Vloerbrood

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Vitamine C
Gaat de goede kant op
Berichten: 62
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Vloerbrood

Bericht door Vitamine C » di 02 jul 2019, 09:52

Heeft iemand misschien goed recept voor vloerbrood? (gebakken op ovensteen) Wil een beetje rustiek brood, maar bij mij wordt het witbrood een gladde ronde bal :S :lol:

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4582
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Vloerbrood

Bericht door Levinebaktbrood » di 02 jul 2019, 20:18

Dat jouw brood een ronde bal wordt hoeft niet te liggen aan het recept maar aan je werkwijze. Laat het deeg niet te lang rijzen, snij op de juiste wijze in enz.

Op mijn blog staan meerdere recepten voor vloerbrood, b.v. deze en deze en deze.

In plaats van het deeg voor het vloerbrood met de naad naar boven in een rijsmandje te laten rijzen kan je het ook met met de naad naar beneden in een rijsmandje laten rijzen. Vlak voor het bakken 'kieper' je het deeg uit het mandje. De naad ligt nu weer boven. Insnijden hoeft dan niet. Het bak vanzelf wat wilder open.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
Vitamine C
Gaat de goede kant op
Berichten: 62
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Vloerbrood

Bericht door Vitamine C » wo 03 jul 2019, 15:30

Thx Levine,

Ik ga op je website kijken. Het volkorenbrood van je site was super gelukt. :)

Gebruikersavatar
Vitamine C
Gaat de goede kant op
Berichten: 62
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Vloerbrood

Bericht door Vitamine C » wo 03 jul 2019, 15:33

Oh en wat is het voordeel van een Poolish?

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4582
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Vloerbrood

Bericht door Levinebaktbrood » do 04 jul 2019, 12:06

Poolish geeft het brood meer smaak, je kunt iets minder gist gebruiken en het brood blijft langer vers.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
Vitamine C
Gaat de goede kant op
Berichten: 62
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Vloerbrood

Bericht door Vitamine C » za 06 jul 2019, 20:22

Hmmm. Brood gemaakt maar reisde 0,0 in oven. Helaas niet eetbaar, stevig brood niet luchtig. Foto zal ik later nog toevoegen.

2e reistijd 45 min, volgende keer is korter proberen.

Zou het met Amerikaans patent beter gaan?

Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1602
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Vloerbrood

Bericht door papagena » zo 07 jul 2019, 21:26

Welk recept heb je precies gebruikt en hoe lang heb je het deeg laten rijzen?
Niet bij brood alleen....

Gebruikersavatar
Vitamine C
Gaat de goede kant op
Berichten: 62
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Vloerbrood

Bericht door Vitamine C » ma 08 jul 2019, 09:19

Eerste link van post Levine.

Dit was brood poging 1. Rijstijden, poolish 8 uur, 1e rijs 60min, 30 autolyse, 2e rijs 45-50 min.

Afbeelding

2e poging: Zelfde rijstijden, 2e rijs ingekort, ca 30 min.

Afbeelding

Stuk beter gelukt, helaas iets te los opgemaakt/ te weinig ingesneden.

Plaats reactie