Uit de oven van Lekker melig

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Herman Jonkman
Jongste bediende
Berichten: 44
Lid geworden op: di 20 dec 2016, 23:27

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Herman Jonkman »

lekkermelig schreef:Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet eens meer zeker weet waar het recept vandaan komt, want het stond in vrijwel onleesbaar handschrift in mijn bakschriftje

Maar ik vermoed dat het dit Hamelman recept was
http://www.applepiepatispate.com/sourdo ... samenbrot/

Wil
Dank, ik ga het gewoon uitproberen!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

Mijn desem was met vakantie en moest ik weer tot wat activiteit bewegen. Dus vandaag maar eens een paar recepten met gist, allemaal uit boeken van Levine.

Levientjes, Bruinbrood uit boek 2 en stokbroden uit boek 1. Was eigenlijk niet van plan om te bakken, maar we waren het supermarkt brood wel weer zat...

AfbeeldingLevientjes Baguette en bruinbrood by Lekker Melig, on Flickr
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Rik59 »

Fraaie broodjes Wil... :2th: :2th:

Ik mis alleen de pizza's (ik denk dat die nu in de oven liggen.....)
Doe mij maar een pizza Caprese Wil... :shy: :shy:

Is je desem naar een zonnig oord vertrokken??
Dan zullen er ook weer fraai gekleurde desempjes volgen...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Melinda »

Toch weer mooie resultaten, Wil. :kwijl:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
Molenbroodje
Opboller
Berichten: 219
Lid geworden op: wo 05 mar 2014, 22:35
Locatie: Oost Brabant

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Molenbroodje »

Zooo dat ziet er echt goed uit zeg! En die Levientjes zijn om te :kwijl: :kwijl:
Groetjes Manon,

Fanatieke leergierige hobbybakster
Keukenhulpjes: Bear Teddy!!:) en mijn man helpt maar al te graag met koekjes en taartjes bakken (en vooral opeten)
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door BakkerGerrit »

Mooie broden Wil! :2th:
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Koos de bakker »

Mooie ambachtelijke broden. De stokbroden wil ik ook gaan bakken. Natuurlijk in de houtoven.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Levinebaktbrood »

Lekker Wil :2th:
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Annelies
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: ma 30 apr 2018, 11:21

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Annelies »

Om zo in te bijten... :kwijl:
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door BakkerGerrit »

Ik ben jaloers op je stokken...... :kwijl:
Gebruikersavatar
Motormuis
Gaat de goede kant op
Berichten: 52
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 11:40

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Motormuis »

Ja vooral die stokbroden ga ik ook eens proberen.


Groetjes Lidy.
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door bakplaat »

Prima en idd. handige broodjes Wil. :2th:
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

Vandaag weer een bakdagje.

Ben een beetje bezig om mijn oude voorraden op te maken, dus vandaag maar eens wat bakken met spelt en semolina.

Dus een Pane Siciliano
AfbeeldingPane siciliano by Lekker Melig, on Flickr
Op de site van homebaking.at stond een mooi recept voor een groot spelt brood met wat rogge, broden van 1,8 kilo per stuk. Ik heb er een Levientje naast gelegd, dan zie je tenminste wat voor formaat het is. Brood met voordeeg, desem en geweekte gebroken rogge. Ruimt lekker op met al die overtollige spelt :D,
Afbeeldingpfundskerl by Lekker Melig, on Flickr
En eindelijk weer eens wat veluws desem gebakken. Standaardbrood wat ik al drie maanden niet gebakken heb, mag eigenlijk niet meer zo heten :-)
Afbeeldingveluws desem by Lekker Melig, on Flickr

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Levinebaktbrood »

:2th: :2th: Wil
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Pomponnetje
Gaat de goede kant op
Berichten: 61
Lid geworden op: wo 03 mei 2017, 07:24

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Pomponnetje »

Mooie broden en ineens ook een stevige voorraad ^)^
Kenwood cooking chef
Miele combi oven
KN4 Rofco deegkneder
Rofco B20
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

Hoogste tijd om weer eens wat baksels te delen.

