Workshop

Hier kan je alles plaatsen wat niet onder de overige categorieën valt, zolang het maar enigszins met de hobby's van je mede-forumleden te maken heeft.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Workshop

Bericht door TigerManZ »

Een tijdje geleden was ik eens aan het neuzen naar een workshop brood bakken.
Die vind je er verschillende, ook bij Levine (of doe je dat niet meer?) maar had geen zin om het halve land door te rijden.
En tot mijn verassing vond ik er een voor mij lekker dicht bij huis, namelijk in Berg en Dal bij Nijmegen.
Kok Saskia geeft diverse workshops met/voor een AGA fornuis/oven. Die heb ik niet hoor, dus daar is het me niet om te doen.
Dus heb ik haar eens gebeld en uitgelegd waar ik zoal tegen aan liep met zelf brood bakken en dat ik graag meer wilde weten.
Blijkbaar komen veel van die beginnersperikelen aan bod :G
Morgen heb ik dus fijn een dag vrij en ga naar de workshop Broodbakken 1 toe :G en heb er nu al zin in...

Wil je meer weten kijk dan maar eens op de volgende website: http://www.cookerathome.nl

Groet, Han.
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
bakkerdick
Opboller
Berichten: 227
Lid geworden op: do 18 okt 2012, 20:08

Re: Workshop

Bericht door bakkerdick »

Ik heb met Saskia ( en een hele groep) begin vorig jaar in Vianen via 'Teest' samen een cursus gevolgd die zich vooral op werken met desem toespitste . Ze schrijft ook over werken met de AGA cooker.

Veel plezier morgen!
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Workshop

Bericht door Melinda »

Veel plezier hoor. Omgeving Nijmegen is ook prachtig.
De workshops bij Levine vinden wij altijd een feest. Heerlijk om een dag weg te zijn en je volkomen te "storten" op zo'n leuke bezigheid als broodbakken. :2th:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
marconius

Re: Workshop

Bericht door marconius »

Weet er iemand een leuke workshop voor brood te bakken?
Ik heb er laatst gehoord dat er iemand was die dit deed in de buurt van Bemmel.
Maar het lijkt mij dat het ook in Arnhem mogelijk moet zijn.
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Workshop

Bericht door TigerManZ »

Melinda schreef:Veel plezier hoor. Omgeving Nijmegen is ook prachtig.
De workshops bij Levine vinden wij altijd een feest. Heerlijk om een dag weg te zijn en je volkomen te "storten" op zo'n leuke bezigheid als broodbakken. :2th:
Dat lijkt mij ook. Is voor mij de 1e keer dat ik zoiets ga doen.
En die van Levine kwam ik ook tegen maar 138km rijden vind ik nogal ver als zoiets ook op 20km kan...
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Workshop

Bericht door TigerManZ »

marconius schreef:Weet er iemand een leuke workshop voor brood te bakken?
Ik heb er laatst gehoord dat er iemand was die dit deed in de buurt van Bemmel.
Maar het lijkt mij dat het ook in Arnhem mogelijk moet zijn.
Dan lijkt mij Berg en Dal toch redelijk in de buurt Marconius...

Bemmel zou voor mij nog dichter bij zijn maar weet niet of zo'n workshop daar gegeven wordt.
Omgeving Arnhem ben ik in mijn zoektocht niet zoiets tegen gekomen.
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
Renate

Re: Workshop

Bericht door Renate »

Lijkt me erg leuk Han, veel plezier morgen. Nijmegen is voor mij ook veel dichter bij dan Levine is. Maar als ik een Aga zie wordt ik groen van jaloezie :mrgreen: dus voor mij misschien beter van niet. Laat je nog wel even weten hoe t was?

Renate
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Workshop

Bericht door TigerManZ »

Tuurlijk laat ik het hier weten :D

En ja, zo'n Aga lijkt me een fantastisch aparaat maar past echt niet in onze keuken...
Dus met dat jalours worden valt het bij mij wel mee ;B
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
CJ-Petra
Meesterbakker
Berichten: 1250
Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
Locatie: Bommelerwaard

Re: Workshop

Bericht door CJ-Petra »

Han, veel plezier morgen!

