Bakken in een houtoven

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Busbroden uit een houtoven.

Bericht door Koos de bakker »

Dank voor je reactie en filmpje. Ik ga mij erin verdiepen en nogmaals oefenen. Als ik mijn deeg vergelijk met die van jou lijkt mijn deeg ook wat vochtiger. Misschien neemt mijn bloem (tipo 00) minder vocht op? Binnenkort maar weer een nieuwe poging wagen.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Busbroden uit een houtoven.

Bericht door Levinebaktbrood »

Je kunt altijd minder water toevoegen, dan wordt het deeg minder plakkerig. Zeker aan te bevelen als je het vormen van stokbrood nog niet helemaal onder de knie hebt.

En, de ene bloem is de andere niet.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Busbroden uit een houtoven.

Bericht door Koos de bakker »

Vandaag 2 suikerbroden en 2 rozijnenbroden gebakken. Voor het eerst het deeg gerezen in een zelf gemaakte rijskast (zie ander draadje). AfbeeldingAfbeelding
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Busbroden uit een houtoven.

Bericht door Rik59 »

Koos waar zit die bestelknop??? :2th:
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Busbroden uit een houtoven.

Bericht door Koos de bakker »

Vandaag weer eens tijd gevonden om weer te gaan bakken. Houtoven opgestookt en degen gedraaid voor twee bussen tarwebrood, twee bussen rozijnen/notenbrood en twee bussen suikerbrood. Mooie degen en prima geresen. Maar helaas alles mislukt. De (hout gestookte) oven moet nog te heet geweest zijn want alle broden zijn van de buitenkant verbrand. Ik had wel de temperatuur gemeten en dacht dat de oven 240 graden was bij het inschieten van het brood. Maar waarschijnlijk was de oven nog niet goed gestabiliseerd waardoor er nog hotspots aanwezig waren. Ik heb/had er flink de smoor in. Brood bakken leer je met vallen en opstaan. Maar het vallen deed vandaag wel pijn.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Busbroden uit een houtoven.

Bericht door Melinda »

Wat een tegenvaller zeg. Jammer van de degen en de inspanningen.
Succes bij een volgende keer.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Busbroden uit een houtoven.

Bericht door Koos de bakker »

Vandaag de houtoven weer opgestookt voor melkbolletjes, worstenbroodjes, rozijnen-notenbroden en suikerbroodjes. De eerste baksel met mijn nieuwe Grilletta spiraalkneder. AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Busbroden uit een houtoven.

Bericht door BakkerGerrit »

Die zien er allemaal lekker uit zeg! :kwijl:
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: Busbroden uit een houtoven.

Bericht door oudbakken »

whaa dat ziet er smakelijk uit, :2th: :2th: :2th:
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Busbroden uit een houtoven.

Bericht door Koos de bakker »

Vandaag de houtoven weer opgestookt en twee platen tarwebolletjes en één plaat gevulde koeken gebakken. AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Busbroden uit een houtoven.

Bericht door BakkerGerrit »

Ahh, lekkerrrrr! Koek met pit! :2th:
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Koos de bakker »

Vandaag een paar pistoletjes gebakken voor bij de ravioli. En natuurlijk de pasta ook zelf gedraaid [emoji6]AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Rik59 »

Mooie Raviolo's Koos..
Ik hoop dat het sausje erbij net zo lekker was..

We zien het voor ons.. Ravioli.. sausje.. brood.. glaasje wijn.. Mediterraan sfeertje.. :2th: :2th:
That's wonderful life!!
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Koos de bakker »

Vandaag eens gekeken wat de maximale capaciteit van mijn bakstraat (kneder + rijskast + oven) is. Daarom 72 tarwebolletjes + 2 noten-rozijnen broden (bus) en 2 suikerbroden (bus) gebakken. Totaal ongeveer 8 kg brood. Dit was goed te doen. In de Griletta 3 doorgangen, alles tegelijkertijd in de rijskast en 2 doorgangen in de houtoven. De eerste doorgang 15 min bolletjes en de tweede doorgang 45 minuten de bussen.

De Grilletta heeft 4.8 kg deeg voor de tarwebolletjes in één keer verwerkt. Dit ging probleemloos met twee vingers in de neus. De kom was wel helemaal gevuld maar dit was niet nadelig voor het kneedresultaat.

De rijskast was helemaal gevuld. De bakplaten van 40X60 cm nemen bijna een hele etage in. Er zou nog een losse bus naast kunnen staan. Drie etages gevuld met de bakplaten en één etage met de bussen.

In de oven was nog ruimte voor een paar extra bussen.

Conclusie: met deze hoeveelheid zit ik (bijna) aan mijn maximale bakcapaciteit. Een plaat bolletjes neemt wel meer plaats in dan een paar bussen. De capaciteit van de kneder+rijskast+oven is mooi op elkaar afgestemd.