Dit weekend buurtfeestje, dus een mooie gelegenheid om het baguette vormen weer eens te oefenen. Ongeveer drie kilo, dus er is geen mixer aan te pas gekomen, alleen wat rekken en vouwen...
AfbeeldingBaguettes by Lekker Melig, on Flickr
en onze favoriete feestbroden, recept uit Bourke Street Bakery. Dit verdwijnt altijd als sneeuw voor de zon.
AfbeeldingFlatbread by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingFlatbread by Lekker Melig, on Flickr

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
CJ-Petra
Meesterbakker
Berichten: 1250
Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
Locatie: Bommelerwaard

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door CJ-Petra »

Wil, je buren zijn vast heel blij met zo’n bakker als buurman. :B:
Alles ziet er heerlijk uit!
Grtzz Petra

Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Koos de bakker »

Je mag ook wel naast mij komen wonen hoor :G . Een mooie productie om jaloers op te worden :2th: .
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Rik59 »

Fraai werk Wil.. met rek en strek dus je hoeft niet naar de sportschool... :2th: :2th:
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Melinda »

Nou Wil, ik zit hier oprecht te :kwijl: :kwijl: :kwijl:
Dat ziet er echt lekker uit. :2th: :G
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

Vandaag bakdag, eerst maar eens broodjes gemaakt, want alles is op. Recept van levine voor stokbrood met zaadjes, maar dan een heel klein beetje anders.
AfbeeldingPistolet met pitten by Lekker Melig, on Flickr

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

Vandaag worden er stapels brood gebakken. Broodjes, veluws desem, pizza en dan ook nog deze bier broden, ditmaal met een halve liter Guiness er doorheen. Twee broden van een kilo.
AfbeeldingBier brood by Lekker Melig, on Flickr
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Rik59 »

Hmm … stiekum de houtoven opgestookt??

Flink schudden met die flessen hè, anders heeft het gist niks te doen.. :G :G
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

Veluws desem. Dat bakken we nou altijd, anders krijg ik klachten :G

AfbeeldingVeluws desem by Lekker Melig, on Flickr

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Demian
Gaat de goede kant op
Berichten: 77
Lid geworden op: ma 02 jul 2018, 00:51

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Demian »

Hmmm.... ziet er lekker uit. Veluws desem? Ben benieuwd naar de ingrediënten ;)
‘In ’t sweet uwes aenschijns sult ghy broot eten’ Genesis 3:19
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

Veluws desem is eigenlijk een aangepaste versie van Vermont sourdough van Hamelman. Als je zijn boek leest snap je waarom ik (ook) de naam veranderd heb...

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Demian
Gaat de goede kant op
Berichten: 77
Lid geworden op: ma 02 jul 2018, 00:51

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Demian »

Hartelijk dank Wil. Het boek kopen & lezen. Mag ik je daarna ook nog vragen naar de overige ingrediënten ;B
‘In ’t sweet uwes aenschijns sult ghy broot eten’ Genesis 3:19
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

Oh, je hoeft echt het boek niet te kopen. Het recept staat hier op het forum.
En met een beetje googlen zijn er tig mensen die dit recept al gepost hebben.
Mijn originele link staat hier
https://www.broodbakforum.nl/viewtopic. ... =75#p27129

Maar ondertussen heb ik water opgehoogd naar 700 g, en ik gebruik meestal een beetje rogge en geen volkoren meel. Er zijn wel drie recepten voor bij Hamelman. Een met volkoren, een met rogge en een met allebei. Allemaal vast lekker maar bij ons komt er alleen rogge in. En ik werk voor dit recept meestal met tarwedesem, maar dat maakt niet zoveel uit denk ik.