En wil je ook foto's posten bij je verslag?
Grtzz Petra

Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Gebruikersavatar
Renate

Re: Workshop

Bericht door Renate »

Bij mij past een Aga ook van geen kanten, maar dat is geen reden om niet jaloers te worden... :G
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Workshop

Bericht door TigerManZ »

Petra, goed dat je dit schrijf...

Leg de camera alvast klaar en hoop dat foto's maken geen probleem is en dat ik er aan denk om tussendoor wat foto's te maken. Echt iets voor mij dat ik zo op ga in mijn bezigheden dat ik dit vergeet... haha...
;S

En Renate.... daar zit wel wat in.......... ;K
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Workshop

Bericht door bakplaat »

Han
Ik wens je morgen een gezellge,plezierige,maar vooral ook LEERZAME workshop toe.De locatie is me heel bekend,het is tegenover pretpark TIVOLI We komen er af en toe nog wel eens langs...verderop is nog een pannekoekrestaurant de Duivelsberg het is daar goed toeven,na een fijne boswandeling.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Workshop

Bericht door Ballie »

TigerManZ schreef:zo'n Aga lijkt me een fantastisch aparaat maar past echt niet in onze keuken...
Ik heb ze wel eens bekeken, en ze passen prima in onze keuken, alleen passen we er zelf dan niet meer bij... Bijkomend probleem is dat het niet binnen ons budget past :mrgreen:
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Workshop

Bericht door TigerManZ »

Cor,
Dankjewel, gaat goed komen :G
En inderdaad, het is een mooie omgeving om te wandelen en de pannenkoeken zijn duuvels lekker bij de Duivelsberg.

Ballie,
Hier geld hetzelfde...
Geen centjes en de keuken te vol. :rofl2:
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Workshop

Bericht door Levinebaktbrood »

TigerManZ schreef:Een tijdje geleden was ik eens aan het neuzen naar een workshop brood bakken.
Die vind je er verschillende, ook bij Levine (of doe je dat niet meer?) maar had geen zin om het halve land door te rijden.
Groet, Han.
Ja hoor Han, ik geef nog steeds workshops, 3 dagen in de week en met heel veel plezier. Had vandaag mensen uit Tegelen en Groningen, dat was voor allemaal een behoorlijk eind reizen :G.

Veel plezier morgen!
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Workshop

Bericht door TigerManZ »

Dankjewel Levine :2th:
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Workshop

Bericht door lekkermelig »

Ach, Levine zit toch altijd stampvol met haar cursussen, moet je echt een jaar of twee van te voren plannen :rofl:
Maar zonder gekheid, het zou toch wel leuk zijn als er hier in het oosten ook eens wat meer broodbak cursussen zouden zijn. Maar dan moeten ze ook wel net zo veel verstand van brood bakken hebben als Levine.

Kan natuurlijk altijd bij ons in de achtertuin een concurrerende onderneming beginnen. Beetje broodbakken in een Rofco, of in een houtoven. Vuurtje opstoken en tussen de middag achter in de tuin in het zonnetje vast een pizza bakken om bij te komen van alle theorie, en dan weer lekker verder broodbakken. Mmmm... jammer dat ik al een eigen bedrijf in de IT heb. En eerst maar eens zorgen dat mijn eigen broden niet meer zwart worden :rofl:
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
bakkerdick
Opboller
Berichten: 227
Lid geworden op: do 18 okt 2012, 20:08

Re: Workshop

Bericht door bakkerdick »

Likkebaardend mooi, zo'n AGA. En het werkt ook leuk, heb ik in een Schotse cottage met vakantie ervaren, ook voor brood! Maar bedenk dat zelfs als je hem bij elkaar gespaard heb er nog wat haken en ogen kunnen zijn:

- Misschien moet je je keukenvloer laten versterken, want ze wegen nogal wat. Daar moet je dan dus nog even voor doorsparen
- De gedachte is dat dat ding de hele dag aanstaat, anders heb je de voordelen er niet van. Als je keuken al groot genoeg is om hem te plaatsen moet je hopen dat ie ook groot genoeg is om de warmte te kunnen bergen. Anders toch een beetje uitbouwen, nog meer sparen dus.
- En ook voor je energierekening moet je dan misschien een beetje extra geld opzijzetten.


