Hier mag 't overal over gaan. Maar hou 't wel gezellig...

Boekweitbrood

Berichtdoor CJ-Petra » za 09 jun 2012, 12:25

Hallo allemaal,

Het dochtertje van een vriendin van mij eet sinds kort enkel boekweitbrood vanwege haar gezondheid, maar het boekweitbrood wat haar moeder bij de reformwinkel koopt vindt ze heel droog.
Nu is mijn vraag; heeft er iemand ervaring met boekweitbrood? :?:
Ik weet dat door het ontbreken van gluten er geen 'gewoon' brood van gebakken kan worden, maar wat zou wel mogelijk zijn?
Op het internet zie ik verschillende recepten, maar ik heb geen idee of ze kloppen...

Alvast bedankt voor jullie reacties!
Grtzz Petra

Rofco B20 | Smegg SNL91MFX6 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560

Mijn foto's
CJ-Petra
Avatar gebruiker
Meesterbakker
 
Berichten: 1027
Geregistreerd: za 17 dec 2011, 10:22
Woonplaats: Bommelerwaard

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor Jacqi » zo 10 jun 2012, 02:45

Kan er helemaal naast zitten maar zo voor mijn gevoel gaat dit het meest naar roggebrood toe. Ik weet dat boekweit heel veel vocht aan kan dus het lijkt mij meer geschikt voor een roggebrood recept.....volgens mij staat er bij Levine een goed recept.....maar ook dat kan verkeerd zijn. ;K
Sorry voor het giswerk maar we (man en twee kinderen :crazy: ) zijn onderweg van Georgia naar Cape Cod (onder Boston) en dus sinds vrijdag morgen onderweg....nu in een hotel even broodnodig checken :rofl: maar ja.....helemaal fris ben ik dus niet meer. Als Levine het in de tussentijd niet heeft bevestigt zal ik het nog wel even voor je nakijken als ik aan het bijkomen ben op het strand :mrgreen:
Jacqi
Avatar gebruiker
Gaat de goede kant op
 
Berichten: 81
Geregistreerd: ma 26 maart 2012, 13:16
Woonplaats: In de buurt van Atlanta, USA

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor Manon » zo 10 jun 2012, 18:20

Een collega van mij moet sinds kort ook glutenvrij eten. Voor haar zocht ik op internet naar recepten. Ik vond deze site: http://eten-en-drinken.infonu.nl/recepten/17137-glutenvrij-brood.html
Of het brood droog is weet ik niet - ik heb het nog niet uitgeprobeerd. Wil dat wel binnenkort gaan doen.
Xanthaangom is o.a. hier te krijgen: http://www.glutenvrijkopen.nl/site/producten/Bakingredi%EBnten-ZIZO%20Xanthaangom%20250gr..12.html?class=Bakingredi%C3%ABnten
Geef mij brood en rozen....
Manon
Avatar gebruiker
Jongste bediende
 
Berichten: 28
Geregistreerd: za 04 feb 2012, 18:01
Woonplaats: Weert

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor Levinebaktbrood » zo 10 jun 2012, 18:40

Brood van alleen boekweitmeel lijkt mij niet lekker, het smaakt nogal aards of gronderig vind ik. Als ze het eet omdat ze geen gluten mag zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden.
Kneders: KitchenAid Heavy Duty (met speciale deeghaak) | Bear Teddy Varimixer | Rofco kneder KN4 en N15 | Espressions Mixmaster.
Ovens: "gewone" oven met boven- en onderwarmte | 2 x Rofco B40.
Blog:Uit de keuken van Levine
Levinebaktbrood
Avatar gebruiker
Moderator
 
Berichten: 1973
Geregistreerd: do 08 dec 2011, 01:00
Woonplaats: Voorburg

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor Manon » zo 10 jun 2012, 19:02

Waar denk je dan aan, Levine - behalve boekweit en mais?
Geef mij brood en rozen....
Manon
Avatar gebruiker
Jongste bediende
 
Berichten: 28
Geregistreerd: za 04 feb 2012, 18:01
Woonplaats: Weert

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor CJ-Petra » zo 10 jun 2012, 21:14

Dank je wel voor jullie reacties.
Ik ga morgen een klein broodje proberen van het recept uit de link van Manon, maar zonder Xanthaangom.
Ik heb vandaag een klein beetje boekweitdesem gemaakt vanuit een roggedesem, daarvan was ik eigenlijk al verbaasd dat het luchtig werd.
De lucht hiervan vind ik al gronderig, hierdoor krijg ik de neiging om er iets van rozijnen doorheen te doen.
Ze schijnt niet gewoon glutenvrij brood te mogen/kunnen eten.
Grtzz Petra