Voor serieuze bakkers is het boek van Hamelman sowieso wel een aanrader. Ik pak het heel vaak als ik iets wil opzoeken. of een degelijk recept zoek.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Demian
Gaat de goede kant op
Berichten: 77
Lid geworden op: ma 02 jul 2018, 00:51

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Demian »

Daar word ik blij van :G
‘In ’t sweet uwes aenschijns sult ghy broot eten’ Genesis 3:19
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

Vandaag even wat experimenten met broodjes en baquettes .

De broodjes zijn Berliner Schrippe volgens recept van Lutz op ploetzblog. Ik heb zowel Schnittschrippe als Druckschrippe gemaakt.
AfbeeldingBerliner Schrippe by Lekker Melig, on Flickr
En daarna wat lopen hobbyen met baguettes. Ik heb zowel baguettes gemaakt volgens een weekend bakery recept (met poolish) en met exact dezelfde hoeveelheden meel en water ook een recept gemaakt waarbij het volledige deeg gisteren de koelkast in gegaan is. Dat zou er voor kunnen zorgen dat het iets meer smaak heeft, en niet onbelangrijk, het bakt veel makkelijker. Je haalt op enig willkeurig moment je deeg uit de koelkast, vormt het koude deeg tot bollen, dan langwerpig en maakt uiteindelijk baguettes. Omdat het deeg kouder is is het veel makkelijker te verwerken. Dit had een hydratatie van 67%, dat kan makkelijk nog veel hoger.
AfbeeldingBaguettes recept2 by Lekker Melig, on Flickr

Links het weekendbakery recept, rechts mijn eigen poging. Kleur is duidelijk anders, en mijn eigen recept had best iets later de oven in gemogen . Baktemperatuur voor beide recepten was exact gelijk, dat is dan wel weer grappig.
Nu nog even proeven natuurlijk!
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Melinda »

Dat ziet er weer heerlijk uit, Wil. :kwijl:
Die Berliner Schrippe zien er uit om in te happen.
In gedachten zie ik je zo bezig met bakken. ;)

Was gezellig in de zomer. :G
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door BakkerGerrit »

Prachtbrood, zowel de broodjes als de stokken. Ben benieuwd naar het smaakverschil.....
Gebruikersavatar
CJ-Petra
Meesterbakker
Berichten: 1250
Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
Locatie: Bommelerwaard

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door CJ-Petra »

Prachtige stokken! :kwijl:
Geïnspireerd door de keuringsdienst afgelopen week?
Grtzz Petra

Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Koos de bakker »

Jaloers..... Jaloers....... Jaloers...
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

CJ-Petra schreef: zo 25 nov 2018, 20:15 Prachtige stokken! :kwijl:
Geïnspireerd door de keuringsdienst afgelopen week?
Dank je :-). Ik had het programma gezien, en zag op het forum een youtube filmpje langskomen wat ik nogal matig vond, dus wilde ik het toch weer eens proberen. Na wat zoekwerk heb ik dit keer ter vergelijking voor een eigen recept gekozen, gebaseerd op wat tips van thefreshloaf. Beide baksels waren erg smakelijk maar wel met kleine verschillen. Ik heb eigenlijk geen voorkeur, behalve dat het koelkast recept iets makkelijker te vormen was. Het ligt er maar net aan of je wel of geen ruimte in je koelkast hebt en of je de avond tevoren zin hebt om om de 20 minuten een deegje te vouwen. Het gaat in ieder geval prima zonder mixer! Maar dat wist ik eigenlijk al.
Een volgende keer laat ik het spul nog wel wat langer rijzen, vooral de koelkast versie. Maar eerst deze stapel maar eens opeten :-)

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 955
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Anna »

De rechtse stokken zijn mooier :P Welk meel heb je gebruikt? Die koelkastversie vraagt wel om een uitgeschreven recept hoor. Komt er binnenkort een blogje? 8-)
Hoe smaken die Berliner broodjes?
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

