pistolets

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
1md65
Deegroller
Berichten: 273
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

pistolets

Bericht door 1md65 »

Normaal kneed ik het deeg gedurende ongeveer 10 minuten en vormt het deeg een mooie bol rond de kneedhaak. De laatste tijd gaat het deeg na ongeveer 6 minuten van de haak en loopt uit (een plakkerige boel). Kan het dat het deeg al na 6 minuten klaar is ?
Alvast bedankt
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: pistolets

Bericht door Levinebaktbrood »

Deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

Hoe snel dat is, ligt aan de machine waarin je kneedt, op welke snelheid, de ingrediënten enz.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: pistolets

Bericht door Ballie »

Het lijkt erop dat je deeg overkneed is. Heb je iets veranderd in je werkwijze? Mogelijk heb je de machine op een hogere stand staan dan voorheen. Of heb je een andere machine aangeschaft met andere kneedeigenschappen...
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
1md65
Deegroller
Berichten: 273
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

Re: pistolets

Bericht door 1md65 »

Ik heb niets verandert aan het recept en kneed steeds met zelfde kneder Rofco KN4
Gebruikersavatar
john-b-bak
Deegkneder
Berichten: 103
Lid geworden op: zo 27 mar 2016, 15:27

Re: pistolets

Bericht door john-b-bak »

Temperatuur van het water fors hoger???
Gebruikersavatar
1md65
Deegroller
Berichten: 273
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

Re: pistolets

Bericht door 1md65 »

zoals altijd gebruik ik gewoon kraantjeswater
Gebruikersavatar
john-b-bak
Deegkneder
Berichten: 103
Lid geworden op: zo 27 mar 2016, 15:27

Re: pistolets

Bericht door john-b-bak »

Dat geloof ik graag maar ik kan water van 100 tot 15 °C uit de kraan toveren. Ik heb nooit een deeg gedraaid met heet water maar ik kan me indenken dat je deeg zich veel sneller ontwikkelt en verstijfseling van eiwitten vindt plaats bij zo'n 60-65gr hetgeen misschien ook alles versnelt.Je kunt dan misschien vrij snel een overkneed deeg krijgen (???)
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: pistolets

Bericht door Ballie »

Als ze gewoon koud water uit de kraan haalt zal dat bij het kneden nog niet veel effect hebben. Heet water zoals jij beschrijft is dodelijk voor de gist in het deeg. Dat sterft bij temperaturen boven de 40 graden. Maar dat heeft geen effect op de ontwikkeling en de kwaliteit van het glutennetwerk.

Op één of andere manier is het deeg van 1md65 ineens binnen 6 minuten overkneed. Dat komt niet door het water, maar moet een andere oorzaak hebben.

Is er misschien nieuw of ander meel gebruikt? Dat kan mogelijk een oorzaak zijn wanneer dit minder, of zwakkere gluten bevat.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: pistolets

Bericht door Levinebaktbrood »

Iets moet er anders zijn, anders kan dit niet gebeuren .......
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
1md65
Deegroller
Berichten: 273
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

Re: pistolets

Bericht door 1md65 »

Kan de omgevingstemperatuur er iets mee te maken hebben ?
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: pistolets

Bericht door Levinebaktbrood »

Omgevingstemperatuur heeft wel invloed op het rijzen, als die warmer is zal het deeg sneller rijzen. Tijdens de korte tijd dat er gekneed wordt zal dat niet zoveel invloed hebben. En het weer is toch niet zo denderend de laatste tijd, geen hitte te bekennen 8-)
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Plaats reactie