Rofco B20 | Smegg SNL91MFX6 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560

Mijn foto's
CJ-Petra
Avatar gebruiker
Meesterbakker
 
Berichten: 1027
Geregistreerd: za 17 dec 2011, 10:22
Woonplaats: Bommelerwaard

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor CJ-Petra » zo 10 jun 2012, 21:30

Ik heb nog even gekeken hoe het recept er volgens de bakkersformule uit ziet......

25 gr verse gist of 1 ¼ zakje gedroogde gist (10 gr) =2,5 %
3,5 dl lauw water =87,5 %
2 el suiker (30 gr) =7,5 %
400 gr boekweitmeel =100 %
3 tl zout (24 gr) =6 %

Ik vind vooral dat er erg veel zout in dit brood gaat, of zou dat zijn om de grondsmaak te verbloemen.
En misschien wordt het iets smeuiger wanneer er nog olie bij gaat.

Wat denken jullie?
Grtzz Petra

Rofco B20 | Smegg SNL91MFX6 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560

Mijn foto's
CJ-Petra
Avatar gebruiker
Meesterbakker
 
Berichten: 1027
Geregistreerd: za 17 dec 2011, 10:22
Woonplaats: Bommelerwaard

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor CJ-Petra » zo 10 jun 2012, 22:06

Hier http://www.voedingscentrum.nl/recepten/recept/boekweitbrood.aspx staat dit recept:
Ingrediënten
Glazen cakevorm of klein broodblik*
± 3½ dl water
20 gram verse gist of 7 gram gedroogde gist
1 theelepel suiker
550 gram boekweitmeel
10 gram zout
3 eetlepel olie of vloeibare margarine

Deze verhoudingen lijken mij logischer.
Grtzz Petra

Rofco B20 | Smegg SNL91MFX6 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560

Mijn foto's
CJ-Petra
Avatar gebruiker
Meesterbakker
 
Berichten: 1027
Geregistreerd: za 17 dec 2011, 10:22
Woonplaats: Bommelerwaard

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor CJ-Petra » ma 11 jun 2012, 15:11

Vandaag heb ik het boekweitbrood (ongeveer volgens de link uit het vorige bericht) gebakken.
Afbeelding
en een doosnede van het brood.
Afbeelding

Ik heb net een plakje geproefd en ik vind het niet lekker en ben heel blij dat ik gewoon brood mag eten :D

Straks komt haar moeder het broodje halen, ik ben heel benieuwd ;B
Grtzz Petra

Rofco B20 | Smegg SNL91MFX6 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560

Mijn foto's
CJ-Petra
Avatar gebruiker
Meesterbakker
 
Berichten: 1027
Geregistreerd: za 17 dec 2011, 10:22
Woonplaats: Bommelerwaard

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor Ballie » ma 11 jun 2012, 17:46

Is 6% zout niet een beetje heel erg veel? Over het algemeen gebruik je niet meer dan 2% zout.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Ballie
Avatar gebruiker
Beheerder
 
Berichten: 1878
Geregistreerd: ma 14 nov 2011, 17:51
Woonplaats: West Brabant

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor CJ-Petra » ma 11 jun 2012, 17:55

Hoi Ballie, dat recept heb ik niet gebruikt. Ik vond 6% ook te veel.
Ik heb ongeveer het recept van het voedingscentrum gebruikt.
Grtzz Petra

Rofco B20 | Smegg SNL91MFX6 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560

Mijn foto's
CJ-Petra
Avatar gebruiker
Meesterbakker
 
Berichten: 1027
Geregistreerd: za 17 dec 2011, 10:22
Woonplaats: Bommelerwaard

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor Bakkersdochter » wo 13 jun 2012, 10:59

Heb je al een reactie gehad Petra?. Het best een stap om van 'gewoon' brood naar dieet-brood te gaan. Mijn moeder is er nog steeds niet aan gewend. Het zal best nog wel even zoeken zijn naar een 'ideaal' brood, en dan nog is het niet hetzelfde.
De reis naar het doel is zeker zo interessant als het bereiken van het doel.
Bakkersdochter
Avatar gebruiker
Deegroller
 
