Mijn brood lukt niet
Geplaatst: vr 31 jan 2020, 14:16
Volkoren brood is mijn droom.... mijn brood wordt te vast en droog smaakt ook niet geweldig!
Ik krijg totaal geen vliesje bij het kneden!...... het deeg blijft stijvig wordt niet soepel zoals normaal bij witte patent bloem
Ik heb geprobeerd mijn gevolgde werkwijze op te schrijven zo precies mogelijk...
500 gramvolkorenmeel de hoop
160 gram water
60 gram melk
12 gram eidooier (½)
7,5 gram zout
5 enzympoeder
5 gist instant
7,5 gram roomboter
Droge delen eerst mengen natte delen apart mengen ook boter en ei
Natte delen mengen tot goede temperatuur
Je wilt (27 graden- 4 stijging) werk x 2 =46- meeltemperatuur bijv 14 dan moet water 32 graden zijn
10 minuten kneden maar ja mijn deeg ziet er niet uit zoals op alle filmjes met het volkoren meel het lijft een brokkelig dik stijfstug geheel... Het is net als van no knead brood ... dat als je het gevormd hebt, dat het dan niet meer mee wil werken...
1 uur rijzen ik deed in aanrecht met warmwater mijn keuken is in een oudhuis en koud... ja nou ja de thermometer zegt 20 of 21 graden... kan dat water ook te warm zijn?
Blik invetten
Doorslaan ik deed met knokkels en rolde een rechthoek..
trapeze vorm in blik maken met knuistjes
Weer uur in aanrecht in water onder theedoek ca 30 graden water
Oven op 220 graden brood er meteen in en sproeien met plantenspuit...
Na 25 minuten op 220 graden nog 25 minuten
Wie weet raad...
moet ik een deel volkoren vervangen door bloem of meel... ( wat is nou het verschil want ze hebben het dan ook nog over tarwe bloem en gewone bloem)
Moet ik een kneedmachine is het echt zulk zwaar werk?
Zit er iets verkeerds in mijn recept?
Ik krijg totaal geen vliesje bij het kneden!...... het deeg blijft stijvig wordt niet soepel zoals normaal bij witte patent bloem
Ik heb geprobeerd mijn gevolgde werkwijze op te schrijven zo precies mogelijk...
500 gramvolkorenmeel de hoop
160 gram water
60 gram melk
12 gram eidooier (½)
7,5 gram zout
5 enzympoeder
5 gist instant
7,5 gram roomboter
Droge delen eerst mengen natte delen apart mengen ook boter en ei
Natte delen mengen tot goede temperatuur
Je wilt (27 graden- 4 stijging) werk x 2 =46- meeltemperatuur bijv 14 dan moet water 32 graden zijn
10 minuten kneden maar ja mijn deeg ziet er niet uit zoals op alle filmjes met het volkoren meel het lijft een brokkelig dik stijfstug geheel... Het is net als van no knead brood ... dat als je het gevormd hebt, dat het dan niet meer mee wil werken...
1 uur rijzen ik deed in aanrecht met warmwater mijn keuken is in een oudhuis en koud... ja nou ja de thermometer zegt 20 of 21 graden... kan dat water ook te warm zijn?
Blik invetten
Doorslaan ik deed met knokkels en rolde een rechthoek..
trapeze vorm in blik maken met knuistjes
Weer uur in aanrecht in water onder theedoek ca 30 graden water
Oven op 220 graden brood er meteen in en sproeien met plantenspuit...
Na 25 minuten op 220 graden nog 25 minuten
Wie weet raad...
moet ik een deel volkoren vervangen door bloem of meel... ( wat is nou het verschil want ze hebben het dan ook nog over tarwe bloem en gewone bloem)
Moet ik een kneedmachine is het echt zulk zwaar werk?
Zit er iets verkeerds in mijn recept?