Hier mag 't overal over gaan. Maar hou 't wel gezellig...

Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor Joke » za 26 jan 2013, 13:51

Is het mogelijk om het deeg voor een volkorenbrood een nachtje in de koelkast te zetten? Ik wil graag 's avonds het deeg maken en de volgende morgen afbakken.
Kan ik dan het deeg in het broodblik doen en laten rijzen, daarna in de koelkast? De volgende morgen een half uur op temperatuur laten komen en dan afbakken?
Of gaat dit dan helemaal verkeerd? ;B
Joke
Avatar gebruiker
Deegkneder
 
Berichten: 126
Geregistreerd: za 21 apr 2012, 14:56

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor lekkermelig » za 26 jan 2013, 14:55

Ik zou het gewoon proberen! Er zijn een hele boel recepten, met name met zuurdesem waar ze de broden 24 uur of langer in de koelkast zetten. Je moet er alleen op letten dat je deeg in de koelkast niet te ver doorrijst, dus misschien niet te veel gist erin? Met zuurdesem loopt het proces sowieso langzamer.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!
Laatste berichten:
* Fladenbrot
* Met een korreltje zout
* Beledigende broden
* Meelwetenschap: Type 1600 duits meel
* Houtoven workshop
* Boekrecensie: Bread – Jeffrey Hamelman
lekkermelig
Avatar gebruiker
Warme bakker
 
Berichten: 689
Geregistreerd: zo 14 okt 2012, 22:23
Woonplaats: Wageningen

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor Levinebaktbrood » za 26 jan 2013, 16:07

Even een correctie op het antwoord van Wil: je moet niet minder gist gaat gebruiken, maar het deeg niet eerst laten rijzen: direct na het vormen goed afgedekt in de koelkast zetten.

In het algemeen:
Je kunt ieder deeg in de koelkast bewaren, zowel direct na het kneden als direct na het vormen. Niet eerst laten rijzen, want dan heb je kans op overrijs. Deeg rijst namelijk ook nog in de koelkast. Dit rijzen in de koelkast gaat door tot het deeg een temperatuur van 7 C heeft, daarna gaat de gist "in slaap" en zal het deeg niet verder doorrijzen. Het zal dus weer verder rijzen als je het uit de koelkast haalt en op weer op kamertemperatuur zet.

Als je dus 's avonds het deeg wil maken en 's morgens afbakken:

  • 's avonds deeg kneden, in kom laten rijzen (1e rijs), vormen, in bakblik doen, goed afgedekt (hou er rekening mee dat het deeg nog rijst, dus niet heel stevig inpakken!) in koelkast zetten. De 2e rijs vindt (gedeeltelijk) in de koelkast plaats.
  • volgende dag: deeg uit koelkast halen en zonodig nog verder (nog steeds afgedekt) laten rijzen en afbakken.
Kneders: KitchenAid Heavy Duty (met speciale deeghaak) | Bear Teddy Varimixer | Rofco kneder KN4 en N15 | Espressions Mixmaster.
Ovens: "gewone" oven met boven- en onderwarmte | 2 x Rofco B40.
Blog:Uit de keuken van Levine
Levinebaktbrood
Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1621
Geregistreerd: do 08 dec 2011, 01:00
Woonplaats: Voorburg

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor Joke » za 26 jan 2013, 18:42

Wil en Levine bedankt voor de antwoorden.
Levine, ik volg jouw advies op. Het is 5 graden in de koelkast en ik doe een plastic douchemuts over het bakblik. Volgens mij moet dit dan goed gaan.
Wordt vervolgd :D
Joke
Avatar gebruiker
Deegkneder
 
Berichten: 126
Geregistreerd: za 21 apr 2012, 14:56

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor bakkerdick » za 26 jan 2013, 19:36

Een desembroodje stop ik ook direct na het vormen in het rijsmandje met een gerust hart in de koelkast, 's avonds laat. De volgende dag haal ik het zsm uit en zet de oven aan. Vijfenveertig minuten is mijn 'minimale' wachttijd alvorens het in de oven te steken ( het deegje is dan nog erg 'strak'), dat komt mooi uit, want de baksteen heeft ook zeker 3 kwartier nodig om warm te worden. Ruim een uur is meestal optimaal met mijn desem, maar soms moet ik echt op tijd weg, en heb ik geen zin om eerder op te staan. Dan moet de oven de grootste klap maar geven.
bakkerdick
Avatar gebruiker
Opboller
 
