Pagina 1 van 1

Lach maar!

Geplaatst: zo 09 feb 2020, 21:54
door guzzi
Mijn brood rijst vandaag wel erg hoog...ik zat me af te vragen wat ik anders heb gedaan....niks.
Maar door de storm is de luchtdruk wel erg laag (983), zou dat echt zo'n rol kunnen spelen?

Re: Lach maar!

Geplaatst: zo 09 feb 2020, 23:06
door Rik59
guzzi schreef: zo 09 feb 2020, 21:54 Mijn brood rijst vandaag wel erg hoog...ik zat me af te vragen wat ik anders heb gedaan....niks.
Maar door de storm is de luchtdruk wel erg laag (983), zou dat echt zo'n rol kunnen spelen?
Pas maar op dat ie niet weg waait... gelukkig regende het nog wat en vocht doet rijzen..

Vliegtuigen vlogen ook al anderhalf uur sneller... ze waren om 15.00 ook al klaar op Schiphol...

Re: Lach maar!

Geplaatst: ma 10 feb 2020, 17:39
door Bakker Henk
Mijn içli pide deeg rees gisteren ook de pan uit. Luchtvochtigheid, kan best.

Re: Lach maar!

Geplaatst: ma 10 feb 2020, 22:14
door guzzi
Mijn deeg rijst in de oven op de deegrijsstand (met stoom dus).
Ik denk dan ook dat de luchtvochtigheid bij mij geen rol speelde.

Mijn vrouw maakte de opmerking over de luchtdruk omdat ik gedurende de storm hier de hele tijd naar het weerstation zat te kijken naar wat de luchtdruk deed (ik ben naast bakker ook parttime geek). Het was een grapje van haar, maar dit staat er in de handleiding van een broodbakmachine die ik online vond:

Het gistingsproces hangt eveneens af van de luchtdruk; in hoger gelegen gebieden bovenca. 900 m boven NAP gaat het gisten eveneens sneller. Ook in dit geval is het zinbol omde aangegeven hoeveelheid gist met ca. 25% te verminderen.

Op 1 km is de luchtdruk ca 891 millibar dus dat is altijd nog een hoop minder dan de 986 millibar die ik gisteren zag maar ik vond het verschil in mijn brood wel opvallend.
Ik hoop dat de volgende van deze test van deze casus tijdens een flink hogedrukgebied kan plaatsvinden terwijl ik in mijn zwembroek met een koud biertje op de resultaten wacht...

Re: Lach maar!

Geplaatst: di 11 feb 2020, 17:25
door Bakker Henk
Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar de oven die je hebt aangeschaft. De onze loopt namelijk ook op zijn laatste benen.

Re: Lach maar!

Geplaatst: di 11 feb 2020, 20:06
door KeesR
Misschien heb je wel een nieuwe rage gestart: vacuum oven.

Re: Lach maar!

Geplaatst: di 11 feb 2020, 20:15
door Rik59
Bakker Henk schreef: di 11 feb 2020, 17:25 Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar de oven die je hebt aangeschaft. De onze loopt namelijk ook op zijn laatste benen.
Lekker laten lopen... :D :D

Ben over mijn recente Bosch HBA578BB0 uitermate tevreden fijne temperatuurregeling etc. etc. er zijn andere/goedkopere versies van..

Re: Lach maar!

Geplaatst: di 11 feb 2020, 22:14
door guzzi
Ik heb de siemens cs656gbs2 gekocht.
Ik zie dat die nu weer 100 euro goedkoper is, maarja dat hou je toch :)

Zit een hele goede stoomfunctie op, en dus een fijne regelbare deegrijsstand.
Ben er dik tevreden over ondanks de gewenning die even nodig was.

Als ik een ding anders zou willen dan zou ik ipv 45cm nishoogte 60cm willen maar dan hebben we een nieuwe keuken nodig, en die hadden we net vervangen :D

Re: Lach maar!

Geplaatst: wo 12 feb 2020, 17:30
door Bakker Henk
Dit zijn allebei mooie ovens. Rik heeft natuurlijk een grote oven, die niet hoeft te lopen. Ook ik moet het met een 45 cm hoge oven doen. Een kleine keuken. En dan hebben we momenteel nog een combimagnetron ook. De combinatie gebruiken we best wel graag.
Stoom is ook leuk. Ideaal zou zijn stoom, magnetron, hetelucht, onder- en bovenwarmte, enz. Maar eens gaan zoeken.
Alleen, Guzzi. Deeg laten rijzen en dan meteen bakken, lijkt me moeilijk. :?:

Re: Lach maar!

Geplaatst: wo 12 feb 2020, 21:28
door guzzi
Misschien begrijp ik je vraag (?) verkeerd maar ik laat het deeg tijdens de vormrijs in de oven ca 50 minuten rijzen, haal het eruit, warm de oven op.
brood erin, stoom op volle kracht en bakken maar.
Ook wij hebben een losse magnetron...

Re: Lach maar!