Berichten: 344
Geregistreerd: vr 09 dec 2011, 08:47
Woonplaats: Omg. Tilburg

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor Ballie » wo 13 jun 2012, 17:12

CJ-Petra schreef:Ik heb net een plakje geproefd en ik vind het niet lekker en ben heel blij dat ik gewoon brood mag eten :D

Straks komt haar moeder het broodje halen, ik ben heel benieuwd ;B

En? Hoe is het brood bevallen bij het "slachtoffer"?

v.w.b. De smaak van het brood: Misschien is het mogelijk om een smaakje aan het brood toe te voegen? Dat kan alvast in de smaak schelen. Mits dit natuurlijk kan i.v.m. een evt. allergische reactie.

Ik denk dan bijvoorbeeld aan een concentraat, zoals vanille of kokos, maar ik zit mij ook net te bedenken dat misschien een deel amandelmeel een prettige smaakverandering teweeg kan brengen. Is in elk geval op zeker niet chemisch, wat de concentraten volgen mij nog wel eens wél kunnen zijn. Bovendien zijn concentraten nog wel eens lastig te doseren, door verschillen in kwaliteit van verschillende merken.

Maar misschien dat ik nu totale onzin zit te kletsen, maar daar weet Levine denk ik wel een zinnig antwoord op te geven...
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Ballie
Avatar gebruiker
Beheerder
 
Berichten: 1878
Geregistreerd: ma 14 nov 2011, 17:51
Woonplaats: West Brabant

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor CJ-Petra » wo 13 jun 2012, 17:55

Ze vond dit brood lekkerder dan het boekweitbrood van de reform-bakker.
Ik heb inderdaad ook diverse suggesties gegeven om het meel met b.v. maismeel te mengen of om er rozijnen en/of zaden/pitten/noten aan toe te voegen.

Haar moeder ging het een en ander ook nog met de dietiste overleggen.
Grtzz Petra

Rofco B20 | Smegg SNL91MFX6 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560

Mijn foto's
CJ-Petra
Avatar gebruiker
Meesterbakker
 
Berichten: 1027
Geregistreerd: za 17 dec 2011, 10:22
Woonplaats: Bommelerwaard

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor Ballie » do 14 jun 2012, 16:41

Da's niet onverstandig, je moet natuurlijk wel oppassen voor evt. andere allergieën.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Ballie
Avatar gebruiker
Beheerder
 
Berichten: 1878
Geregistreerd: ma 14 nov 2011, 17:51
Woonplaats: West Brabant

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor CJ-Petra » vr 22 jun 2012, 18:31

Vandaag opnieuw een boekweitbroodje voor haar gebakken. Ze vindt het echt veel lekkerder dan van de Biologische bakker. Zelfs de sneedjes die ze de hele dag mee nam op schoolreisje bleef lekker.
Grtzz Petra

Rofco B20 | Smegg SNL91MFX6 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560

Mijn foto's
CJ-Petra
Avatar gebruiker
Meesterbakker
 
Berichten: 1027
Geregistreerd: za 17 dec 2011, 10:22
Woonplaats: Bommelerwaard

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor Ballie » vr 22 jun 2012, 21:15

Geweldig toch?
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Ballie
Avatar gebruiker
Beheerder
 
Berichten: 1878
Geregistreerd: ma 14 nov 2011, 17:51
Woonplaats: West Brabant

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor CJ-Petra » vr 22 jun 2012, 21:35

Ja, blij dat ik zo'n meisje een beetje kan helpen. :G
Grtzz Petra

Rofco B20 | Smegg SNL91MFX6 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560

Mijn foto's
CJ-Petra
Avatar gebruiker
Meesterbakker
 
Berichten: 1027
Geregistreerd: za 17 dec 2011, 10:22
Woonplaats: Bommelerwaard

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor Bakkersdochter » za 23 jun 2012, 09:56

Hoi petra,

is het mogelijk om mij het preciese recept te mailen? Of hier neer te zetten. Mijn vriend en dochter hebben inmiddels ook een voedingsadvies van een natuurarts binnen. Tarwemeel moet vermeden worden.
En het liefst zuurdesembrood.

Alvast bedankt.
De reis naar het doel is zeker zo interessant als het bereiken van het doel.
Bakkersdochter
Avatar gebruiker
Deegroller
 
Berichten: 344
Geregistreerd: vr 09 dec 2011, 08:47
Woonplaats: Omg. Tilburg

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor CJ-Petra » za 23 jun 2012, 10:50

Alsjelieft.
Ik heb het recept van de voedingscentrum.nl iets aangepast.

