Kenwood of Panasonic?

Al je vragen over het bakken in de BBM
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Celine
Chef stoffer en blik
Berichten: 7
Lid geworden op: wo 09 okt 2019, 13:18

Kenwood of Panasonic?

Bericht door Celine » wo 09 okt 2019, 13:29

Zijn er mensen hier op het forum die ervaring hebben met de Kenwood BM450 of de Kenwood BM350 of de Panasonic SD2500WXE? De duurste van de 3 is € 150,= en dat is eigenlijk ook het maximum wat ik er aan uit kan geven.Nu zag ik op een top 10 lijst staan dat Domo B3970 op de 2e plaats stond,deze kost slechts € 62,=.Zal dat iets kunnen zijn voor zo weinig geld?Graag hoor ik jullie ervaringen.

Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1606
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Kenwood of Panasonic?

Bericht door papagena » wo 09 okt 2019, 14:12

De Panasonics zijn inderdaad duur en onderdelen vervangen is ook al duur. Maar ze zijn ook goed. Hoe de andere merken bakken, weet ik niet. Ik heb indertijd een paar verschillende machines uitgeprobeerd en sinds ik de Panasonic heb ontdekt, wil ik niet meer anders. Mocht je de aanschafprijs te hoog vinden, dan is Marktplaats je vriend. Veel mensen zetten vrijwel ongebruikte machines online. Overigens heb ik zelf net een oeroude Panasonic op de kop getikt met gloednieuw blik voor het geweldige bedrag van 7 euro. Bij de kringloop.
Niet bij brood alleen....

Gebruikersavatar
Celine
Chef stoffer en blik
Berichten: 7
Lid geworden op: wo 09 okt 2019, 13:18

Re: Kenwood of Panasonic?

Bericht door Celine » wo 09 okt 2019, 14:40

Op Marktplaats staat helaas niet wat ik zoek,of er staan geen foto's bij van de binnenkant of ze willen niet verzenden omdat het te ver is, enz.En omdat ik hem toch lagere tijd moet gaan gebruiken heb ik er op zich wel geld voor over om gelijk wat goeds te kopen.Ik vind de Kenwood er mooier uit zien en de recensies zijn ook goed,maar ja ook van de Panasonic....lastig want ik kan mijn geld maar 1x uitgeven,haha.En 7 euro is wel een hele goeie deal!!Leuk is dat he?

Gebruikersavatar
Dirk
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: za 05 okt 2019, 23:13

Re: Kenwood of Panasonic?

Bericht door Dirk » wo 09 okt 2019, 15:11

Een Kenwood kan ik niet beoordelen, ik heb er nooit een gehad.

Maar ik had wel verschillende Panasonics, onder meer de SD2500. Het is werkelijk een uitstekende machine.

Een Panasonic die ook het overwegen waard is, is de nieuwe Croustina (SD-ZD2010KXH of SD-ZP2000WXE, ze verschillen enkel qua kleur, de ene is wit, de andere zwart).

Sedert kort staat er een in mijn keuken, en ik vind hem beter dan de andere Panasonic machines.

Zoals de benaming Croustina suggereert kan je er brood met een heerlijk krokante korst in bakken, krokanter nog dan in de andere Panasonic machines. Ook vind ik de ronde vorm van het brood artisanaler ogen, en ik heb de indruk dat het gaatje onderaan in het brood kleiner is dan bij de andere Panasonics.

Veel plezier toegewenst bij het uitzoeken van een nieuwe machine.

Gebruikersavatar
Dirk
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: za 05 okt 2019, 23:13

Re: Kenwood of Panasonic?

Bericht door Dirk » wo 09 okt 2019, 15:14

PS Jaren geleden heb ik me al voorgesteld, zie https://www.broodbakforum.nl/viewtopic. ... dirk#p2402
Maar ik maakte recent een nieuwe account aan, omdat ik geen toegang meer kreeg tot mijn oorspronkelijke.

Gebruikersavatar
Celine
Chef stoffer en blik
Berichten: 7
Lid geworden op: wo 09 okt 2019, 13:18

Re: Kenwood of Panasonic?

