Voorverwarmen oven 20 graden hoger dan baktemperatuur

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Zelfbroodbakken2015

Voorverwarmen oven 20 graden hoger dan baktemperatuur

Bericht door Zelfbroodbakken2015 »

Meestal verwarm ik de oven 20 graden hoger voor dan de temperatuur waarop ik bak. Doen jullie dat ook?
Gebruikersavatar
stillekracht
Deegroller
Berichten: 467
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 19:42

Re: Voorverwarmen oven 20 graden hoger dan baktemperatuur

Bericht door stillekracht »

Als het een normale oven is (geen steenoven) verwarm ik niet voor.

Een dergelijke oven heeft amper massa. Je verwarmd de lucht en vervolgens doe je hem open en stop je er koud deeg in. Dan blijft er weinig over van de temperatuur.
Gebruikersavatar
Rob van Rotterdam
Deegkneder
Berichten: 120
Lid geworden op: wo 25 apr 2012, 14:40

Re: Voorverwarmen oven 20 graden hoger dan baktemperatuur

Bericht door Rob van Rotterdam »

Zelfbroodbakken2015 schreef:Doen jullie dat ook?
Ik verwarm zelfs niet voor. Mijn broden gaan altijd in een koude oven. Nooit last.
graanmolen, mechanisch weegschaaltje, kneden met de hand, gewoon oventje.
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Voorverwarmen oven 20 graden hoger dan baktemperatuur

Bericht door Ballie »

Ik verwarm wel voor, maar dat is omdat ik twee blikjes met ijzererts (magnedens) mee verwarm. Deze gebruik ik om stoom te genereren tijdens het bakken, maar dan moet het wel eerst goed heet zijn.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
Zelfbroodbakken2015

Re: Voorverwarmen oven 20 graden hoger dan baktemperatuur

Bericht door Zelfbroodbakken2015 »

Bedankt voor jullie antwoorden.
Gebruikersavatar
John Doe
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: za 16 jul 2016, 16:23

Re: Voorverwarmen oven 20 graden hoger dan baktemperatuur

Bericht door John Doe »

Als je niet voorverwarmd moeten ze er iets langer in neem ik aan?
Gebruikersavatar
Rob van Rotterdam
Deegkneder
Berichten: 120
Lid geworden op: wo 25 apr 2012, 14:40

Re: Voorverwarmen oven 20 graden hoger dan baktemperatuur

Bericht door Rob van Rotterdam »

John Doe schreef:Als je niet voorverwarmd moeten ze er iets langer in neem ik aan?
Geen idee. Tijd speelt bij het bakproces een ondergeschikte rol. Als het brood een kerntemperatuur heeft tussen de 95 en 98 graden, dan gaat de stekker er uit. Hoe lang dat ook heeft mogen duren.
graanmolen, mechanisch weegschaaltje, kneden met de hand, gewoon oventje.
Gebruikersavatar
John Doe
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: za 16 jul 2016, 16:23

Re: Voorverwarmen oven 20 graden hoger dan baktemperatuur

Bericht door John Doe »

Ik kan mij voorstellen dat de begintemperatuur een effect heeft op hoe het brood er zal uitkomen? Stel dat het brood in een oven gaat van 220°C, dan voelt de buitenkant direct die 220° terwijl de binnenkant nog relatief koel is. Als je met een koude oven start warmt de buitenkant geleidelijker op zodat de temperatuur binnenin de temperatuur aan het oppervlak beter volgt. Heeft dat dan niets te maken met de vorming van bvb. de korst?
Gebruikersavatar
Rob van Rotterdam
Deegkneder
Berichten: 120
Lid geworden op: wo 25 apr 2012, 14:40

Re: Voorverwarmen oven 20 graden hoger dan baktemperatuur

Bericht door Rob van Rotterdam »

John Doe schreef:Als je met een koude oven start warmt de buitenkant geleidelijker op zodat de temperatuur binnenin de temperatuur aan het oppervlak beter volgt. Heeft dat dan niets te maken met de vorming van bvb. de korst?
Mijn ervaring is dat problemen met korstvorming (kleur/korstdikte) kunnen samenhangen met een te hoge of te lage oventemperatuur, niet met het inschieten in een koude oven.
graanmolen, mechanisch weegschaaltje, kneden met de hand, gewoon oventje.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Voorverwarmen oven 20 graden hoger dan baktemperatuur

Bericht door lekkermelig »

Ja, en als de oven niet voorverwarmd is is de temperatuur zeker optimaal voor een goede korst. Ik ga me maar abbonneren op een sprookjesforum want de adviezen voor beginners worden hier steeds interessanter. Pffffff.
:cry:
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Rob van Rotterdam
Deegkneder
Berichten: 120
Lid geworden op: wo 25 apr 2012, 14:40

Re: Voorverwarmen oven 20 graden hoger dan baktemperatuur

Bericht door Rob van Rotterdam »

lekkermelig schreef:Ja, en als de oven niet voorverwarmd is is de temperatuur zeker optimaal voor een goede korst. Ik ga me maar abbonneren op een sprookjesforum want de adviezen voor beginners worden hier steeds interessanter. Pffffff.
:cry:
Geachte heer 'lekker melig,' tot dusverre heb ik uw bijdragen steeds met belangstelling gelezen. In bovenstaande reactie neemt u echter op weinig wellevende wijze afstand van een antwoord op een vraag van een medeforumlid, zonder er een in uw optiek beter antwoord aan toe te voegen.
Ik stop ermee en groet u. De heer John Doe wens ik verder veel succes.
graanmolen, mechanisch weegschaaltje, kneden met de hand, gewoon oventje.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Voorverwarmen oven 20 graden hoger dan baktemperatuur

Bericht door lekkermelig »

Beste Rob,
Het zal misschien niet zo aardig overkomen, maar ik wordt gewoon een beetje moe van alle alle slechte adviezen op het forum. Een beginner is gebaat bij een heldere werkwijze. Daarna kan je altijd gaan variëren maar eerst maar eens de basis. Natuurlijk zijn andere ideeën ook welkom, zoals bijvoorbeeld de methode die stillekracht gebruikt. Maar weet wel wat je adviseert en aan wie.
Het gaat om de context om maar eens een vage term te gebruiken. Zo is het net zo zinloos om op stokoude topics te reageren, mensen die een experiment doen te verwijten dat ze daar als professional toch beter zouden moeten weten en zo kan ik nog wel wat noemen, endan doel ik zeker niet alleen op jouw bijdragen. We moeten met zijn allen geen betweters willen worden op dit forum.
En iemand met u aanspreken is wat mij betreft niet altijd gepast. Veel plezier verder op het forum.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Plaats reactie