Boekweitbrood
Deeg
300 gram boekweitmeel
190 gram water
4 gram gedroogde gist
8 gram suiker
5,5 gram zout
25 gram olie

Klein cakeblik*

Werkwijze: deeg mengen in een standmixer: doe het boekweitmeel, water, gist, suiker, zout en de olie in de kom. Meng dit ca. 10 minuten met de kneedhaak tot een dik papje.

1e rijs: Doe dit deeg in een kom en laat het deeg, afgedekt met plastic folie op een warme plaats 1 uur rijzen.

2e rijs: Bekleed de bakvorm met bakpapier en schep het deeg in de bakvorm.
Laat het deeg, afgedekt met plastic folie op een warme plaats nog een uur rijzen.

Bakken: Verwarm de oven voor op 200° C. Bak het brood in het midden van de oven in 25 minuten gaar. Neem het brood uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.
--------------------------------------------------------------------
Ik vind het echt geen lekker brood, indien mogelijk zou ik naar andere alternatieven zoeken.
Succes!
Grtzz Petra

Rofco B20 | Smegg SNL91MFX6 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560

Mijn foto's
CJ-Petra
Avatar gebruiker
Meesterbakker
 
Berichten: 1027
Geregistreerd: za 17 dec 2011, 10:22
Woonplaats: Bommelerwaard

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor Bakkersdochter » za 23 jun 2012, 19:05

Hey bedankt Petra.
Ik ben ook aan het lezen in het boek Bread Matters. Staan ook glutenvrije recepten in op basis van een desem.
Maar kan nog niet alle soorten meel vinden zoals Kastanjemeel. Boekweitmeel komt er ook in voor.
Duurt wel even voordat ik een desem klaar heb. En dan nog try-outen met de recepten.
Als ik op iets werkbaars ben uitgekomen, meld ik het wel even. Misschien kan jouw 'klantje' er ook wat mee.
De reis naar het doel is zeker zo interessant als het bereiken van het doel.
Bakkersdochter
Avatar gebruiker
Deegroller
 
Berichten: 344
Geregistreerd: vr 09 dec 2011, 08:47
Woonplaats: Omg. Tilburg

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor Lauralijn » zo 24 jun 2012, 07:02

Kastanjemeel (net als boekweit) zou je moeten kunnen vinden in een natuurwinkel. In Rotterdam zit alvast een zaak waar ze dat hebben.
Groet,
Lauralijn

...ik kneed met de hand of met de Mecnosud kneder en bak met de Rofco B40...
Lauralijn
Avatar gebruiker
Opboller
 
Berichten: 205
Geregistreerd: vr 09 dec 2011, 13:58
Woonplaats: omg. Rotterdam

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor Bakkersdochter » zo 24 jun 2012, 08:40

Dat hoopt ik ook, maar bij ekoland hadden ze het niet. Niet in deze vestiging. Ik ga nog verder kijken. Bedankt Lauralijn.
De reis naar het doel is zeker zo interessant als het bereiken van het doel.
Bakkersdochter
Avatar gebruiker
Deegroller
 
Berichten: 344
Geregistreerd: vr 09 dec 2011, 08:47
Woonplaats: Omg. Tilburg

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor Riet » zo 24 jun 2012, 09:48

Bakkersdochter schreef:Dat hoopt ik ook, maar bij ekoland hadden ze het niet. Niet in deze vestiging. Ik ga nog verder kijken. Bedankt Lauralijn.



Het is hier te koop, als je de bestellijst download kan je het zien staan bij kastanje producten
Groetjes,
Riet
Riet
Avatar gebruiker
Deegroller
 
Berichten: 400
Geregistreerd: za 07 apr 2012, 07:37

Re: Boekweitbrood

Berichtdoor Bakkersdochter » zo 24 jun 2012, 11:04

Dank je Riet, interessante site.... kan alleen geen kastanjemeel vinden :oops:
De reis naar het doel is zeker zo interessant als het bereiken van het doel.
Bakkersdochter
Avatar gebruiker
Deegroller
 
Berichten: 344
Geregistreerd: vr 09 dec 2011, 08:47
Woonplaats: Omg. Tilburg

Volgende
Forum Statistieken

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 2 gasten

Opties

Keer terug naar De Koffiehoek