Rozijnenbrood

Doe eens sociaal, en stel je even voor...
Maar maak hiervoor wel even een eigen topic aan...
Gesloten
Gebruikersavatar
Nelly25
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: za 10 jan 2015, 15:53

Rozijnenbrood

Bericht door Nelly25 »

Beste mensen,
Ik bak met een Panasonic 2500 broodbakmachine.
Het lukt mij maar niet een goed rozijnenbrood te bakken.
Ik heb het geprobeerd met programma nr. 3, maar de rozijnen zag ik na het bakken terug in heel klein stukjes.
Hoe kan ik dat voorkomen?
Wie heeft een goed recept voor mij?
Vriendelijke groet,
Nelly
Gebruikersavatar
Nelly25
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: za 10 jan 2015, 15:53

Re: Rozijnenbrood

Bericht door Nelly25 »

Hallo Bakkers,
Mijn naam is Nelly.
Ik heb een aantal jaren met veel voldoening brood gebakken met de AFK-broodbakmachine.
Die ging helaas kapot.
Sinds een half jaar werk ik met de Panasonic 2500. Die bevalt me prima!?

Tot slot wens ik jullie allemaal veel bak-plezier!!
Vriendelijke groet,
Nelly
Gebruikersavatar
Elsiepelsiekevertje
Jongste bediende
Berichten: 26
Lid geworden op: di 06 okt 2015, 09:14
Contacteer:

Re: Rozijnenbrood

Bericht door Elsiepelsiekevertje »

Hoi Nelly,

Ik bak mijn rozijnenbrood met een recept van Robert van Beckhoven. Geen broodbakmachine gebruikt maar het brood is zó lekker dat ik je dit recept niet wil onthouden.

Voor 4 stuks van ca. 350 gram (in een eerdere post van mij is eentje te zien)
- 500 gr tarwebloem
- 10 gram droge gist (verse gist x 3 = 30 gr)
- 1 ei
- 50 gram basterdsuiker
- 8 gr zout
- 75 gr roomboter
- 225 ml water
- 500 gram rozijnen - winddroog

Kneed het deeg. Ik doe het op dit moment nog met de hand (ik hoop binnenkort een Bear Teddy te mogen verwelkomen). Belangrijk is dat je het deeg niet te stevig is want anders krijg je de rozijnen er later niet meer doorheen. Is het te stevig, dan kan je wat water toevoegen.

Na het kneden de rozijnen toevoegen: leg de rozijnen op een met bloem bestoven werkblad. Steek met een deegsteker het deeg open, voeg een deel van de rozijnen toe en vouw het deeg weer dicht. Dit herhaal je al knedend totdat (bijna) alle rozijnen in het deeg verwerkt zijn.

Bol het deeg op en geef het een bulkrijs van 30 minuten. Vervolgens verdeel je het deeg in vier stukken. Geef de vier stukken een vorm van een vloerbroed door het deeg op te punten. Laat het deeg vervolgens weer 15 minuten rijzen. Hierna modelleer je het deeg opnieuw in de vorm van een vloerbrood.

Doe het deeg in een bakblik of leg het op een bakplaat, wel eerst invetten natuurlijk! Strijk de vier stukken af met een losgeklopt ei geef het een narijs van 45-60 minuten.

Tot slot bak je het brood in 35 minuutjes gaar in een oven van 180 graden.

Hoop dat je hier iets mee kan.

Groetjes,
Els
Kneder: Bear Teddy Varimixer
Oven: Siemens met boven- en onderwarmte
Meel: De Zuidmolen in Groesbeek
Gebruikersavatar
Nelly25
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: za 10 jan 2015, 15:53

Re: Rozijnenbrood

Bericht door Nelly25 »

Dag Els,
Hartelijk dank voor je recept.
Het punt is echter dat ik alleen met een broodbakmachine (Panosonic 2500) werk.
Juist daar heb ik een probleem mee.
Als het brood klaar is dan zie ik in het brood heel kleine stukjes rozijnen ipv hele rozijnen.
Dat is precies wat ik niet wil.
Maar ik bewaar je recept wel, want wie weet ga ik te zijner tijd bakken met mijn elektrische oven.
Vriendelijke groet,
Nelly
Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1524
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: Rozijnenbrood

Bericht door miesje1959 »

Wanneer voeg je de rozijnen toe?
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Gebruikersavatar
Elsiepelsiekevertje
Jongste bediende
Berichten: 26
Lid geworden op: di 06 okt 2015, 09:14
Contacteer:

Re: Rozijnenbrood

Bericht door Elsiepelsiekevertje »

Als je de rozijnen direct aan het begin toevoegt kan het zijn dat de machine de rozijnen kapot kneed. Heb je de rozijnen trouwens goed winddroog en niet te nat?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Kneder: Bear Teddy Varimixer
Oven: Siemens met boven- en onderwarmte
Meel: De Zuidmolen in Groesbeek
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Rozijnenbrood

Bericht door papagena »

Ik bak regelmatig brood in mijn Panasonic 2501.
De rozijnen doe ik er of in wanneer het klepje open gaat of ik haal na het kneden het deeg eruit en dan vouw ik de rozijnen erdoor. Voordat ik het er weer in doe haal ik uiteraard de kneedhaak eruit. Dat scheelt weer een gat onderin.