Ja, de rechter stokken zien er iets mooier uit. Meer contrast tussen de opengescheurde delen en de rest, ze lijken ook wat geler (niet alleen op de foto). Ik heb T65 gebruikt, en volgens mij heb ik de werkwijze, weliswaar wat summier, in een ander topic gezet (van KeesK, dus foei...): viewtopic.php?f=59&t=5444&start=100#p62369
Ik wilde het wel eens gaan uitschrijven, maar dan wil ik het eerst nog eens wat verder uitwerken (de rijs mag best nog wel langer, en iets meer controle over de temperatuur). En natuurlijk eerst mijn blog afstoffen.... :-)
Die Berliner broodjes zijn lekker van smaakt, weliswaar wit, maar met voordeeg dus veel smaak en een heerlijke krokante korst. Werd zelfs gretig verorberd door mijn witbrood haters :-)
Ga ze dit weekend misschien nog een keer maken, maar dan met compleet ander meel, zodat ze misschien ook helemaal niet herkenbaar zijn.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Bakker Henk
Deegroller
Berichten: 285
Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Bakker Henk »

Beste Wil.
Die baguettes zien er wel erg goed uit, zeg. Net echt!
Wat ik erg interessant vind, is dat je het deeg naar de koelkast gedaan hebt. Doe ik ook vaak, maar dan heb ik het al gevormd. Jij gaat daarna pas vormen!
Nou kan ik niet echt terug vinden welk recept je van WB gebruikt hebt. Ik zie alleen maar recepten met 80% en 75% hydratatie, terwijl jij het over 67% hebt.
Vraag 1. Is het een gist- of zuurdesem- of hybridedeeg?
Vraag 2. Op welk moment heb je deeg in de koelkast gezet? Direct na kneden, of na 1e rijs?

Jouw koelkastbaguettes te vroeg in de oven?
Tot nu toe heb ik alles voorgevormd in de koelkast liggen. Dan haal ik het ’s morgens uit de koelkast en denk: wow, maar snel de oven aanzetten, want het is allemaal zo flink gerezen. Om uiteindelijk toch weer een halve mislukking te hebben: te compact, of ingescheurd. Dus de rijs had langer gemogen. Die stap blijft toch lastig.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

Ik heb het "easy recept"gebruikt, maar ik zie inderdaad dat het nog steeds 75% is.
Daarnaast heb ik zelf een recept gemaakt, nav wat tips op thefreshloaf.
Dus blijkbaar heb ik ergens een rekenfoutje gemaakt, of twee dingen door elkaar gehaald. Ik moet mijn aantekeningen nog eens opzoeken.
Het tweede recept en werkwijze staan bijna letterlijk hier
viewtopic.php?f=59&t=5444&start=100#p62369
dus: half uur autolyse, dan gist en zout erbij en dan anderhalf uur vouwen bij kamertemperatuur, daarna de koelkast in.

Van mij had het nog wel wat fanatieker mogen rijzen in de koelkast, maar mijn temperatuur was echt behoorlijk laag (<6%C) en de deur is niet open geweest tussentijds. Ik denk dat ik het nog maar eens in een blogje op ga schrijven, als ik weer ga bakken, maar ik moet eerst de baguettes in de vriezer eerst opmaken.


Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Bakker Henk
Deegroller
Berichten: 285
Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Bakker Henk »

Dat klinkt erg goed, Wil. Ik denk dat ik dat binnenkort ook eens ga uitproberen. Ook ik heb eerst nog wat Miniboules (WB) op te maken. ik ben erg nieuwsgierig naar het blogje.
Wel ben ik nieuwsgierig hoe die 2e rijs dan gaat.
Dank je wel, Wil.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

Ik zie dat ik al een half jaar niets meer gepost heb, terwijl ik toch vrijwel elke twee weken bak :oops:

