Recept gevraagd voor Volkorenbrood in BBM Panasonic SD-ZB2512

Al je vragen over het bakken in een broodbakmachine (bbm)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
eengebruiker
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: wo 09 mar 2016, 20:34

Recept gevraagd voor Volkorenbrood in BBM Panasonic SD-ZB2512

Bericht door eengebruiker »

Dag,

Ik ben kortgeleden een thread gestart omdat ik ging experimenteren met roggebloem. Hoewel eetbaar, werd het resultaat geen groot succes. Later ging het weer iets beter.
Inmiddels schreef Levine mij in de thread aan over de verhoudingen die ik toepaste, dit behoeft verbetering.
Zoals je in de thread kunt lezen heb ik mijn recept (zie onder) al experimenterend samengesteld.

240 gr. volkorenmeel en 120 gram tarwebloem. Soms ook wel in de verhouding 220/140.
246 gr. water.
Scheut olie
Schepje suiker
5.5 gr. zout
5 gr. gedroogde gist

Wil iemand zijn recept voor een volkorenbrood met mij delen voor de genoemde BBM? Dan kan ik vergelijken.

Overigens wilde ik eens wat roggebloem in het recept gebruiken. Als iemand daarover een tip uit de praktijk heeft, houd ik mij aanbevolen.

Groeten,

André
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Recept gevraagd voor Volkorenbrood in BBM Panasonic SD-ZB2512

Bericht door papagena »

In de handleiding die je bij je Panasonic hebt gekregen staat de wereld aan recepten die nog eens kloppen ook. Ik zou daar eens mee beginnen. Handleiding
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
eengebruiker
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: wo 09 mar 2016, 20:34

Re: Recept gevraagd voor Volkorenbrood in BBM Panasonic SD-ZB2512

Bericht door eengebruiker »

Dag Papagena,

Mijn vorige thread heb ik beëindigd.

Ik heb jou advies opgevolgd en het boek er eens bij gepakt. Het werkt inderdaad uitstekend. Ik mis wel de harde korst die ik altijd had en in tegenstelling tot wat Levine schreef, moet er toch behoorlijk wat suiker in. Voedsel voor het gist maar maakt het verschil of je gedroogde of verse gist neemt? Ik bedoel heeft verse gist misschien geen of minder suiker (of bijv. appelstroop) nodig?

Ik heb ooit gelezen dat het erg moeilijk is om een goed brood te bakken van 100% volkoren meel. Advies was 2/3 + 1/3 bloem aan te houden en dat deed ik altijd ongeveer. Nu heb ik met het recept uit het boek, 400 gr volkoren meel gebruikt en niets anders.
Ik vraag mij nu af of het 'volkoren meel' dat ik bij de bakker koop wel 100% volkoren is. Misschien is dat al wel gemengd met een percentage bloem. Kan jij hier iets over vertellen?

André
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Recept gevraagd voor Volkorenbrood in BBM Panasonic SD-ZB2512

Bericht door Levinebaktbrood »

Volkorenbrood mag alleen volkoren worden genoemd als het bestaat uit volkorenmeel. Er mag dus geen bloem in zitten. Als jouw bakker je volkorenmeel verkoopt dan zou het ook puur volkorenmeel moeten zijn.

Het maakt niet uit of je verse of gedroogde gist gebruikt wat betreft de toevoeging van suiker. Je kan het gerust weglaten.

Ik maakt in mijn Panasonic bbm altijd dit volkorenbrood.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Recept gevraagd voor Volkorenbrood in BBM Panasonic SD-ZB2512

Bericht door papagena »

Andre, Ik gebruik nooit suiker. Zie het nut er niet van in.
Maar mbt de korst: wat gebeurt er wanneer je de korstkleur op de donkerste stand zet?
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
eengebruiker
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: wo 09 mar 2016, 20:34

Re: Recept gevraagd voor Volkorenbrood in BBM Panasonic SD-ZB2512

Bericht door eengebruiker »

Levine, Ik ga jou recept proberen. Ik ga er van uit dat het ook lukt. De sesamolie komt van de toko vermoed ik, ik hoop dat ik kan uitvinden of het al dan niet van geroosterde sesam komt. Glutenpoeder haal ik bij de bakker of ook van bijv. de toko?
Waarom voeg je glutenpoeder toe? Om het luchtiger te krijgen?
Ik bedenk nu dat ik wat glutenpoeder kan toevoegen als ik een deel van het volkorenmeel door roggebloem vervang. Of is dat niet goed geredeneerd.

Papagena, De suiker zou moeten dienen als voedsel voor het gist. Zover ik weet (ben ff niet thuis om het na te gaan) kan ik bij menukeuze 5 de korstkleur niet instellen.

Ik ga eerst het recept uit het boek eens proberen zonder suiker. Dan het recept van levine, als ik de ingrediënten heb.

Bedankt voor de adviezen.

André
Gebruikersavatar
eengebruiker
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: wo 09 mar 2016, 20:34

Re: Recept gevraagd voor Volkorenbrood in BBM Panasonic SD-ZB2512

Bericht door eengebruiker »

Ik kan hierbij meedelen dat het recept uit de handleiding bij de BBM het inderdaad prima doet zonder de suiker.

André
Gebruikersavatar
Carmen
Jongste bediende
Berichten: 26
Lid geworden op: di 28 jun 2016, 22:30

Re: Recept gevraagd voor Volkorenbrood in BBM Panasonic SD-ZB2512

Bericht door Carmen »

Met het programma "Frans" krijg je een knapperige korst. Het is wel een langdurend programma (7 uur), maar soit.
Gebruikersavatar
Carmen
Jongste bediende
Berichten: 26
Lid geworden op: di 28 jun 2016, 22:30

Re: Recept gevraagd voor Volkorenbrood in BBM Panasonic SD-ZB2512

Bericht door Carmen »

Wil er nog aan toevoegen dat je bij die lange programma's minder gist moet gebruiken.
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Recept gevraagd voor Volkorenbrood in BBM Panasonic SD-ZB2512

Bericht door papagena »

Als het goed is, staat dat vermeld in het receptenboek wat bij de machine hoort.
Niet bij brood alleen....
Plaats reactie