Bakken in Broodbakbol/Römertopf/Gietijzeren Pan.

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Eva
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: za 11 feb 2017, 21:35

Bakken in Broodbakbol/Römertopf/Gietijzeren Pan.

Bericht door Eva »

Zie steeds vaker op internet dat er brood gebakken wordt in speciale Broodbakbollen van keramiek, de Römertopf of in gietijzeren pannen. Wat is hier het voordee vanl boven bakken in conventionele oven evt. met een pizzasteen?
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Bakken in Broodbakbol/Römertopf/Gietijzeren Pan.

Bericht door Levinebaktbrood »

Je creëert op die manier een oven in een oven. Het vocht blijft in de pan en daardoor kan het deeg beter rijzen. Pas op het laatst wordt het deksel van de pan gehaald en kan het brood verder droog bakken.

Het is niet nieuw hoor, ik schreef er ruim 10 jaar geleden al over op mijn blog.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Eva
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: za 11 feb 2017, 21:35

Re: Bakken in Broodbakbol/Römertopf/Gietijzeren Pan.

Bericht door Eva »

Dank je. Moet ik toch maar verder terug op jouw blog (of is het al verwijderd). Zal mijn oude gietijzeren pan eens uit de kelder halen en een broodje hierin bakken. Ben benieuwd naar het verschil. De mensen die de dure Le Henry bol hebben zijn erg enthousiast.
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Bakken in Broodbakbol/Römertopf/Gietijzeren Pan.

Bericht door papagena »

Ik bak hier in zowel een gietijzeren pan en in een oude römertopf (voor een paar euro uit de kringloop) en ik zie niet veel onderling verschil. Maar de korst wordt echt lekker knapperig in deze dingen.
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Bakken in Broodbakbol/Römertopf/Gietijzeren Pan.

Bericht door Levinebaktbrood »

Ik bakte in 2006 verschillende No knead broden in een pan en in een tajine, zie hier en hier en hier.

Je kunt ieder deeg in een pan of broodbakbol of romertopf bakken, het hoeft geen no knead deeg te zijn.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Eva
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: za 11 feb 2017, 21:35

Re: Bakken in Broodbakbol/Römertopf/Gietijzeren Pan.

Bericht door Eva »

Dank je wel. Leuk te horen en te zien. Ik ga het binnenkort een keer proberen.
Plaats reactie