Pagina 1 van 1

Rijscheck, vinger in het deeg!

Geplaatst: za 30 nov 2019, 23:43
door Frens
Er wordt altijd gesteld: "Het deeg is de baas"
Als ik goed heb gelezen, om het deeg te checken of het al voldoende gerezen is kun je dit doen aan de hand van volgende methode:

controle 1e rijs (bulkrijs)
Een vinger in het deeg steken, de vingerafdruk moet zichtbaar blijven en het gat in de deeg moet niet dichtgaan.
Vraag: Stel dit constateer je al na 40 min. verstreken rijstijd, kan ik dan daadwerkelijk al het deeg uit de kom nemen en b.v. opmaken voor de 2e rijs, of moet ik dan toch nog de aangegeven rijstijd b.v. 60 min. vlgs. recept aanhouden/afwachten ?

controle 2e rijs (in bus of rijsmand)
Ook weer een vinger in het deeg steken, maar Zachtjes met een (platte) vinger op het deeg duwen, de vingerafdruk moet dit keer langzaam verdwijnen en het deeg moet langzaam terugveren (als het snel terugveert, langer laten rijzen) en het gat moet zich vanzelf sluiten.
Vraag: Mag het dan inderdaad direct in de oven ondanks dat de officiële tijd busrijs eveneens nog niet verstreken is?

Is dit nu een echte betrouwbare methode of ook weer een soort richtlijn zoals de rijstijd zelf?
Ik zou me dan echt geen raad weten wat nu wel of niet kan in deze situatie. :problem:

Re: Rijs check, vinger in het deeg!

Geplaatst: zo 01 dec 2019, 08:10
door Vitamine C
Bij de tweede rijs is het niet echt verstandiger je vinger in het deeg te duwen. Zachtjes met een vinger op duwen, als het dan weer langzaam terug veert is je deeg goed. Dan kan je dus bakken ook al is de rijstijd nog niet afgelopen. ( Kan zijn dat omgeving bv deze keer iets warmer is, deegtemperatuur warmer, etc zijn veel factoren verschillend dat is ook zo leuk aan brood bakken)

Re: Rijs check, vinger in het deeg!

Geplaatst: zo 01 dec 2019, 09:45
door Rik59
Ik dacht altijd dat mijn vrouw dat was... maar... het deeg is de baas..

ofwel het deeg is l(ei)(ij)dend...
het deeg laat immers zien hoever het is.. en zegt..
Je moet mij doorslaan en vormen of..
ik wil gebakken worden..

Om overal die vingers in te stoppen lijkt me denk ik niet nodig..

Bij de bulkrijs houd men meestal een verdubbeling aan en na de 2e rijs drukt men licht op het deeg...

Rijstijden zijn dus richttijden want de omstandigheden bij jou zijn zeker anders dan die bij mij..

Re: Rijs check, vinger in het deeg!

Geplaatst: zo 01 dec 2019, 14:32
door Frens
Bij de bulkrijs houd men meestal een verdubbeling aan en na de 2e rijs drukt men licht op het deeg....
Sorry, ik weet niet wat je hiermee bedoeld?! :crazy:

Re: Rijs check, vinger in het deeg!

Geplaatst: zo 01 dec 2019, 14:53
door Rik59
Frens schreef: zo 01 dec 2019, 14:32
Bij de bulkrijs houd men meestal een verdubbeling aan en na de 2e rijs drukt men licht op het deeg....
Sorry, ik weet niet wat je hiermee bedoeld?! :crazy:
Bij de bulkrijs (1e rijs) kijk je of het deeg verdubbeld is qua volume...

Bij de 2e rijs druk je licht op het deeg om te kijken of het terugveerd..

Re: Rijs check, vinger in het deeg!

Geplaatst: zo 01 dec 2019, 15:04
door Frens
Duidelijk, begrepen! Bedankt :thumbup:

Re: Rijs check, vinger in het deeg!

Geplaatst: vr 20 nov 2020, 18:25
door Eshov
Ik schop dit onderwerp even omhoog.
Wat ik mij afvraag, zakt het deeg niet in als je het wil controleren?
Door het openen van de rijsbak, oven, proofer/rijskast gaat er toch warmte en evt vocht verloren?
Krijgt het rijzende deeg geen shock omdat er ineens koudere lucht bij komt?
Kan ik elk moment de rijsbak/oven/proofer/rijskast openen?
Om bv te controleren of bv wat vocht bij te sproeien, om het kopje van vers warm water te voorzien?
Cake zakt ook in als de oven geopend wordt, niet te praten over inzakgevoelige oliebollenbeslag.

Re: Rijs check, vinger in het deeg!

Geplaatst: za 21 nov 2020, 01:17
door Levinebaktbrood
Als deeg inzakt dan heeft het te lang gerezen.

Je mag op ieder moment rijskast tijdens het rijzen en ook oven open doen tijdens het bakken. Het deeg zal van die handeling niet inzakken. Het deeg of de oven kan hoogstens afkoelen door dat te doen.

Ingezakt oliebolle beslag heeft ook te lang gerezen. Mensen willen vaak een heleboel oliebollen bakken en maken dan in 1 keer het beslag. Tegen de tijd dat je de 40ste oliebol gaat bakken is het deeg overrezen en zakt het in. Beter is het om het oliebollenbeslag in delen te maken.