erin plaatsen, daalt de temperatuur al aanzienlijk.
Ik zou de schaal ook liever niet met koud, maar bij voorkeur wel met kokend water vullen, anders verlies je ook al meteen een deel van de temperatuur.

Een trucje dat ik zelf regelmatig toepas, voor een (extra) krokante korst...Meteen na het lossen uit de bus, het brood voor een paar minuten onder de hete grill plaatsen. Blijf er wel bij en draai het een paar keer om, je oven hoeft geen crematorium te worden.
Succes ermee.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

bakplaat schreef: zo 23 sep 2018, 16:19 Allereerst Kees compliment voor dit prachtig brood :2th: :2th:

Normaal is het, zodra de korst begint te kleuren de stoom te laten ontsnappen. Op de meeste, zo niet alle professionele (brood)bakovens, is daar een speciale voorziening voor ingebouwd. Hiermee spreek ik uit ervaring uit mijn eigen vroegere bakkerstijd.
Heb wel een stoomfunctie op mn (nieuwe) oven hoor (Ikea Kulinarisk), weet alleen nog niet hoe die werkt ;B
bakplaat schreef: zo 23 sep 2018, 16:19
Waarom zou je de oventemperatuur verlagen ? Zeker in een huishoudelijke oven, is het haast onmogelijk om een constante tepmeratuur aan te houden, denk bijv. aan het openen en het brood erin plaatsen, daalt de temperatuur al aanzienlijk.
Ik zou de schaal ook liever niet met koud, maar bij voorkeur wel met kokend water vullen, anders verlies je ook al meteen een deel van de temperatuur.
Ik dacht 'zal me eens aan het recept houden' :grin:
Bij de volgende poging zal ik de temp eens op 230 laten staam
bakplaat schreef: zo 23 sep 2018, 16:19
Een trucje dat ik zelf regelmatig toepas, voor een (extra) krokante korst...Meteen na het lossen uit de bus, het brood voor een paar minuten onder de hete grill plaatsen. Blijf er wel bij en draai het een paar keer om, je oven hoeft geen crematorium te worden.
Succes ermee.
Zeker het uitproberen waard, dank je
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door bakplaat »

Keesk schreef: zo 23 sep 2018, 22:37 Heb wel een stoomfunctie op mn (nieuwe) oven hoor (Ikea Kulinarisk), weet alleen nog niet hoe die werkt ;B


Wees er vooral blij mee Kees :2th: Je bent een van de weinigen met zo'n nuttig bezit. Probeer spoedig achter de werking ervan te komen en maak er dan veelvuldig gebruik van.
Dan kun je ook het plaatsen van de waterschaal in je oven achterwege laten...die heb je dan niet meer nodig.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

bakplaat schreef: zo 23 sep 2018, 23:22
Probeer spoedig achter de werking ervan te komen en maak er dan veelvuldig gebruik van.
Dan kun je ook het plaatsen van de waterschaal in je oven achterwege laten...die heb je dan niet meer nodig.
Voor zover ik het nú kan bekijken is de stoomfunctie alleen beschikbaar in combinatie met hete lucht.
Heb echter het idee dat hete lucht in de broodbakscene minder wordt toegepast maar meer in de gebakhoek.
Wat zou hierin wijsheid zijn? Temperatuur terug naar 220 C met stoomfeature / hete lucht of onder- en bovenwarmte 230 C met braadslede?
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Rik59 »

Interessant want ik pik nog altijd de plantenspuit van mijn vrouw..

Dus als ik binnenkort nog hard ga groeien dan heeft er ook POKON in gezeten :DB2: :DB2: :DB2:

Hete lucht is ook in de patisserie not done (ik heb nog nooit een warme bakker gezien die naast zijn oven nog een hete lucht had staan..)
In de keuken wel... voor van alles... ook de steamer (is geen oven) heeft daar zijn opmars gemaakt.. en redelijk nieuw is sous vide
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door oudbakken »

keesk,

hoe krijg jij dat volkoren brood zo hoog.......
wat is je recept a.u.b.
je bak toch ook in en alusteel blik
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

Ik gebruik een recept van Levine https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... brood.html.

