Tip voor meer fluffy witte broodjes
Geplaatst: di 12 mar 2019, 11:02
Goedemorgen,
Ik lees al hele tijd met veel plezier naar alle goede, leuke en handige reacties van iedereen hier op dit forum.
Al geruime tijd ben ik begonnen met brood bakken nadat ik eindelijk mijn nieuwe droomkeuken heb. Het plezier in bakken is extra nu alles binnen handbereik is. Ik heb al meerdere broden en broodjes gebakken maar nog steeds niet de ultieme zachte witte fluffy bolletjes. Die ik maak zijn lekker hoor maar wie kan mij de tip geven om ze nog beter te maken.
Even wat over mijn werkwijze en ingrediënten die ik gebruik. Ik kneed het deeg met de hand en gebruik brooddeeg van Robert. Ik weet namelijk niet dat of patentbloem voor broodjes kan? Heb wel eens gelezen dat die alleen voor koekjes ed zijn alhoewel dat dan elders weer bestreden word.
Verder gebruik ik,
500 gram bloem
250 ml water
25 gram melkpoeder
Zakje gist van 7 gram
1 geklopt ei
15 gram suiker
8 gram zout
40 gram ongezouten roomboter
Werkwijze
Ik kneed het deeg tot een soepel deeg zodat je een vliesje kan trekken.
Dan het deeg als een bol laten rijzen voor anderhalf uur in ruimte kamertemperatuur.
Na de rijs kneed ikmde lucht eruit en weeg deeg af van 85 gram per bolletje.
Elke bol bol,ik op op het anrecht. Leg ze op een bakplaat, dek het af met ik ingevette huishoud folie en laat nog eens een uur rijzen. Verwarm de oven op 200 graden onder boven warmte.
Daarna wrijf ik de bolletjes in met ei en bak ze ongeveer 12 tot 15 minuten af.
Strijk ze daarna ik met boter en dan zijn ze klaar.
Ze zijn best lekker maar nog steeds niet die zachte luchtige bolletjes.
Wie heeft er tips. Hoe krijg ik ze heel zacht. Waarom zijn mijn afgewogen broodjes van 85 gram niet erg groot. Ze blijven over algemeen wat klein. Als ik lees hier en zie op youtube dan zijn al die broodjes van 85 gram groter. Waar kan dat aan liggen.
Rijs ik teveel? Lees wel eens dat men de tweede reis een uur in de o ven op 25 graden laten doen etc.
Wat een vragen, hopelijk niet teveel
Wie kan mij hierin nog beter helpen?
Alvast heel erg bedankt voor het lezen van mijn vraag
Groetjes
Loes
Ik lees al hele tijd met veel plezier naar alle goede, leuke en handige reacties van iedereen hier op dit forum.
Al geruime tijd ben ik begonnen met brood bakken nadat ik eindelijk mijn nieuwe droomkeuken heb. Het plezier in bakken is extra nu alles binnen handbereik is. Ik heb al meerdere broden en broodjes gebakken maar nog steeds niet de ultieme zachte witte fluffy bolletjes. Die ik maak zijn lekker hoor maar wie kan mij de tip geven om ze nog beter te maken.
Even wat over mijn werkwijze en ingrediënten die ik gebruik. Ik kneed het deeg met de hand en gebruik brooddeeg van Robert. Ik weet namelijk niet dat of patentbloem voor broodjes kan? Heb wel eens gelezen dat die alleen voor koekjes ed zijn alhoewel dat dan elders weer bestreden word.
Verder gebruik ik,
500 gram bloem
250 ml water
25 gram melkpoeder
Zakje gist van 7 gram
1 geklopt ei
15 gram suiker
8 gram zout
40 gram ongezouten roomboter
Werkwijze
Ik kneed het deeg tot een soepel deeg zodat je een vliesje kan trekken.
Dan het deeg als een bol laten rijzen voor anderhalf uur in ruimte kamertemperatuur.
Na de rijs kneed ikmde lucht eruit en weeg deeg af van 85 gram per bolletje.
Elke bol bol,ik op op het anrecht. Leg ze op een bakplaat, dek het af met ik ingevette huishoud folie en laat nog eens een uur rijzen. Verwarm de oven op 200 graden onder boven warmte.
Daarna wrijf ik de bolletjes in met ei en bak ze ongeveer 12 tot 15 minuten af.
Strijk ze daarna ik met boter en dan zijn ze klaar.
Ze zijn best lekker maar nog steeds niet die zachte luchtige bolletjes.
Wie heeft er tips. Hoe krijg ik ze heel zacht. Waarom zijn mijn afgewogen broodjes van 85 gram niet erg groot. Ze blijven over algemeen wat klein. Als ik lees hier en zie op youtube dan zijn al die broodjes van 85 gram groter. Waar kan dat aan liggen.
Rijs ik teveel? Lees wel eens dat men de tweede reis een uur in de o ven op 25 graden laten doen etc.
Wat een vragen, hopelijk niet teveel
Wie kan mij hierin nog beter helpen?
Alvast heel erg bedankt voor het lezen van mijn vraag
Groetjes
Loes