Maar al het praktische gezeur terzijde: Wij zouden er hier best één willen hebben!
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Workshop

Bericht door TigerManZ »

Hoi Allemaal,

De workshop was een suc6 :2th:
Prima ontvangst, duidelijke uitleg en de theorie meegekregen op papier.
Heerlijke lunch en aan het einde van de middag lekker na zitten praten terwijl de ovens hun werk deden...

Begonnen met een standaard deeg van bloem, verse gist, zout en water.
Daarna een luxe deeg gekneed waar melk i.p.v. water, een eidooier en boter bij in zaten.
Later konden deze gevuld worden met allerlei lekkers...
Zelf heb ik voor koffiebroodjes met bakkersroom, noten en rozijnen gekozen.
Maar ook met gekonfijte vruchtjes was dit mogelijk.
Of kaneel-suiker vulling en meer lekkers :G

Er waren 5 cursisten uit het hele land en de anderen waren Aga gebruikers en bij een dame stond een Rayburn klaar om te worden geplaatst.
Het zijn toch wel uitgekiende prachtige fornuizen maar ze zijn niet goedkoop in het gebruik. Ze staan dag en nacht aan en verwarmen de ruimte dus ook.
Zo'n Rayburn is zelfs zo te gebruiken dat hij een boiler functie heeft en zelfs radiatoren kan verwarmen. Multifunctioneel dus... maar ja 't kost ook wat.

Saskia is een rustige en aardige vrouw! Kan het allemaal prima uitleggen en heeft veel bak ervaring. Ze bakt al 17 jaar lang haar eigen brood!

Er werd gisteren om foto's gevraagd en die zijn er gemaakt :D

Han in actie met het basisdeeg...
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Hier staan de basisdegen te rijzen...
Afbeelding

Basisbrood net uit de oven...
Afbeelding

En hier staan ze uit te dampen...
Afbeelding

De diverse luxebroodjes/koffiebroodjes klaar om te rijzen...
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De basisbroden met luxebroodjes/koffiebroodjes...
Afbeelding

Koffiebroodjes...
Afbeelding

Afbeelding

Vanavond thuis van het basisbrood gegeten en het is heerlijk luchtig maar niet te en vooral heerlijk van smaak... :G :G :G
Afbeelding

Afbeelding

Ik kijk terug op een leuke leerzame dag en morgen genieten we hier lekker van de broodjes :2th:


Groet, Han.
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Workshop

Bericht door bakplaat »

Zo te zien Han,heb je vandaag bij de workshop een prachtige en leerzame dag gehad :D En ook je foto's van de 'produktie' zien er heel goed uit.
Al met al veel mooie momenten om nog eens aan terug te denken. :2th:
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
CJ-Petra
Meesterbakker
Berichten: 1250
Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
Locatie: Bommelerwaard

Re: Workshop

Bericht door CJ-Petra »

Han, zo te lezen was het een productief en leerzaam dagje!
Fijn is dat hè om te leren hoe goed deeg hoort aan te voelen.