Ik bak op stand 3. Op de medium stand. Ik vind het brood dan wel wat zwart maar bak ik het lichter dan is het me weer te licht. Het leven is ingewikkeld. :G

Het recept:
1 tl gist
1 ½ tl zout
2 eetlepels suiker
1 tl kaneel
400 gr bloem
40 gram boter
2 eetlepels melkpoeder
280 gram water
200 gram rozijnen of bv 150 gr rozijnen en 50 gr abrikozen (wel gewassen maar goed afgedroogd)

Zo zou het moeten lukken.
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
Nelly25
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: za 10 jan 2015, 15:53

Re: Rozijnenbrood

Bericht door Nelly25 »

Dag Papagena!
Bedankt voor je reactie!!
Volgens mij moet het met jouw recept en werkwijze lukken.
Het lijkt me een goed idee om de vleugel uit de machine te verwijderen.
Alleen vraag ik me af, waar ik melkpoeder kopen.
Bij mij was de korst van het (mislukte) rozijnenbrood ook op de middelste stand, vrij donker.
Ik vermoed dat het komt door de suiker.
Ik heb wel eens gehoord dat het ook kan ontstaan door het toevoegen van een ei.
Nogmaals hartelijk dank voor de tip!
Vriendelijke groet,
Nelly 25
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Rozijnenbrood

Bericht door papagena »

Die melkpoeder haal ik gewoon in de supermarkt. Staat dacht ik meestal bij de houdbare melk.
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
Nelly25
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: za 10 jan 2015, 15:53

Re: Rozijnenbrood

Bericht door Nelly25 »

Hartelijk dank voor je reactie Papagena!!
Rest mij nog 2 vragen.
Op welk moment moet ik het deeg uit de broodbakmachine halen om vervolgens de rozijnen handmatig toe te voegen?
Moet ik tijdens het toevoegen van de rozijnen de deksel van de broodbakmachine sluiten?
Vast bedankt voor je reactie!!
Vr.groet,
Nelly25




ik

tijdens het invoeren van de rozijnen in het deeg
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Rozijnenbrood

Bericht door papagena »

Je haalt het er na het kneden uit. Het maakt volgens mij weinig uit of je het deksel open of dicht hebt tijdens het erin kneden van de rozijnen. Ik doe het dicht, wanneer ik erom denk, tenminste.
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
Nelly25
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: za 10 jan 2015, 15:53

Re: Rozijnenbrood

Bericht door Nelly25 »

Dag Papagena!
Ik heb nog een wat andere vraag. Dit nav een eerdere vergissing.
Ik heb een poosje geleden een mix gekocht van witte bloem, rozijnen, kaneel, suiker, zout, en stukjes appel.
Die mix heb in z,n geheel in het bakblik gedaan, met het gevolg dat de appel en rozijnen zeer fijn werden en het brood ook niet smaakte.
Ik vraag me af, hoe moet ik met zo'n mix omgaan.
Ik kan toch niet eerst de rozijnen met de zeef verwijderen en ze bij het signaal er pas weer bij doen?
Of is dat wel de bedoeling?
Kortom, ik heb geen idee.
Graag je reactie.
Vriendelijke groet,
Nelly25
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Rozijnenbrood

Bericht door Ballie »

Op de verpakking zou moeten staan hoe je met deze mix om moet gaan.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Rozijnenbrood

Bericht door papagena »

Ik vermoed dat het niet de bedoeling is dat je die mix de broodbakmachine doet.
Het beste kun je nooit meer zo'n mix kopen. Want inderdaad, het lijkt me nogal een werkje al die uitzoekerij.
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
Nelly25
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: za 10 jan 2015, 15:53

Re: Rozijnenbrood

Bericht door Nelly25 »

Hallo Papageno.
Heeft de naam Papageno een relatie met opera?

Ik zal je zeggen dat ik tot de keus voor deze mix kwam, toen iemand mij vertelde dat het zo'n heerlijk rozijnenbrood zou worden. Niet dus!
Ik denk dat ik eens contact opneem met de leverancier van deze mix.
Later meer hierover!
Vriendelijke groet,
Nelly25
Gesloten