En nu het brood uitdelen aan de familie. Liefhebbers genoeg [emoji6]

Het eerste bolletje heb ik zelf al weggewerkt (zie foto) [emoji39]AfbeeldingAfbeelding
AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Rik59 »

Fraai werk Koos.. :2th: :2th:

Ik denk als je de bollen gaat vervangen voor bus- en of vloerbroden je nog wel iets meer capaciteit zult hebben..
Ik verwacht dat je dan op drie volle Famags zit??

Tis dan de vraag of je familie dat aankan... :D, :shy: :shy: :D,
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door BakkerGerrit »

Wow, wat een productie! :2th:
Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 955
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Anna »

Wat een enorme voorraad bolletjes! Heb je de rijs voor die tweede doorgang in de oven wat vertraagd of heeft dat gewoon langer kunnen rijzen?
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Koos de bakker »

Ik heb sinds kort de luxe van een rijskast. Na het inschieten van de eerste doorgang heb ik de temperatuur in de rijskast verlaagd. De bolletjes voor de tweede doorgang hebben dus ruim een kwartiertje langer gerezen maar bij een lagere temperatuur. Ik zie geen verschil.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Koos de bakker »

Ook vandaag in de sneeuw de houtoven opgestookt voor een paar platen tarwebolletjes en worstenbroodjes. Zo houden we de voorraad in de diepvries op peil. Dan ga ik komende weekeinde luxe brood bakken voor kerst AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
brood daar zit wat in
Meesterbakker
Berichten: 1855
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
Locatie: Regio Utrecht

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door brood daar zit wat in »

Wauw, wat een geweldig plaatje van je houtoven. En heerlijke bolletjes en worstenbroodjes :2th:
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Rik59 »

Mooie bollen Koos... en dat voor een dagje blauwbekken.. :D, :D, :2th: :2th:
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Rougedebordeaux
Gaat de goede kant op
Berichten: 57
Lid geworden op: do 11 okt 2018, 15:43

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Rougedebordeaux »

Daar kun je nog eens creatief wezen. Mooie broodjes .Erg mooi plekje,top :2th:
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door bakplaat »

Mooi bakwerk Koos en een prachtige oven :2th:
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Koos de bakker »

Ik heb Cor nageaapt en ook kerstkransjes gebakken. De afwerking kan nog wat beter maar ze zijn heerlijk bros. En de citroenrasp geeft een lekker zuurtje aan het koekje. Afbeelding
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door bakplaat »

Prachtige Kerstkransjes, Koos :2th: ...Fijne Kerstdagen.

Afbeelding
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Koos de bakker »

Dit was wat spannender dan de kerstkransjes. Vier stollen van 1.5 kg per stuk. Lijkt goed gelukt. Morgen suikerbroden en Waldkorn bussen. Dan kan ik weer een paar families blij maken voor de kerst. AfbeeldingAfbeelding
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
brood daar zit wat in
Meesterbakker
Berichten: 1855
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
Locatie: Regio Utrecht

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door brood daar zit wat in »

Lekkere koekjes (weet ik uit ervaring) en de stollen zien er ook lekker uit!
Succes met de suiker- en Waldkornbroden :2th:
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door BakkerGerrit »

Zien er allebei goed uit! (Kransjes én stollen)
Laatst gewijzigd door BakkerGerrit op ma 24 dec 2018, 12:50, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door bakplaat »

Met wat meer oefening in het opmaken/modelleren van je Stollen, zullen ze er een volgende keer wat mooier uit zien Koos.
De smaak zal er ongetwijfeld niet minder om zijn. :2th:

Als voorbeeld kun je dit fotoalbum Stollen, stap voor stap volgen.
Klik en scroll de foto's voor de omschrijving

Afbeelding
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Koos de bakker »

Ik heb inderdaad nog moeite met het opmaken van de stollen. Het deeg is erg slap wat het opmaken bemoeilijkt. Waarschijnlijk zijn de rozijnen en krenten te nat geweest. En stollen maak je ook niet wekelijks dus de ervaring komt nog niet.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door lekkermelig »

Koos, als je je rozijnen en dergelijke een avondje van te voren in warm water laat weken en dezelfde avond nog laat uitlekken zijn ze niet zo heel nat meer. Even in een theedoek kieperen en droog wrijven wil ook nog wel helpen (kan je theedoek wel meteen in de was). Ik heb in het verleden ook wel wat met de structuur lopen worstelen. Rozijnen drogen en meel gebruiken met voldoende gluten levert bruikbaar deeg op. Ik gebruik een mengsel van half manitoba/half bio bloem, dat geeft net even wat meer structuur. Amerikaanse patent zal waarschijnlijk ook goed werken.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door bakplaat »

Ik doe dat ook, 's avonds vooraf en laat de krenten/rozijnen wellen in lauwwarm water, laat ze vervolgens uitlekken op de vergiet,

Afbeelding

Daarna wring ik ze nog uit in een theedoek:

Afbeelding

En spreid ze uit op een bakplaat. Op de dag van gebruik prachtig droge krenten en rozijnen.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Koos de bakker »

Dank voor de tip! Ik heb ze de hele nacht in het water laten staan. En toen ik ze de volgende morgen in de vergiet wilde afgieten kwam er vrijwel geen water meer uit. De rozijnen en krenten hadden hun buikjes vol gedronken en hielden vrijwel al het water vast.