Je zal vast nog veel profijt van de workshop hebben.
Grtzz Petra

Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Workshop

Bericht door Melinda »

Zo zeg, dat is leuk om te zien. Ben een en al bewondering voor de resultaten. Bedankt dat je ons zo laat meedelen. :2th:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
Riet
Deegroller
Berichten: 403
Lid geworden op: za 07 apr 2012, 08:37

Re: Workshop

Bericht door Riet »

Dat ziet er heel erg goed uit en ik geloof je graag dat het heerlijk smaakte.
Ik zie dat er aga op de blikken staat zijn die alleen geschikt voor de aga.
Groetjes,
Riet
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Workshop

Bericht door TigerManZ »

Hoi Riet,

Het zijn inderdaad Aga bakblikken. Die kunnen in elke oven worden gebruikt.
Het is een soort aluminium en het zijn dichte bakken. Dus niet met die omgevouwen stukken aan de zijkanten.
Mocht je interesse hebben, Saskia heeft een webwinkel. Google even naar cookerathome.nl
Maar misschien is er ook wel een Aga winkel bij jou in de buurt?

Groeten van een na genietende Han :G
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
Renate

Re: Workshop

Bericht door Renate »

Het ziet er allemaal prachtig uit Han!

Groeten Renate
Gebruikersavatar
gipskruit

Re: Workshop

Bericht door gipskruit »

Mooie broden Han!!
Dat is in ieder geval de moeite waard geweest.
Ik heb ook nog "fouten "in mijn broodbakken en een cursus dan zie je meteen wat je fout doet.
En het was vast gezellig :G

Gr Marieke
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Workshop

Bericht door TigerManZ »

Dank u dames :G
Het was inderdaad gezellig, leerzaam EN LEKKER!

Tussendoor werden er 's middags ook nog even gekruide zoute stokjes gemaakt.
Omdat we allemaal wat deeg hadden gemaakt zou de hoeveelheid aan stokjes wel erg groot worden.
Dus werd besloten om 2 bakblikjes vol te bakken en de rest van het deeg te laten liggen.
Dat werd later door Saskia verdeeld, ingepakt en meegegeven naar huis.
Daar heb ik gisteren zelf zoute stokjes van gebakken.
Samen met de jarige zoon en een pastamachientje tagliatelle reepjes staan draaien.
Even bakken en later in een glas op tafel gezet en er werd lekker van gesmikkeld...


Receptje daarvan is als volgt:

Kruidenmengsel:
1 teentje knoflook
1 takje rozemarijn
½ eetlepel venkelzaad

Deeg:
150 gr bloem
100 gr roggebloem
¾ theelepel droge gist of 8 gr verse gist
½ theelepel moutmeel
¾ theelepel zout
1½ dl lauw water
2 eetlepels olijfolie
1 tot 1½ eetlepel zachte boter

Om te decoreren:
olijfolie
fleur de sel

Bereiden:
Kruiden heel erg fijn hakken en klaar zetten.
Kneed van de ingrediënten een elastisch deeg, mag niet te plakkerig zijn.
Kneed het kruidenmengsel door het deeg.
Verdeel het in 5 bolletjes en laat die rusten. (± half uur)
Bebloem het deeg goed en haal het door de breedste wals van de pastamachine.
Net zo lang tot je een fijn elastisch deeg hebt.
Bebloem het nogmaals aan beide zijden en haal het door de tagliatellesnijder.
Snij de reepjes tot gelijke grootte, ± 20cm is een mooie lengte.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Strijk ze met olijfolie in.
Bestrooi de reepjes (rijkelijk) met fleur de sel. (Het zout moet niet te fijn of te grof zijn)
Bak ze ongeveer 10 minuten op 200°C. (Hou goed de kleur in de gaten)

Het kruidenmengsel kun je naar eigen smaak/inzicht aanpassen.
Smakelijk :G
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
Merlijn
Warme bakker
Berichten: 522
Lid geworden op: di 09 okt 2012, 10:11

Re: Workshop

Bericht door Merlijn »

Die stokjes klinken ok! Ik denk dat het een leuk project is om met mijn kleinzoon te doen als ie over twee weken komt logeren ;-)
Vrijheid is het brood en de morgen en de opgaande zon.
Benet
Gebruikersavatar
Levensplezier
Warme bakker
Berichten: 867
Lid geworden op: wo 30 jan 2013, 17:40