Berichten: 236
Geregistreerd: do 18 okt 2012, 19:08

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor Levinebaktbrood » za 26 jan 2013, 23:33

Succes Joke en ik ben benieuwd naar het resultaat :G.
Kneders: KitchenAid Heavy Duty (met speciale deeghaak) | Bear Teddy Varimixer | Rofco kneder KN4 en N15 | Espressions Mixmaster.
Ovens: "gewone" oven met boven- en onderwarmte | 2 x Rofco B40.
Blog:Uit de keuken van Levine
Levinebaktbrood
Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1621
Geregistreerd: do 08 dec 2011, 01:00
Woonplaats: Voorburg

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor Melinda » zo 27 jan 2013, 00:07

Levinebaktbrood schreef:Even een correctie op het antwoord van Wil: je moet niet minder gist gaat gebruiken, maar het deeg niet eerst laten rijzen: direct na het vormen goed afgedekt in de koelkast zetten.

In het algemeen:
Je kunt ieder deeg in de koelkast bewaren, zowel direct na het kneden als direct na het vormen. Niet eerst laten rijzen, want dan heb je kans op overrijs. Deeg rijst namelijk ook nog in de koelkast. Dit rijzen in de koelkast gaat door tot het deeg een temperatuur van 7 C heeft, daarna gaat de gist "in slaap" en zal het deeg niet verder doorrijzen. Het zal dus weer verder rijzen als je het uit de koelkast haalt en op weer op kamertemperatuur zet.

Als je dus 's avonds het deeg wil maken en 's morgens afbakken:

  • 's avonds deeg kneden, in kom laten rijzen (1e rijs), vormen, in bakblik doen, goed afgedekt (hou er rekening mee dat het deeg nog rijst, dus niet heel stevig inpakken!) in koelkast zetten. De 2e rijs vindt (gedeeltelijk) in de koelkast plaats.
  • volgende dag: deeg uit koelkast halen en zonodig nog verder (nog steeds afgedekt) laten rijzen en afbakken.

Dank je wel, Levine. Dat is nou precies wat ik mij zat af te vragen, hoe dat nu moest met deeg in de koelkast. We gaan het een keer proberen.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Melinda
Avatar gebruiker
Meesterbakker
 
Berichten: 1277
Geregistreerd: za 12 jan 2013, 16:29
Woonplaats: Soest

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor Merlijn » zo 27 jan 2013, 11:51

Levinebaktbrood schreef:Als je dus 's avonds het deeg wil maken en 's morgens afbakken: [/i]
  • 's avonds deeg kneden, in kom laten rijzen (1e rijs), vormen, in bakblik doen, goed afgedekt (hou er rekening mee dat het deeg nog rijst, dus niet heel stevig inpakken!) in koelkast zetten. De 2e rijs vindt (gedeeltelijk) in de koelkast plaats.
  • volgende dag: deeg uit koelkast halen en zonodig nog verder (nog steeds afgedekt) laten rijzen en afbakken.

Geld dit ook voor pizza deeg? Ik bedoel eerste en 2e rijs? Ik vond daar op je site geen info over, wel een kopje met pizza's/quiche etc maar geen recepten.
Vrijheid is het brood en de morgen en de opgaande zon.
Benet
Merlijn
Avatar gebruiker
Warme bakker
 
Berichten: 530
Geregistreerd: di 09 okt 2012, 09:11

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor bakkerdick » zo 27 jan 2013, 12:46