Dit weekend mijn baguette kunsten weer eens uitgeprobeerd. Ik wist ruim van te voren dat ik zaterdag baguettes nodig had, dus die had ik bijna TWEE dagen van te voren al bij elkaar geroerd, in een een uurtje drie keer gevouwen en gerekt en daarna dus twee dagen in een behoorlijk koude koelkast geparkeerd (<6 °C). Recept volgens Lutz: https://www.ploetzblog.de/2013/02/16/le ... -und-2006/.
Als je tijd en koelkast ruimte genoeg hebt is het een top recept. Super goede smaak, kost nauwelijks tijd op je bakdag en heel makkelijk te vormen met een hydratatie van 67 %. Dat vormen gaat zo simpel omdat het deeg nog koud is, en je haalt het de koelkast uit, vormt en laat het iets minder dan een uur rijzen en kan dan al bakken.
AfbeeldingPräsidenten Baguettes by Lekker Melig, on Flickr

En verder nog een stapeltje veluws desem gebakken
AfbeeldingVeluws desem by Lekker Melig, on Flickr

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

Vandaag maar eens de hamburgerbroodjes volgens Levine gebakken, zodat we een paar prijzige voorbijvlees vegaburgers uit konden proberen. De broodjes waren ondanks de suffe foto iig picobello, en de burgers kunnen we volgens mijn kritische vegapanel beter zelf maken....
AfbeeldingHamburgerbroodjes by Lekker Melig, on Flickr

En met deze niet meer tropische maar toch nog hoge temperaturen rees mijn zuurdesem ook fantastisch. Zelden zulke luchtige veluwsdesem broodjes gebakken...
AfbeeldingVeluws desem by Lekker Melig, on Flickr



Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 955
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Anna »

Lekker bezig hoor! :thumbup:
Dat baguetterecept klinkt alsof ik dat ook kan. Droogt het deeg niet uit als het zolang in de koelkast staat? Of hoe dek je het af dat dat niet gebeurt? Ik probeerde ooit plastic folie op het deeg uit, maar dat kreeg ik er na de koelkast alleen met een dikke laag deeg eraan weer af.. :crazy:
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

Hoi Anna,
Tuurlijk kan je dat ook, en anders kom je het hier gewoon eens uitproberen :-)
Ik maak het deeg, doe het rek en vouwkunstje en parkeer het dan in een ikea schaal voorzien van oerdegelijke douchemuts techniek.
Zoiets als dit bijvoorbeeld
AfbeeldingDouchemuts by Lekker Melig, on Flickr
Die schaal gaat dan twee dagen een koelkast in, en dat gaat wel aardig bubbelen, dus je moet wel een heel ruime schaal nemen. In mijn laatste actie had ik iets van 2 kilo deeg in een nog grotere schaal, maar de binnenkant van de badmutsen zat aardig onder het deeg. Dat was er nog wel aardig af te krijgen, maar groter is wel handiger, vooral omdat je zo min mogelijk moet rommelen met het deeg als het de koelkast uit komt.

Dit recept is qua smaak dertig keer beter dan alle stokbrood kauwgom uit de supermarkt. En toch heb ik nog barbaren in mijn volleybal team die bij een bbq het verschil niet proeven. Iets minder sate of knoflooksaus dan maar :-)

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Bakker Henk
Deegroller
Berichten: 285
Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Bakker Henk »

lekkermelig schreef: zo 02 dec 2018, 13:12 Ik heb het "easy recept"gebruikt, maar ik zie inderdaad dat het nog steeds 75% is.
Daarnaast heb ik zelf een recept gemaakt, nav wat tips op thefreshloaf.
Dus blijkbaar heb ik ergens een rekenfoutje gemaakt, of twee dingen door elkaar gehaald. Ik moet mijn aantekeningen nog eens opzoeken.
Het tweede recept en werkwijze staan bijna letterlijk hier
https://broodbakforum.nl/viewtopic.php? ... 100#p62369
dus: half uur autolyse, dan gist en zout erbij en dan anderhalf uur vouwen bij kamertemperatuur, daarna de koelkast in.