De volgende keer ga ik het anders doen [emoji6]

Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Koos de bakker »

Im wens jullie allemaal fijne feestdagen en een mooi 2019 met veel lekkere broden. Afbeelding
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door bakplaat »

Ook van mij hetzelfde toegewenst. :2th:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Koos de bakker »

Vandaag niet gebakken in de houtoven ( die gaat vanavond pas aan voor de pizza's). Maar ouderwets in de olie of tussen het wafelijzer van mijn oma zaliger.

Alvast een Gelukkig Nieuwjaar voor alle bakkers op dit forum! AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Koos de bakker »

Vandaag een bolletje Waldkorn (800 gr) gebakken in een kleine elektrische oven op een Cadac pizzasteen. Het resultaat valt mij niet tegen. Afbeelding
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Koos de bakker »

Vandaag een experiment. Deeg voor Waldkorn brood gedraaid in de spiraalkneder en daarna het deeg gesplitst en laten rijsen en afgebakken in de broodbak machine (eigenlijk 2 naast elkaar). Het brood is hoger geresen dan dat ik het helemaal in de bbm zou bereiden (hetgeen ik normaal doe voor mijn dagelijkse broodjes). Ik ben tevreden met het resultaat. Afbeelding
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Koos de bakker »

En voor de broodnodige variatie ook nog een rozijnen-notenbrood gebakken. Gewoon in een goedkoop elektrische oventje. Dit oventje van dun plaatstaal bouwt geen warmte capaciteit op. Wel iets om rekening mee te houden. Afbeelding
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Koos de bakker »

Vandaag geen lekker weer om de houtoven op te stoken. Dus maar verder geëxperimenteerd met mijn kleine Inventum bijzet (nood) oventje. Twee rozijnen-notenbroden zijn het resultaat. Afbeelding
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door BakkerGerrit »

Dat ziet er lekker uit :crazy:
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Koos de bakker »

Vandaag de houtoven aangestoken voor tarwebolletjes, rozijnen-notenbroden en als experiment een Brabantse Broeder. Een rond brood met blanke rozijnen gevuld met amandelspijs met koekkruiden. Alles is weer lekker gelukt en de diepvries weer vol. [emoji39]AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
brood daar zit wat in
Meesterbakker
Berichten: 1855
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
Locatie: Regio Utrecht

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door brood daar zit wat in »

Ohh, dat ziet er allemaal wel heel erg lekker uit.
Heerlijk ook de Brabantse Broeder! Eet smakelijk.
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Rik59 »

Koos had honger... :2th: :2th:

Wat voor zakken zijn dat Koos?? Die met die hum... ritssluiting... :D, :D,
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Koos de bakker »

Even navraag gedaan bij mijn geliefde echtgenoot (val ik weer doir de mand [emoji854]). Het zijn zakken met een 'zip' sluiting te koop bij de Lidl & Aldi. En ik gebruik ze meerdere keren.
Afbeelding
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Rik59 »

ThnXXX !!

En Koos.... Laat em smaken!!! :D, :D,
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Koos de bakker »

Mijn eerste roombroodjes. Ze smaken goed maar de afwerking kan beter. De room was toch wat de dik om lekker te kunnen spuiten. De volgende keer beter.Afbeelding
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Rik59 »

Koos..Koos... dat hum lijken wel puddingbroodjes!!

Laat ik daar nu uitermate niet allergisch voor zijn...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door bakplaat »

Je Roombroodjes zien er voor een eerste keer toch wel acceptabel uit Koos :2th: Met wat oefening gaat het spuiten vast wel mooier. Vouw ze voor het vullen nog wat verder open. En...als je merkt dat je BB.Room wat te dik is, kun je die gemakkelijk afslappen, met wat koude melk.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Bakken in een houtoven

Bericht door Koos de bakker »

Het wordt routine:

48 bruine bolletjes
2 rozijnen-notenbroden
4 Levientjes
4 stokbroden.

Natuurlijk uit de houtoven. Gebakken in drie doorgangen.

Nummers 1 en 2 heb ik nu wel in de vingers. Die mislukken niet meer.

Maar de Levientjes wilden niet echt lekker rijsen. Je kunt ze moeilijk op spanning brengen. En de stokbroden ga ik eens veel heter bakken (nu op ongeveer 210 graden). De diepvries is weer lekker gevuld. Dus honger lijden doen we niet en de bbm krijgt het rustig de komende week. AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Plaats reactie