Hi Merlijn,
Pizzadeeg maak ik (als het geen 'Last-Minute'opwelling is) altijd zeker een dag vantevoren, en laat het inderdaad de eerste rijs meteen beleven. Daarna verdeel ik het alvast in bolletjes ter grootte van één pizza ( bij mij is dat ca 120 gram, maar ieder zijn meug qua omtrek en dikte natuurlijk). Die bolletjes doe ik in een paar tupperware-achtige dozen ( maar dan van het onbekende merk) in de ijskast, en die komen er pas de volgende dag weer uit, anderhalf á twee uur voordat er gebakken wordt. Soms laat ik één of twee dozen in de ijskast staan, als nog niet duidelijk is wat er verbruikt wordt, met verjaardagsvisite op een zomerse dag bijvoorbeeld. Als er dan veel mensen blijven hangen voor de hap haal ik niet lang voor ik begin te bakken de rest ook uit de ijskast, tegen de tijd dat ik de eerste bolletjes heb weggewerkt zijn deze dan wel weer bij kennis. Op een warme zomerdag moet je het deeg m.i. niet al te lang buiten laten liggen. Als het gezelschap wat kleiner blijft hou ik lekker deeg over, dan bak ik later in de week nog een paar pizza's, ik hoor daar nooit bezwaar tegen maken hier thuis.
Ik begin de bolletjes ook een uurtje van te voren een beetje plat te maken en laat ze dan onder folie nog wat rusten, ontspannen, zo je wilt, want bij die koude bolletjes van mijn Sligro tipo 00 meel moet je aardig weerstand overwinnen om ze plat en dun te rollen. Ik doe dat dus in stapjes.
Ik heb zijn teksten niet meer letterlijk in het hoofd , en ben te lui om het nu na te lezen, maar bijvoorbeeld Peter Reinhart (the BBA) zweert bij het vertragen van de rijs door het deeg in de frigo te doen, zeker ook voor Pizzadeeg
bakkerdick
Avatar gebruiker
Opboller
 
Berichten: 236
Geregistreerd: do 18 okt 2012, 19:08

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor Merlijn » zo 27 jan 2013, 12:58

Ok, ik had het direct na het mengen en kneden in de koelkast gedaan en kreeg klachten dat het niet zo prima was als mijn poging daarvoor. die had ik ik wel de 1e rijs laten doen, maar niet gevormd, ik kreeg er wel heerlijke maar erm vormeloze pizza mee. Nu dus spitsen en opbollen voor het in de koelkast plaatsen ;-) Hopelijk krijg ik dan eindelijk lekkere EN mooie pizza's ipv of het een of het ander (vormen met de hand is niet makkelijk ;-P ) ;B
Vrijheid is het brood en de morgen en de opgaande zon.
Benet
Merlijn
Avatar gebruiker
Warme bakker
 
Berichten: 530
Geregistreerd: di 09 okt 2012, 09:11

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor papagena » zo 27 jan 2013, 15:45

Ik heb me ook een keer kapot zitten werken op een pizzadeegje, kreeg het maar niet mooi gevormd. Toen even rust genomen en iets later weer begonnen en, hoppa, het deeg werkte prima mee.
Niet bij brood alleen....
papagena
Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 573
Geregistreerd: do 08 dec 2011, 19:40
Woonplaats: Hoogeveen

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor Merlijn » zo 27 jan 2013, 15:48

Dat herken ik, ook met brooddeeg, als het vormen niet wil lukken even rust geven en het gaat prima.
Vrijheid is het brood en de morgen en de opgaande zon.
Benet
Merlijn
Avatar gebruiker
Warme bakker
 
Berichten: 530
Geregistreerd: di 09 okt 2012, 09:11

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor lekkermelig » zo 27 jan 2013, 16:48

Ik doe het precies zoals Dick.
Dag van te voren maken, laten rijzen, bollen maken en dan de koelkast in. De tweede dag even plat slaan, nog even folie erover en laten liggen
Ik vind het echt perfect werken, ik heb meestal heel erg soepel deeg, waar je prima mee kan gooien van de ene hand op de andere om ze op te rekken. Er komt meestal geen deegroller aan te pas. Wat ik wel vaak doe: niet alleen gewoon meel (van de molen) maar ook eenderde semolina of zo.

