Vraag over oven steen

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Bakben
Gaat de goede kant op
Berichten: 60
Lid geworden op: wo 01 mar 2017, 23:30

Vraag over oven steen

Bericht door Bakben » di 23 okt 2018, 11:40

De mensen die op steen bakken, wat gebruiken jullie om op de steen te strooien zodat het deeg niet blijft plakken ?
Is dat griesmeel of gebruiken jullie wat anders?

Ik heb het geweten, maar ben beginnen twijfelen dus vandaar mijn vraag.

Gebruikersavatar
lekkermelig
Meesterbakker
Berichten: 3078
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Vraag over oven steen

Bericht door lekkermelig » di 23 okt 2018, 21:48

Ik strooi niets op mijn steen, want normaal brooddeeg blijft niet plakken. Ik strooi wel wat semolina op een schietplank.
En als je broden met veel vet of veel suiker bakt kan je ook beter niet direct op een steen bakken.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4558
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Vraag over oven steen

Bericht door Levinebaktbrood » di 23 okt 2018, 23:17

Op de steen strooi ik niets. Op schietplank strooi ik rijststrooimeel, daar gerezen deeg op en hup op de steen in de oven. Het rijststrooimeel is om het deeg niet aan het schietplankje te laten plakken. Als de steen heet genoeg is zal het deeg er niet aan vast plakken.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
Bakben
Gaat de goede kant op
Berichten: 60
Lid geworden op: wo 01 mar 2017, 23:30

Re: Vraag over oven steen

Bericht door Bakben » wo 24 okt 2018, 16:57

Ok top, dank u voor het antwoord.

Gebruikersavatar
KeesR
Deegkneder
Berichten: 149
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Re: Vraag over oven steen

Bericht door KeesR » za 27 okt 2018, 22:59

Ik gebruik rijsmandjes en strooi wat meel op het gerezen deeg vlak voor ik de mandjes omkeer op de steen.

Plaats reactie