Hier mag 't overal over gaan. Maar hou 't wel gezellig...
Avatar gebruiker
By CJ-Petra
#5224
Hallo allemaal,

Het dochtertje van een vriendin van mij eet sinds kort enkel boekweitbrood vanwege haar gezondheid, maar het boekweitbrood wat haar moeder bij de reformwinkel koopt vindt ze heel droog.
Nu is mijn vraag; heeft er iemand ervaring met boekweitbrood? :?:
Ik weet dat door het ontbreken van gluten er geen 'gewoon' brood van gebakken kan worden, maar wat zou wel mogelijk zijn?
Op het internet zie ik verschillende recepten, maar ik heb geen idee of ze kloppen...

Alvast bedankt voor jullie reacties!
Avatar gebruiker
By Jacqi
#5232
Kan er helemaal naast zitten maar zo voor mijn gevoel gaat dit het meest naar roggebrood toe. Ik weet dat boekweit heel veel vocht aan kan dus het lijkt mij meer geschikt voor een roggebrood recept.....volgens mij staat er bij Levine een goed recept.....maar ook dat kan verkeerd zijn. ;K
Sorry voor het giswerk maar we (man en twee kinderen :crazy: ) zijn onderweg van Georgia naar Cape Cod (onder Boston) en dus sinds vrijdag morgen onderweg....nu in een hotel even broodnodig checken :rofl: maar ja.....helemaal fris ben ik dus niet meer. Als Levine het in de tussentijd niet heeft bevestigt zal ik het nog wel even voor je nakijken als ik aan het bijkomen ben op het strand :mrgreen:
Avatar gebruiker
ByManon
#5238
Een collega van mij moet sinds kort ook glutenvrij eten. Voor haar zocht ik op internet naar recepten. Ik vond deze site: http://eten-en-drinken.infonu.nl/recepten/17137-glutenvrij-brood.html
Of het brood droog is weet ik niet - ik heb het nog niet uitgeprobeerd. Wil dat wel binnenkort gaan doen.
Xanthaangom is o.a. hier te krijgen: http://www.glutenvrijkopen.nl/site/producten/Bakingredi%EBnten-ZIZO%20Xanthaangom%20250gr..12.html?class=Bakingredi%C3%ABnten
Avatar gebruiker
By Levinebaktbrood
#5239
Brood van alleen boekweitmeel lijkt mij niet lekker, het smaakt nogal aards of gronderig vind ik. Als ze het eet omdat ze geen gluten mag zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden.
Avatar gebruiker
ByManon
#5240
Waar denk je dan aan, Levine - behalve boekweit en mais?
Avatar gebruiker
By CJ-Petra
#5250
Dank je wel voor jullie reacties.
Ik ga morgen een klein broodje proberen van het recept uit de link van Manon, maar zonder Xanthaangom.
Ik heb vandaag een klein beetje boekweitdesem gemaakt vanuit een roggedesem, daarvan was ik eigenlijk al verbaasd dat het luchtig werd.
De lucht hiervan vind ik al gronderig, hierdoor krijg ik de neiging om er iets van rozijnen doorheen te doen.
Ze schijnt niet gewoon glutenvrij brood te mogen/kunnen eten.
Avatar gebruiker
By CJ-Petra
#5252
Ik heb nog even gekeken hoe het recept er volgens de bakkersformule uit ziet......

25 gr verse gist of 1 ¼ zakje gedroogde gist (10 gr) =2,5 %
3,5 dl lauw water =87,5 %
2 el suiker (30 gr) =7,5 %
400 gr boekweitmeel =100 %
3 tl zout (24 gr) =6 %

Ik vind vooral dat er erg veel zout in dit brood gaat, of zou dat zijn om de grondsmaak te verbloemen.
En misschien wordt het iets smeuiger wanneer er nog olie bij gaat.

Wat denken jullie?
Avatar gebruiker
By CJ-Petra
#5255
Hier http://www.voedingscentrum.nl/recepten/recept/boekweitbrood.aspx staat dit recept:
Ingrediënten
Glazen cakevorm of klein broodblik*
± 3½ dl water
20 gram verse gist of 7 gram gedroogde gist
1 theelepel suiker
550 gram boekweitmeel
10 gram zout
3 eetlepel olie of vloeibare margarine

Deze verhoudingen lijken mij logischer.
Avatar gebruiker
By CJ-Petra
#5260
Vandaag heb ik het boekweitbrood (ongeveer volgens de link uit het vorige bericht) gebakken.
Afbeelding
en een doosnede van het brood.
Afbeelding

Ik heb net een plakje geproefd en ik vind het niet lekker en ben heel blij dat ik gewoon brood mag eten :D