Alustaal?? Zou kunnen hoor, heb toen een 'echt' blik aangeschaft bij beko. Wat daarbij wèl meegnomen is, is de afmeting van het blik. Een afmeting van een standaard cakevorm is te groot en dan zal je brood nooit zo mooi hoog worden.
Verder heb ik wat langer doorgekneed dan dat beschreven staat (ongeveer 12-13 minuten)
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door oudbakken »

kijk nou ik volg dat recept ook, sterker nog ik doe niets anders.
en ik volg alles op de gram en krijg dan een tamelijk plat brood.
nu weet ik wel dat bij iedereen alles anders is, oké dat weet ik wel maar het gaat mij toch opvallen dat juist de volkoren brood niet wil lukken. thans niet goed genoeg. :cry:
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door BakkerGerrit »

oudbakken schreef: di 25 sep 2018, 15:00 kijk nou ik volg dat recept ook, sterker nog ik doe niets anders.
en ik volg alles op de gram en krijg dan een tamelijk plat brood.
nu weet ik wel dat bij iedereen alles anders is, oké dat weet ik wel maar het gaat mij toch opvallen dat juist de volkoren brood niet wil lukken. thans niet goed genoeg. :cry:
Ik heb zelf ook magere resultaten met supermarktmeel. Wellicht eens een meel van bv de Zuidmolen proberen......
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door lekkermelig »

Niet alleen de werkwijze, maar zeker ook het soort meel kan behoorlijk bepalend zijn voor het eindresultaat. En wat dat betreft is supermarktmeel zeker niet ideaal.
Volkoren natuur wat Levine gebruikt is een behoorlijk opgepepte versie van gewoon volkorenmeel

volkorenTARWEmeel, TARWEgluten, GERSTemoutmeel (geroosterd), TARWEmoutmeel, meelverbeteraar E300, enzymen (TARWE).

met extra gluten en een eiwitgehalte van 17 procent. Dat is echt behoorlijk veel, zal je in het Jumbo meel niet snel terugvinden denk ik. Ook de maling kan nog van belang zijn. Sommige soorten meel zijn zo grof, dat de glutenstrengen er onder te lijden hebben. Dus een keer hetzelfde meel gebruiken kan zeker lonen.
Of je bakt gewoon een ander lekker broodje, wat net iets minder volkoren is. Voor de gezondheid maakt dat echt niet zo veel uit, en de smaak: die is persoonlijk.


Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door oudbakken »

sorry hoor het was maar 1kg, zal het niet meer doen.
maar mijn 5 kilo van de molen zijn bijna op, wat zeg ik het is op door nog een lompe fout te begaan.

en nog wat ik scroll steeds naar boven, kijken naar een heel mooi volkorenbrood :2th:
zo jaloers pffff :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

Meer geluk dan wijsheid hoor :G
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

lekkermelig schreef: di 25 sep 2018, 18:06 Niet alleen de werkwijze, maar zeker ook het soort meel kan behoorlijk bepalend zijn voor het eindresultaat. En wat dat betreft is supermarktmeel zeker niet ideaal.
Volkoren natuur wat Levine gebruikt is een behoorlijk opgepepte versie van gewoon volkorenmeel

volkorenTARWEmeel, TARWEgluten, GERSTemoutmeel (geroosterd), TARWEmoutmeel, meelverbeteraar E300, enzymen (TARWE).

De plofkip onder de meelsoorten dus??? :grin:
Mag ik hieruit opmaken dat een supermarktmeel, welke wordt voorzien van een broodverbetermiddel, theoretisch het zelfde resultaat zou moeten geven?????
(zal misschien per merk ietsjes verschillen natuurlijk)
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door lekkermelig »

Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Maar gluten toevoegen en mogelijk wat vitamine c zal vast wel helpen.
Zelf zou ik het niet zo snel doen, als ik meer gluten wil meng ik met wat Manitoba.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

Denk dat bij de gebruikte meelsoort dus de term '(volkoren) broodmix' meer op zijn plaats zou zijn.....
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Levinebaktbrood »

Nee Keesk Volkoren natuur is geen mix. Met gluten en mout is helemaal niks mis, volkoren natuurlijke producten. E300 is ascorbinezuur/vitamine c en daar is ook niks verkeerds aan.

In mixen zitten hele andere stoffen, b.v veldbonenmeel, dextrose, plantaardige olie (raapzaad, pompoenpit), emulgator E472e, E482, geheel gehard plantaardig vet (palm) enz.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Mijn eerste ‘gelukte’ witbrood *trots*

Bericht door Keesk »

Inmiddels ook de stoomfunctie van de oven onder controle [emoji847]

Het valt mij wel op dat er een soort kleurverschil zit binnen in het brood...

Afbeelding
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Plaats reactie