Van mij had het nog wel wat fanatieker mogen rijzen in de koelkast, maar mijn temperatuur was echt behoorlijk laag (<6%C) en de deur is niet open geweest tussentijds. Ik denk dat ik het nog maar eens in een blogje op ga schrijven, als ik weer ga bakken, maar ik moet eerst de baguettes in de vriezer eerst opmaken.


Wil

Goh, beste Wil. zou je nog eens aan dat blogje willen denken als je heel veel tijd hebt? Aj!
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

Tja, de titel klopt eigenlijk niet, want dit komt beslist niet uit mijn eigen oven. Een lang weekendje in zuid Duitsland geweest waar we voor het derde jaar hele stapels brood gebakken hebben met een clubje van tien fanatiekelingen uit Duitsland, Oostenrijk en een verdwaalde Nederlander. Drie ovens, een complete horeca keuken, terras en zelfgemaakt ijs: we kwamen weer niets te kort. Veel inspiratie opgedaan en onbeschaafd veel gebakken, zo'n 18 verschillende broodsoorten, en elke morgen ontbijt met verse broodjes. Zaterdag hebben we zo'n 25 kilo brood gebakken voor een feest van 140 mensen als catering opdracht voor onze gastvrouw, dat was ook wel erg leuk om eens te doen. Een hele korte impressie:

AfbeeldingTwaalf soorten brood bij het ontbijt by Lekker Melig, on Flickr

AfbeeldingBroodstapeltje by Lekker Melig, on Flickr

AfbeeldingBakken met volume by Lekker Melig, on Flickr

AfbeeldingDit moest naar een klant by Lekker Melig, on Flickr

Misschien moet ik zoiets in Nederland ook maar eens een lang weekend organiseren. Alleen nog even een goede plek vinden om te bakken :-) want ik heb geen restaurant in mijn achtertuin :-)

Ik heb (vage) plannen om alle recepten die we gebakken hebben de komende tijd eens op mijn zwaar verwaarloosde blog™ te gaan zetten, want er zaten erg lekkere dingen tussen, en ook elke dag iets wat 's morgens binnen het uur uit de oven gehaald kon worden. We hebben ons weer uitstekend vermaakt!

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door BakkerGerrit »

Leuk Wil, heerlijk zo’n heel weekend tussen het brood en de makers!
Gebruikersavatar
CJ-Petra
Meesterbakker
Berichten: 1250
Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
Locatie: Bommelerwaard

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door CJ-Petra »

Leuk om te lezen en te zien!

Jaren geleden hebben we een dagje met een paar man(vrouw) van dit forum brood gebakken in een oud bakhuisje in de buurt van Liempde. Dat was erg om te doen.
Grtzz Petra

Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door TigerManZ »

Dat ziet er allemaal lekker uit Wil en zo'n bakweekend is best leuk en inspirerend, denk ik :)
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

Vandaag van de thuiswerk nood maar een deugd gemaakt en tussendoor wat broden de oven in gedaan. Gelukkig had ik nog redelijk wat meel in huis. Op de kiek:
mijn veluws desem, een multigrain roggeschroot broodje met pitten, en een anijs vijgenbrood. Deze was volgens recept van Levine. Mjam. Wel stiekem wat aanpassingen gedaan, een flinke hoeveelheid einkorn ipv spelt, want dat is lekker en het mocht wel eens op. Goed recept Levine! :clap:
En weer eens wat anders dan onze levientjes die we vrijwel elke keer bakken tegenwoordig :-)

Afbeeldingtarwe rogge lijnzaad haver en zonnepitten brood by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingVeluws desem by Lekker Melig, on Flickr
Afbeeldingvijgen anijsbrood by Lekker Melig, on Flickr
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Plaats reactie