Geplaatst: wo 12 feb 2020, 23:33
door Rik59
Inderdaad ook een fraaie oven Guzzi... en... als ik de specs goed heb doorgekeken dan heb ik gezien dat de oven ook uitgerust is met onder en bovenwarmte.. dus stel ik dan.. waarom bak je niet met onder en bovenwarmte??


Programma's en functies
Geïntegreerd reinigingssysteem Ja
Stoomfunctie Ja
Extra functies
4D hetelucht, Grootvlakgrill, Voorverwarmen borden, Hetelucht Eco, Kleinvlakgrill, Onder- en bovenwarmte Eco, Langzaam garen, CoolStart, Onderwarmte, CookControl Plus, Sabbatinstelling, Automatisch on

Warmhoudfunctie Ja
Ontdooifunctie Ja
Pizza functie Ja
Aantal programma's 13
Boven-/onderwarmte Ja
Uitgestelde start Nee
Magnetron Nee
Hetelucht Ja
Grill Ja
Specificaties
Aantal lampen 1
Timer Ja
Klok Digitaal
Aantal inschuifhoogtes 3
Type deur Klepdeur

Re: Lach maar!

Geplaatst: do 13 feb 2020, 18:10
door Bakker Henk
guzzi schreef: wo 12 feb 2020, 21:28 Misschien begrijp ik je vraag (?) verkeerd maar ik laat het deeg tijdens de vormrijs in de oven ca 50 minuten rijzen, haal het eruit, warm de oven op.
brood erin, stoom op volle kracht en bakken maar.
Ook wij hebben een losse magnetron...
Ik zou denken dat het deeg dan best lang weer op kamertemperatuur is. Hoewel maakt eigenlijk niks uit. Is wel een idee.

Zelf had ik voorlopig als idee: een Siemens iQ700 CN878G4B6. Dit is een oven/magnetron met pulsesteam. Maar of dat zoveel stoom is als met een stoomcombi betwijfel ik.

Re: Lach maar!

Geplaatst: vr 14 feb 2020, 10:48
door guzzi
Hi Rik,

Ik bak uiteraard met onder en boven warmte.
Plus stoom het eerste deel van de bak.

Tijdens het opwarmen van de oven koelt de bovenkant van het deeg ongetwijfeld een paar graden af, ik heb daar nog nooit iets nadeligs van ondervonden. Zodra ze weer in de oven staan zijn ze snel zat weer warm :)

Re: Lach maar!

Geplaatst: vr 14 feb 2020, 11:20
door Rik59
guzzi schreef: vr 14 feb 2020, 10:48 Hi Rik,

Ik bak uiteraard met onder en boven warmte.
Plus stoom het eerste deel van de bak.

Tijdens het opwarmen van de oven koelt de bovenkant van het deeg ongetwijfeld een paar graden af, ik heb daar nog nooit iets nadeligs van ondervonden. Zodra ze weer in de oven staan zijn ze snel zat weer warm :)
Daar heb je denk ik je probleem met inzakken.. als je al onder en bovenwarmte gebruikt en je gaat daar bovenop nog met stoom van de oven bakken dan gaat dat eerste deel veel te snel en kom je op de binnenkant van het brood nog veel te kort.. zeker op busbrood wat van alle kanten ingesloten zit...

Ik zou alleen met boven- en onderwarmte bakken als ik jou was (ik en velen hier) doen niet anders... probeer het maar...

Re: Lach maar!

Geplaatst: vr 14 feb 2020, 13:27
door guzzi
:thumbup: Ga ik bij de volgende batch proberen!

Re: Lach maar!

Geplaatst: vr 14 feb 2020, 17:45
door Rik59
Wil natuurlijk niet zeggen dat je geen stoom kunt spuiten als je het in de oven schuift om de rijs zo lang mogelijk vast te houden

Re: Lach maar!

Geplaatst: za 15 feb 2020, 11:42
door guzzi
Mja, maar zo doe ik het al, eerst stoom ,dan stoom uit en zoveel mogelijk eruit, na tien minuten nog eens stoom laten ontsnappen.
Ik denk dat naast de onbetrouwbare temperatuur weergave van de oven ook een rol speelt dat hij zo laag is, de verwarmingselementen zitten bij een volledig gerezen deeg vlak boven het brood.

Maar ik heb dit inmiddels wel onder controle, de laatste 10 broden ofzo waren perfect (al zeg ik het zelf :))

Wat ook lijkt te helpen (mocht een ander dit probleem eens hebben) is na het bakken het brood uit het blik halen en ze in de afkoelende oven laten afkoelen voor een minuut of 15. Daarna is er geen deukje meer te vinden in het brood.

(plaatje van 'brood in oven' omdat threads zonder plaatjes van brood saai zijn)

Afbeelding

Re: Lach maar!

Geplaatst: za 15 feb 2020, 15:09
door Rik59
Ik zou em eens met onder- en bovenwarmte proberen evt met plantenspuit of waterbakje... dat lijkt me voldoende uitsluitsel te moeten geven...