En overblijvend pizzadeeg, tja dat komt toch niet zo heel vaak voor ;-). Maar technisch gezien zou je het kunnen bewaren. Er zijn zelfs mensen die het invriezen en dan een tijdje van te voren ontdooien, maar daar heb ik het handige nog nooit van ingezien.
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!
Laatste berichten:
* Fladenbrot
* Met een korreltje zout
* Beledigende broden
* Meelwetenschap: Type 1600 duits meel
* Houtoven workshop
* Boekrecensie: Bread – Jeffrey Hamelman
lekkermelig
Avatar gebruiker
Warme bakker
 
Berichten: 689
Geregistreerd: zo 14 okt 2012, 22:23
Woonplaats: Wageningen

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor Soepkipje » zo 27 jan 2013, 17:02

lekkermelig schreef:En overblijvend pizzadeeg, tja dat komt toch niet zo heel vaak voor ;-). Maar technisch gezien zou je het kunnen bewaren. Er zijn zelfs mensen die het invriezen en dan een tijdje van te voren ontdooien, maar daar heb ik het handige nog nooit van ingezien.

Ik ben een van die mensen die pizzadeeg weleens in de diepvries gooit, maar dan na de eerste rijs en de tot bodems gevormde pizza's. Terwijl de oven opwarmt beleg ik dan de nog bevroren pizza en als de steen dan warm is kan de ontdooide en voldoende gerezen pizza er zo in. Ik vind dat wel handig voor als ik een keer geen tijd of zin heb om te koken. Zelfgemaakte tomatensaus heb ik ook standaard op voorraad.
Eschenfelder graanvlokker (hout), Hawos graanmolen Easy, Panasonic SD-253 en SD-255, 1x Smeg en 2x Boschovens
FOTO'S
Soepkipje
Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 438
Geregistreerd: zo 04 dec 2011, 10:59

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor Merlijn » zo 27 jan 2013, 17:31

Recept Graag :crazy:
Vrijheid is het brood en de morgen en de opgaande zon.
Benet
Merlijn
Avatar gebruiker
Warme bakker
 
Berichten: 530
Geregistreerd: di 09 okt 2012, 09:11

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor Soepkipje » zo 27 jan 2013, 17:45

Ja oké morgen, moet nu eerst eten koken ;K
Eschenfelder graanvlokker (hout), Hawos graanmolen Easy, Panasonic SD-253 en SD-255, 1x Smeg en 2x Boschovens
FOTO'S
Soepkipje
Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 438
Geregistreerd: zo 04 dec 2011, 10:59

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor Ballie » zo 27 jan 2013, 22:02

Hier kun je een aantal technieken zien over het maken van Pizza. Zowel het deeg, het rijzen als het vormen...
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Ballie
Avatar gebruiker
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 1648
Geregistreerd: ma 14 nov 2011, 17:51
Woonplaats: West Brabant

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor Merlijn » ma 28 jan 2013, 10:09

Ballie schreef:Hier kun je een aantal technieken zien over het maken van Pizza. Zowel het deeg, het rijzen als het vormen...

Ik had er al enige ontdekt, en deze keer zowaar ronde (sort of) objecten gemaakt die verdacht veel op pizza's lijken, elke keer levert beter resultaat, maar aan dat jongleer werk waag ik me niet, ik rek het op door het op te tillen aan de rand en dan steeds verderop een stuk beet te pakken tot ik rond ben. Weliswaar niet zo een mooi resultaat als de goochelaars op die filmpjes laten zien, maar ook geen risico deeg van de muur, vloer of plafond te moeten schrapen ;-)
Vrijheid is het brood en de morgen en de opgaande zon.
Benet
Merlijn
Avatar gebruiker
Warme bakker
 
Berichten: 530
Geregistreerd: di 09 okt 2012, 09:11

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor Joke » ma 28 jan 2013, 12:38

Ik heb het volkorenbrood gemaakt precies zoals Levine had geschreven en het resultaat is :2th:
Toen ik het uit de koelkast haalde moest het nog een klein beetje rijzen. Onze koelkast staat op 5 graden en daarom heb ik het 70 min. laten staan om op temperatuur te komen en nog iets te rijzen. De verwarming was nog aan het opwarmen, het was zo'n 17 / 18 graden in de kamer.
Toen was het prima en heb ik het gebakken.
Lekkere broodlucht bij de koffie en heerlijk knapperig "lauw" brood bij de lunch :D
Ga dit echt veel vaker doen.

