Afdekken of niet

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
laincha
Gaat de goede kant op
Berichten: 76
Lid geworden op: zo 14 feb 2016, 10:32

Afdekken of niet

Bericht door laincha »

Ik ben een beginnende broodbakker en erg blij met dit forum.
Een van de (vele) vragen maar je moet ergens beginnen:-)

Als je bv een pain de campagne maakt en de laatste keer rijzen doet in een mandje, moet je dat dan wel of niet afdekken?
Ik zie allemaal video's met stokbroden tussen linnen en geen plastic oid erop.
Hoe zit dat?
Gebruikersavatar
Jean
Opboller
Berichten: 191
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
Locatie: Belgisch Limburg

Re: Afdekken of niet

Bericht door Jean »

Altijd afdekken, tenzij je het brood in een rijskast laat rijzen.
Stokbroden rijzen ook onder een deegkleed.
Gebruikersavatar
laincha
Gaat de goede kant op
Berichten: 76
Lid geworden op: zo 14 feb 2016, 10:32

Re: Afdekken of niet

Bericht door laincha »

met de gedacht dat in een rijskast het vochtig is, evt door bak warm water bij doe het zelf kast?
en er dus geen korst ontstaat?
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Afdekken of niet

Bericht door Ballie »

evt. Een gloeilamp boven het water plaatsen. Dan wel de temperatuur in de gaten houden, dat het niet te warm wordt in het kastje. Boven de 30 graden moet je die lamp dan echt uit zetten.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Plaats reactie