ik koop koop kant en klare broodmix bij ons bij de molenaar.
Zijn zakjes van 500 gr + 10 gram gist.
Werkwijze dan tussen de 300 en 325 ml water + 10 gr boter.
Alles op kamertemperatuur brengen.
Dan boter er in water er bij broodmix er over heen en als laatste de gist.
Gebruikte altijd standaard programma ( inventum bbm) no 1.
Ik kies dan voor 900 gr donkere korst duur van programma 3 uur en 8 minuten.
Dat ging altijd goed mooie broden knapperige korst.
Nu is de korst maar een slappe bedoening, smaak gaat nog wel.
Ik weet niet wat er nu opeens anders is?
Het ging allemaal goed tot nu toe
- toine
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 8
- Lid geworden op: zo 13 jan 2019, 20:49
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: Het ging allemaal goed tot nu toe
Wat er precies fout is gegaan, weet ik niet maar gebruik je echt 10 gram gist? Is dat niet wat veel?
Volgens de bakkersformule zou je 0,8 - 1% instant gist ten opzichte van de hoeveelheid bloem/meel moeten gebruiken. Dan zit je dus rond de 4 gram gist. Probeer dat eens.
Een algemene verhouding voor de broodbakmachine is:
bloem/meel: 100%
droge gist: 0.8 - 1%
zout: 1.5 - 1.8 %
vocht: 60% gemiddeld (voor een AFK 57%, in een Panasonic kan makkelijk 63%)
Vetstof (boter/olie): 3 - 5%
Suiker: 1 - 3% (hoeft niet)
Volgens de bakkersformule zou je 0,8 - 1% instant gist ten opzichte van de hoeveelheid bloem/meel moeten gebruiken. Dan zit je dus rond de 4 gram gist. Probeer dat eens.
Een algemene verhouding voor de broodbakmachine is:
bloem/meel: 100%
droge gist: 0.8 - 1%
zout: 1.5 - 1.8 %
vocht: 60% gemiddeld (voor een AFK 57%, in een Panasonic kan makkelijk 63%)
Vetstof (boter/olie): 3 - 5%
Suiker: 1 - 3% (hoeft niet)
Niet bij brood alleen....
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Het ging allemaal goed tot nu toe
Wellicht heeft de machine de geest gegeven....... ;B
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- toine
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 8
- Lid geworden op: zo 13 jan 2019, 20:49
Re: Het ging allemaal goed tot nu toe
staat zo op het pakje van de molenaar 10 gram gist
- toine
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 8
- Lid geworden op: zo 13 jan 2019, 20:49
Re: Het ging allemaal goed tot nu toe
dat de machine de geest heeft gegeven zou kunnen , maar zou wel snel zijn na 5 maanden, dan wordt het alsnog een dur boterham.
Maar ik sluit het niet uit.
Maar ik sluit het niet uit.
- toine
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 8
- Lid geworden op: zo 13 jan 2019, 20:49
Re: Het ging allemaal goed tot nu toe
heb nu de helft gist gebruikt, ook geen succes brood veel kleiner is ook meer kleffig.
nu weer een met 10 gram gist geprobeerd, ziet er niet uit.
een beetje de gebochelde van de notre dame.
morgen abdijbrood van de ah proberen gaat die ook fout dan moet het wel haast aan de machine liggen.
is die goed dan ga ik een hartig woordje spreken met de molenaar.
nu weer een met 10 gram gist geprobeerd, ziet er niet uit.
een beetje de gebochelde van de notre dame.
morgen abdijbrood van de ah proberen gaat die ook fout dan moet het wel haast aan de machine liggen.
is die goed dan ga ik een hartig woordje spreken met de molenaar.