Zie van alles over pizza langskomen, dat ga ik binnenkort ook zeker uitproberen. En Soepkipje wat een goed idee om ze al als bodems in de diepvries te doen.
Ik word helemaal blij van dit forum ^)^
Joke
Avatar gebruiker
Deegkneder
 
Berichten: 126
Geregistreerd: za 21 apr 2012, 14:56

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor Levinebaktbrood » ma 28 jan 2013, 21:45

Goed te horen Joke dat het brood goed gelukt is :G :2th:
Kneders: KitchenAid Heavy Duty (met speciale deeghaak) | Bear Teddy Varimixer | Rofco kneder KN4 en N15 | Espressions Mixmaster.
Ovens: "gewone" oven met boven- en onderwarmte | 2 x Rofco B40.
Blog:Uit de keuken van Levine
Levinebaktbrood
Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1621
Geregistreerd: do 08 dec 2011, 01:00
Woonplaats: Voorburg

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor mayken » wo 30 jan 2013, 08:31

Ik dacht dat pizzadeeg maar 1 x hoefde te rijzen!
Zo doe ik het al jaren en dat gaat uitstekend!
1e rijs in de kom, daarna lucht eruit drukken en tot bolletjes vormen. Die krijgen dan hooguit 20 minuten rust onder folie en daarna druk ik de bollen uit op pizzabakblikken (die met de gaatjes). Dat moet wel in etappes, dus als het ene deegstuk niet verder wil, gun ik het even rust terwijl ik met het andere aan de gang ga.

Mijn vraag: is het nu wel of niet zo dat platte broden maar 1 x vol hoeven te rijzen?
mayken
Avatar gebruiker
Deegkneder
 
Berichten: 168
Geregistreerd: ma 19 dec 2011, 12:02

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor Merlijn » wo 30 jan 2013, 08:46

Is dat niet wat je dan ook doet? 1e rijs, lucht eruit, bolletjes vormen en in de koelkast. 1 Dag later, afgedekt 30 minuten laten opwarmen, en tot bodem bewerken. In ieder geval ontwikkelt de smaak zich beter.
Vrijheid is het brood en de morgen en de opgaande zon.
Benet
Merlijn
Avatar gebruiker
Warme bakker
 
Berichten: 530
Geregistreerd: di 09 okt 2012, 09:11

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor Merlijn » wo 30 jan 2013, 08:48

Soepkipje schreef:Ja oké morgen, moet nu eerst eten koken ;K

Hi, het is morgen hoor :D, zou je dat recept nog even kunnen plaatsen? Altijd nieuwsgierig naar hoe anderen het maken :2th:
Vrijheid is het brood en de morgen en de opgaande zon.
Benet
Merlijn
Avatar gebruiker
Warme bakker
 
Berichten: 530
Geregistreerd: di 09 okt 2012, 09:11

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor Riet » zo 24 feb 2013, 09:57

Ik heb het geprobeerd met wit brood en vanochtend toen ik de koelkast open deed dacht ik dat het teveel had gerezen heb het deeg nog wel ingesneden het ( zakte gelukkig niet in) en toen gebakken het is een heel lekker brood geworden met een lekkere korst het is ook luchtiger dan het brood wat ik anders bak. Je kan goed zien dat ik het brood niet goed heb gevormd ;B

Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Groetjes,
Riet
Riet
Avatar gebruiker
Deegroller
 
Berichten: 401
Geregistreerd: za 07 apr 2012, 07:37

Re: Deeg volkorenbrood nachtje in de koelkast?

Berichtdoor TigerManZ » zo 24 feb 2013, 10:21

Hoi Riet,
Ach... niet goed gevormd... het smaakt prima zeg je, daar gaat het toch om?
En als je een sneedje brood afgesneden heb dan zie je daar op bord toch niks van :G

Het is en blijft handwerk, ik vind dat is juist mooi!
Ben dol op lekker....!

Groet, Han.
TigerManZ
Avatar gebruiker
Meesterbakker
 
Berichten: 1562
Geregistreerd: do 27 dec 2012, 07:59
Woonplaats: In het oosten van de Betuwe

Volgende
Forum Statistieken

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot], Google [Bot], MSNbot Media en 1 gast

Opties

Keer terug naar De Koffiehoek