Straks komt haar moeder het broodje halen, ik ben heel benieuwd ;B
Avatar gebruiker
By Ballie
#5266
Is 6% zout niet een beetje heel erg veel? Over het algemeen gebruik je niet meer dan 2% zout.
Avatar gebruiker
By CJ-Petra
#5267
Hoi Ballie, dat recept heb ik niet gebruikt. Ik vond 6% ook te veel.
Ik heb ongeveer het recept van het voedingscentrum gebruikt.
Avatar gebruiker
By Bakkersdochter
#5269
Heb je al een reactie gehad Petra?. Het best een stap om van 'gewoon' brood naar dieet-brood te gaan. Mijn moeder is er nog steeds niet aan gewend. Het zal best nog wel even zoeken zijn naar een 'ideaal' brood, en dan nog is het niet hetzelfde.
Avatar gebruiker
By Ballie
#5271
CJ-Petra schreef:Ik heb net een plakje geproefd en ik vind het niet lekker en ben heel blij dat ik gewoon brood mag eten :D

Straks komt haar moeder het broodje halen, ik ben heel benieuwd ;B

En? Hoe is het brood bevallen bij het "slachtoffer"?

v.w.b. De smaak van het brood: Misschien is het mogelijk om een smaakje aan het brood toe te voegen? Dat kan alvast in de smaak schelen. Mits dit natuurlijk kan i.v.m. een evt. allergische reactie.

Ik denk dan bijvoorbeeld aan een concentraat, zoals vanille of kokos, maar ik zit mij ook net te bedenken dat misschien een deel amandelmeel een prettige smaakverandering teweeg kan brengen. Is in elk geval op zeker niet chemisch, wat de concentraten volgen mij nog wel eens wél kunnen zijn. Bovendien zijn concentraten nog wel eens lastig te doseren, door verschillen in kwaliteit van verschillende merken.

Maar misschien dat ik nu totale onzin zit te kletsen, maar daar weet Levine denk ik wel een zinnig antwoord op te geven...
Avatar gebruiker
By CJ-Petra
#5273
Ze vond dit brood lekkerder dan het boekweitbrood van de reform-bakker.
Ik heb inderdaad ook diverse suggesties gegeven om het meel met b.v. maismeel te mengen of om er rozijnen en/of zaden/pitten/noten aan toe te voegen.

Haar moeder ging het een en ander ook nog met de dietiste overleggen.
Avatar gebruiker
By Ballie
#5296
Da's niet onverstandig, je moet natuurlijk wel oppassen voor evt. andere allergieën.
Avatar gebruiker
By CJ-Petra
#5372
Vandaag opnieuw een boekweitbroodje voor haar gebakken. Ze vindt het echt veel lekkerder dan van de Biologische bakker. Zelfs de sneedjes die ze de hele dag mee nam op schoolreisje bleef lekker.
Avatar gebruiker
By Ballie
#5376
Geweldig toch?
Avatar gebruiker
By CJ-Petra
#5377
Ja, blij dat ik zo'n meisje een beetje kan helpen. :G
Avatar gebruiker
By Bakkersdochter
#5386
Hoi petra,

is het mogelijk om mij het preciese recept te mailen? Of hier neer te zetten. Mijn vriend en dochter hebben inmiddels ook een voedingsadvies van een natuurarts binnen. Tarwemeel moet vermeden worden.
En het liefst zuurdesembrood.

Alvast bedankt.
Avatar gebruiker
By CJ-Petra
#5388
Alsjelieft.
Ik heb het recept van de voedingscentrum.nl iets aangepast.

Boekweitbrood
Deeg
300 gram boekweitmeel
190 gram water
4 gram gedroogde gist
8 gram suiker
5,5 gram zout
25 gram olie

Klein cakeblik*

Werkwijze: deeg mengen in een standmixer: doe het boekweitmeel, water, gist, suiker, zout en de olie in de kom. Meng dit ca. 10 minuten met de kneedhaak tot een dik papje.

1e rijs: Doe dit deeg in een kom en laat het deeg, afgedekt met plastic folie op een warme plaats 1 uur rijzen.

2e rijs: Bekleed de bakvorm met bakpapier en schep het deeg in de bakvorm.
Laat het deeg, afgedekt met plastic folie op een warme plaats nog een uur rijzen.

