Hier mag 't overal over gaan. Maar hou 't wel gezellig...

Een vraagje

Berichtdoor Noa_Lynn » za 10 dec 2011, 12:55

Ik zal er meteen maar een vraag ingooien ;) .

Mijn moeder heeft een AFK bm3, zij krijgt niet die mooie luchtige broden daaruit die ik uit de AFK bm2 wel kreeg.
Ik heb intussen haar recept gevraagd en gekregen.
Nu heeft mijn moeder een tijdje geleden bij de Lidl een soortgelijke bbm gekocht en daar krijgt ze met dit recept wel een mooi luchtig brood uit.
Omdat mijn vader nu het Lidl-bbmbrood lekkerder vind wil mijn moeder het recept voor de AFK bm3 aanpassen om daar ook een mooi, lekker luchtig brood uit te halen.

Mijn moeder haar recept:
600 gr. Meel
6 gr. Gist
365 gr. Water
15/17 gr. olie

Zie ik iets over het hoofd of is de AFK bm3 niet te vergelijken met de AFK bm2 qua recept.
Ik bak met een Panasonic SD 207 en een Unold 68511.
Noa_Lynn
Avatar gebruiker
Chef stoffer en blik
 
Berichten: 11
Geregistreerd: za 10 dec 2011, 12:32
Woonplaats: Zuid-Holland

Re: Een vraagje

Berichtdoor Levinebaktbrood » za 10 dec 2011, 14:59

Bedoel je met "meel" volkorenmeel? Hoeveel zout? 10.8 - 12 gram (1.8 a 2%) zou goed zijn. De AFK kan iets minder vocht aan dan andere bbm's. Je gebruikt nu 61%. Probeer het eens met 350 gram.
Kneders: KitchenAid Heavy Duty (met speciale deeghaak) | Bear Teddy Varimixer | Rofco kneder KN4 en N15 | Espressions Mixmaster.
Ovens: "gewone" oven met boven- en onderwarmte | 2 x Rofco B40.
Blog:Uit de keuken van Levine
Levinebaktbrood
Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1601
Geregistreerd: do 08 dec 2011, 01:00
Woonplaats: Voorburg

Re: Een vraagje

Berichtdoor Noa_Lynn » za 10 dec 2011, 15:16

Zout zit in de mix, het is een moutkorn mix.. volgens mij op basis van tarwemeel.
Het wordt op een basisstand gebakken.

Minder water had ik ook geadviseerd maar mijn moeder wil juist eerder meer doen dan minder.
Had voorgesteld om eens samen te gaan bakken en dan alles weer stap voor stap op te schrijven.
Ik bak met een Panasonic SD 207 en een Unold 68511.
Noa_Lynn
Avatar gebruiker
Chef stoffer en blik
 
Berichten: 11
Geregistreerd: za 10 dec 2011, 12:32
Woonplaats: Zuid-Holland

Re: Een vraagje

Berichtdoor Soepkipje » za 10 dec 2011, 16:40

Vooral niet meer water erbij, want dat is waarschijnlijk de oorzaak van de overrijs, maar zoals Levine zegt probeer het eens met 350 ml. (of nog wat minder).
Eschenfelder graanvlokker (hout), Hawos graanmolen Easy, Panasonic SD-253 en SD-255, 1x Smeg en 2x Boschovens
FOTO'S
Soepkipje
Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 430
Geregistreerd: zo 04 dec 2011, 10:59

Re: Een vraagje

Berichtdoor Noa_Lynn » za 10 dec 2011, 21:27

Ik heb intussen doorgegeven dat ze haar volgende brood in de AFK bm3 bakt met 350 gram water en dat ze het recept opschrijft.

Meer water lijkt mij niet de oplossing, als ik in mijn AFK bm2 minder water (57%) gebruikte kreeg ik juist mooiere broden dan als ik rond de 60% water gebruikte.
Ik bak met een Panasonic SD 207 en een Unold 68511.
Noa_Lynn
Avatar gebruiker
Chef stoffer en blik
 
Berichten: 11
Geregistreerd: za 10 dec 2011, 12:32
Woonplaats: Zuid-Holland

Re: Een vraagje

Berichtdoor Soepkipje » za 10 dec 2011, 23:18

Noa_Lynn schreef:....... als ik in mijn AFK bm2 minder water (57%) gebruikte kreeg ik juist mooiere broden dan als ik rond de 60% water gebruikte.

Nee precies dat is het probleem van/met de AFK ...Meer dan 58% vocht kan de AFK niet aan!
Eschenfelder graanvlokker (hout), Hawos graanmolen Easy, Panasonic SD-253 en SD-255, 1x Smeg en 2x Boschovens
FOTO'S
Soepkipje
Avatar gebruiker
Moderator
Moderator
 
Berichten: 430
Geregistreerd: zo 04 dec 2011, 10:59

Forum Statistieken

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

Opties

Keer terug naar De Koffiehoek