Re: Workshop

Bericht door Levensplezier »

Leuk hoor al die verhalen over broodbakcursussen en vooral over de AGA. Ik heb zo'n ding in huis staan en het is heerlijk. Inderdaad is niet alleen de aanschaf een punt maar ook moet het de warmte kwijt kunnen. Ik heb de wand uit de keuken laten verwijderen en zo heb ik een grote woonkeuken. De AGA aan de ene kant van de 'kamer" en aan de andere kant een 3 meter lange tafel. Totale breedte is 6 meter. De energierekening loopt ook wel op want de AGA gebruikt gemiddeld 6 m3 per dag. Maar...... (en nu praat ik mezelf een beetje in de kaart) in het voor- en najaar heb je geen extra verwarming nodig en in de winter wordt het hier in huis nooit onder de 17 graden. In de zomer als het erg heet is, heb je het gevoel om hem uit te zetten. Heb ik het eerste jaar ook gedaan, maar dan is het ipv 30 nog steeds 28 graden en is het dus niet écht de moeite. Ik kan het iedereen aanbevelen. Wie wil mag een keer komen bakken!!! Van harte!
Fini
Ik heb een KA Artisan met een speciale kneedhaak en ik bak mijn brood in mijn 4-oven AGA.
Daarnaast heb ik (en wordt er ook regelmatig op gereden) ook een paarse Harley Sportster Screaming Eagle!
Dus:
Pluk de dag, het leven is maar kort!
Gebruikersavatar
Levensplezier
Warme bakker
Berichten: 867
Lid geworden op: wo 30 jan 2013, 17:40

Re: Workshop

Bericht door Levensplezier »

Nog een foto van mijn AGA als het me tenminste lukt! :roll:

Afbeelding
Laatst gewijzigd door Ballie op ma 18 feb 2013, 23:56, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Foto vergroot...
Fini
Ik heb een KA Artisan met een speciale kneedhaak en ik bak mijn brood in mijn 4-oven AGA.
Daarnaast heb ik (en wordt er ook regelmatig op gereden) ook een paarse Harley Sportster Screaming Eagle!
Dus:
Pluk de dag, het leven is maar kort!
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Workshop

Bericht door TigerManZ »

Hoi Fini,

Jouw Aga is een vrolijk gekleurde uitvoering :G
En als ik een keer een hoofdprijs in een grote loterij win dan ga ik hier nog eens serieus over nadenken.
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
Levensplezier
Warme bakker
Berichten: 867
Lid geworden op: wo 30 jan 2013, 17:40

Re: Workshop

Bericht door Levensplezier »

Ja die loterij moet je wel winnen want het is een kostbare aangelegenheid. Duurder dan mijn auto. Ik wilde al heel lang zo'n fornuis (niet met die kleurtjes want dat wist ik toen nog niet). Verkocht, na 26 jaar, mijn appartement in Amsterdam en huur nu een huis in mijn geboorteplaats. Dus had ik én geld én een betonnen vloer waar hij op kon. Hij weegt ca. 900 kg! Hij komt in delen binnen en wordt ter plaatse opgebouwd. Die kleuren van de deurtjes is een ander verhaal voor een andere keer.
Fini
Ik heb een KA Artisan met een speciale kneedhaak en ik bak mijn brood in mijn 4-oven AGA.
Daarnaast heb ik (en wordt er ook regelmatig op gereden) ook een paarse Harley Sportster Screaming Eagle!
Dus:
Pluk de dag, het leven is maar kort!
Gebruikersavatar
mamsjelief

Re: Workshop

Bericht door mamsjelief »

Lijkt me geweldig zo'n AGA. Heb er ook over nagedacht, maar ja het prijskaartje.
Geniet ervan.
Jammer dat de foto niet zichtbaar is. was te snel nu wel zichtbaar
Plaats reactie