Re: Lach maar!

Geplaatst: zo 16 feb 2020, 00:29
door Bakker Henk
Rik, nou hééft Guzzi een oven mèt stoom. En nou zou je willen dat hij weer moeilijk gaat doen met spuiten en bakjes.

Ach ja. Agge mar leut et!

Re: Lach maar!

Geplaatst: zo 16 feb 2020, 01:15
door Rik59
Ik denk dat je em even niet snapt Henk... Guzzi bakte nl. met onder- en bovenwarmte en daarbovenop ovengestuurde stoom wat mogelijk teveel is voor zijn deeg en het inzakte... https://www.broodbakforum.nl/viewtopic.php?f=78&t=6418

Om een en ander uit te sluiten heb ik hem dus aangeraden alleen op onder- en bovenwarmte proberen te bakken en daar waar stoom nodig is deze wel te gebruiken alleen niet ovengestuurd...

Re: Lach maar!

Geplaatst: zo 16 feb 2020, 01:25
door Bakker Henk
Ah zjuust. Moeilijk, denk, denk, denk...
Maar wat bedoel je met "ovengestuurd"? Waarschijnlijk weer een overautomatisering?

Re: Lach maar!

Geplaatst: zo 16 feb 2020, 16:53
door guzzi
Ik kan de stoom in de oven ook regelen (weinig, meer, veel).
Of de stoom er de oorzaak van was dt het brood te snel bruin werd en ik het brood er half gaar uit moest halen weet ik niet (denk het eerlijk gezegd niet).
Zelf denk ik dat de oorzaak meer is dat de oven laag is en het verwarmingselement vlak boven het deeg zit. Zoals iemand me in een andere thread hierover al uitlegde is dat element óf aan óf uit. Als hij aan staat, staat hij dus vlak boven het deeg op volle kracht te gloeien waardoor het iets sneller kan gaan dan je wil.

Dus dát..of het ligt toch aan de hogere convectie van de stoom :D

Maar dit probleem heb ik na enige gewenning inmiddels onder controle, de broden komen er weer ouderwets mooi en helemaal gaar uit

Re: Lach maar!

Geplaatst: zo 16 feb 2020, 19:55
door Vitamine C
Brood bruin, aluminium folie erop, probleem opgelost :thumbup: geen verbrand brood.

Re: Lach maar!

Geplaatst: zo 16 feb 2020, 21:53
door Rik59
Als Vitamientje of na 15 - 20 minuutjes bij gaan regelen...

Re: Lach maar!

Geplaatst: wo 19 feb 2020, 22:44
door Rik59
Vandaag was ik wat aan het bakken en had 2 badges van hetzelfde brood en dus een gelijke omstandigheid qua deeg.

1e badge bakte ik en kwam er normaal zoals ik zou verwachten eruit...

bij de 2e badge plaatste ik wat drumsticks en spek erbij in de oven... temperatuur en al het overige bleef hetzelfde..
De 2e badge gaf flink minder kleur op m'n brood door het vocht wat vrijkwam van de sticks en het spek..

Het vocht genereerd dus een lagere temperatuur...

Re: Lach maar!

Geplaatst: do 20 feb 2020, 12:31
door lekkermelig
Volgens mij is een badge wat anders, een padvinders embleem of zo. Ik krijg ook altijd badges als ik weer wat stomme cursussen afgerond heb zodat ik mag laten zien hoe goed dat is. Op de kleuterschool kregen we vroeger gewoon plakplaatjes denk ik...
Hebben we geen gewone nederlandse woorden voor een lading brood :)

Wil

Re: Lach maar!

Geplaatst: do 20 feb 2020, 16:13
door guzzi
Rik59 schreef: wo 19 feb 2020, 22:44
Het vocht genereerd dus een lagere temperatuur...

Wat dan natuurlijk natuurkundig weer erg voor de hand ligt als je er over nadenkt :)
Maar de oven zou dat met zijn thermostaat moeten zien en de boel weer opstoken naar de gewenste temperatuur.

Re: Lach maar!

Geplaatst: do 20 feb 2020, 17:56
door Rik59
Klopt maar toch sta je er niet even bij stil als je aan het bakken ben... en dat is natuurlijk minder.. ik kreeg m'n brood wel goed maar moest wel even wat extra tijd geven...

Re: Lach maar!

Geplaatst: do 20 feb 2020, 19:02
door Bakker Henk
lekkermelig schreef: do 20 feb 2020, 12:31 Volgens mij is een badge wat anders, een padvinders embleem of zo. Ik krijg ook altijd badges als ik weer wat stomme cursussen afgerond heb zodat ik mag laten zien hoe goed dat is. Op de kleuterschool kregen we vroeger gewoon plakplaatjes denk ik...
Hebben we geen gewone nederlandse woorden voor een lading brood :)

Wil

Tsja. Badge is inderdaad een embleem. Batch is een partij, ook lot wordt gebruikt.