baktijden vraagje

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
jasmon
Deegroller
Berichten: 303
Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
Locatie: Baarn

baktijden vraagje

Bericht door jasmon »

Begin dit jaar heb ik een nieuwe oven aangeschaft.
Al een tijdje bak ik de broden ook op een steen.

Nou valt mij op dat als ik de steen gebruik, de vloerbroden en busbroden meer kruim hebben, en droger zijn.
Maar nog meer valt de baktijd op. De gebruikte recepten geven meestal een indicatie van 2x 20 minuten eerst op 230°C en verlagen naar 200°C. Echter de broden hebben al na ongeveer 25 minuten een kerntemperatuur van 95°C bereikt. En haal ze dan toch maar uit de oven. De korstkleur is juist wel mooi en brood is gaar.

Waar begin ik om dit uit te zoeken? bij de oventemperatuur? verlagen met 10°C 20°C?
Jan

-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: baktijden vraagje

Bericht door Ballie »

Tijden in recepten zijn nooit meer dan een indicatie. Je zult je werkwijze altijd moeten aanpassen aan je eigen situatie...
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: baktijden vraagje

Bericht door Levinebaktbrood »

Tsja, ik kan er niks zinnigs over zeggen. Kwestie van uitproberen denk ik.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Plaats reactie