Bakken: Verwarm de oven voor op 200° C. Bak het brood in het midden van de oven in 25 minuten gaar. Neem het brood uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.
--------------------------------------------------------------------
Ik vind het echt geen lekker brood, indien mogelijk zou ik naar andere alternatieven zoeken.
Succes!
Avatar gebruiker
By Bakkersdochter
#5407
Hey bedankt Petra.
Ik ben ook aan het lezen in het boek Bread Matters. Staan ook glutenvrije recepten in op basis van een desem.
Maar kan nog niet alle soorten meel vinden zoals Kastanjemeel. Boekweitmeel komt er ook in voor.
Duurt wel even voordat ik een desem klaar heb. En dan nog try-outen met de recepten.
Als ik op iets werkbaars ben uitgekomen, meld ik het wel even. Misschien kan jouw 'klantje' er ook wat mee.
Avatar gebruiker
By Lauralijn
#5429
Kastanjemeel (net als boekweit) zou je moeten kunnen vinden in een natuurwinkel. In Rotterdam zit alvast een zaak waar ze dat hebben.
Avatar gebruiker
By Bakkersdochter
#5431
Dat hoopt ik ook, maar bij ekoland hadden ze het niet. Niet in deze vestiging. Ik ga nog verder kijken. Bedankt Lauralijn.
Avatar gebruiker
By Riet
#5441
Bakkersdochter schreef:Dat hoopt ik ook, maar bij ekoland hadden ze het niet. Niet in deze vestiging. Ik ga nog verder kijken. Bedankt Lauralijn.



Het is hier te koop, als je de bestellijst download kan je het zien staan bij kastanje producten
Avatar gebruiker
By Bakkersdochter
#5447
Dank je Riet, interessante site.... kan alleen geen kastanjemeel vinden :oops:
Avatar gebruiker
By CJ-Petra
#5451
Dank je wel voor de tips. Interesante website met veel info.
Ik sta open voor lekkere ideeen voor haar. Haar moeder gaat waarschijnlijk na de vakantie zelf boekweitbrood bakken met 'mijn' recept.

Op de bestellijst (die je eerst moet downloaden) staat onder kastanjeproducten:
Kastanjemeel 500gram 412 € 4,75_- € 0,00
Avatar gebruiker
By Soepkipje
#5453
Bakkersdochter schreef:Maar kan nog niet alle soorten meel vinden zoals Kastanjemeel. Boekweitmeel komt er ook in voor.

De winkels van "De Nieuwe Band" verkopen in ieder geval zowel kastanje- als boekweitmeel. Zoek hier http://www.nieuweband.nl/verkooppunten/nld/ voor een verkooppunt bij jou in de buurt.
Avatar gebruiker
By Bakkersdochter
#5455
Super Soep Kipje (he dat klinkt leuk) Er is er eentje in de buurt. :2th:
Avatar gebruiker
Bycha
#8195
Hai,

Ik weet niet of je het 'perfecte' recept al gevonden hebt, en of het om alleen een glutenallergie gaat, maar anders heb ik hier een recept voor je.. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, want ik heb het zelf echt net pas gevonden in mijn speurtocht naar glutenvrije recepten:

"Glutenvrij Brood" recept

Ingrediënten voorbeeld glutenvrij brood

500 g rijstmeel
200 g quinoa
200 g teffmeel
1 theelepel zout
1 zakje wijsteen bakpoeder of 1 eetlepel droge gist
1 theelepel xanthaangom
900 ml water

Werkwijze

Meng alle droge ingrediënten. Het is belangrijk dat de xanthaangom goed gemengd is. Voeg het water toe en meng alles met een houten lepel. Het deeg van glutenvrij brood is vloeibaarder dan dat van normaal brood. Bedek het deeg met een vochtige doek en laat het rijzen op een warme plaats gedurende 30 min. Meng het deeg nogmaals.

Doe het deeg in een goed geöliede bakvorm. Het deeg mag de bakvorm maar tot de helft vullen. Laat het nog eens rijzen. Zet het in een voorverwarmde oven (200°C) wanneer het midden van het deeg gerezen is tot de hoogte van de bakvormen. Bak gedurende 60 min.

Het glutenvrij brood uit de bakvorm nemen en laten afkoelen.

Meer is te vinden op: http://www.voedingswaar.nl/voeding_glutenvrij.htm

Succes en als je inmiddels al hele lekkere dingen (Ook taartjes en koekjes ed.) hebt gevonden, hoor ik het graag!

Groetjes.
Avatar gebruiker
By CJ-Petra
#8256
Het gaat niet om een gluten-allergie, maar ze heeft er wel baat bij om tijdens het hooikoortsseizoen o.a. 'gewoon' brood te laten staan en te vervangen door boekweitbrood. Zij vindt dit boekweitbrood veel beter te eten dan het boekweitbrood van de reformbakker.
Avatar gebruiker
By Levinebaktbrood
#8257
Kijk voor glutenvrije recepten ook eens op http://glutenvrijerecepten.come2me.nl/