Bericht door Celine » wo 09 okt 2019, 15:39

Oh jee Dirk,te veel keuzes is ook niet goed voor een mens,haha.Ik ga het vanavond zeker bekijken!Vanwege de eerdere reactie ook snel naar de kringloop geraced en er stonden 2 AFK's maar beide met beschadigde blikken en 1 ongeschonden Bomann en die was 10 euro dus toch maar meegenomen om even de tijd te overbruggen.Hij staat nu te draaien ben benieuwd....

Gebruikersavatar
Celine
Chef stoffer en blik
Berichten: 7
Lid geworden op: wo 09 okt 2019, 13:18

Re: Kenwood of Panasonic?

Bericht door Celine » wo 09 okt 2019, 17:16

Ik heb zojuist een Kenwood BM450 besteld bij Bol.Ik heb toch maar voor deze gekozen vanwege het design,omdat ik hem permanent op een vaste plek in de keuken wil zetten omdat hij met zijn ruim 10 kilo veel te zwaar is om dagelijks te verslepen.Er zitten een hoop mogelijkheden op ben dus benieuwd naar het resultaat.

Gebruikersavatar
Celine
Chef stoffer en blik
Berichten: 7
Lid geworden op: wo 09 okt 2019, 13:18

Re: Kenwood of Panasonic?

Bericht door Celine » do 10 okt 2019, 13:29

De Croustina is te ver boven mijn budget,dat kan ik niet betalen,het maximum is 150 euro.Ik heb de Kenwood BM450 besteld,maar begin te twijfelen....Gistermiddag bij de kringloop voor 10 euro een Bomann bbm gekocht om even de tijd te overbruggen.In eerste instantie leek het erg goed te gaan,na het rijzen was het brood heel mooi hoog en bol,maar na het bakken was het dus behoorlijk ingezakt,helaas.Maar wat direct te zien was,was dat het een baksteenbrood was,waarvan de korst knetterhard was.Dit heb ik dus ook als nadeel ervaren van mijn AFK en de Unold Backmeister,die we hebben gehad.Het brood is dan binnenin best te eten,maar de buitenzijde is gewoon niet lekker zo hard.Nu is mijn vraag:Geldt dit voor alle broodbakmachines? ,want dan retourneer ik heel snel de Kenwood als hij eenmaal geleverd is.Ik heb wel de ervaring dat brood met mix van Koopmans uit de gewone oven gemaakt in een broodbakblik veel lekkerder is,maar om dat dagelijks te doen is misschien wat lastiger.

Gebruikersavatar
Dirk
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: za 05 okt 2019, 23:13

Re: Kenwood of Panasonic?

Bericht door Dirk » do 10 okt 2019, 18:04

Als je niet houdt van harde korst, neem je beter geen Croustina. Van de 18 programma's zijn niet minder dan 7, enkel bestemd voor harde korst.

Mocht je voor Panasonic gaan, ben je beter af met een 2500.
Niet alleen goedkoper, maar deze heeft 27 programma's die gevarieerder zijn dan deze van de Croustina.

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4597
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Kenwood of Panasonic?

Bericht door Levinebaktbrood » do 10 okt 2019, 21:09

Als deeg in de broodbakmachine inzakt dan heb je te veel vocht, te veel gist of te weinig zout gebruikt.

Het is raar maar waar: een AFK (en ook wel andere machines) kan minder water aan dan bijvoorbeeld een Panasonic.

Een algemene verhouding voor de broodbakmachine is:
bloem/meel: 100%
droge gist: 0.8 - 1%
zout: 1.8 %
vocht: 60% gemiddeld (voor een AFK 57%, in een Panasonic kan makkelijk 63%)
Vet: 3 - 5%
Suiker: 1 - 3% (hoeft niet)
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
Celine
Chef stoffer en blik
Berichten: 7
Lid geworden op: wo 09 okt 2019, 13:18

Re: Kenwood of Panasonic?

Bericht door Celine » vr 11 okt 2019, 06:17

Ik gebruik kant en klaar mixen van bv Koopmans en tegenwoordig van G'woon.Daar volg ik het recept zoals aangegeven op de verpakking,en dat was 330 ml water en 20 gram boter toevoegen.

Plaats reactie