Is dit een goed recept? Met wat vragen.......

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
raMniv
Gaat de goede kant op
Berichten: 83
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 14:00

Is dit een goed recept? Met wat vragen.......

Bericht door raMniv »

Gisteren een kleine bestelling binnengekregen van de zuidmolen om eens te proberen.

Nu wil ik morgen een lekker "luchtig" witbrood gaan maken van Duits Tarwebloem Type 550KS. Ik heb ondertussen van jullie geleerd dat alles gewogen moet worden, dus de weeglepel is ook binnen. Nu heb ik wel een aantal vragen waar ik over twijfel en graag van jullie hoor of dit goed is.

Boter is voor mij een vraag, welke en hoeveel?
Melkpoeder.... hoeveel en is melkpoeder de beste keuze?

Recept:

500 gram Duits Tarwebloem type 550KS
315 gram water (is 63 procent)
5 gram droge gist (is 1 procent)
8 gram zout (1,6 procent goud)
Boter 20 gram..........(is 4 procent) hier zit een vraag, welke boter is geschikt en hoeveel?
2 vitamine c tabletten
Melkpoeder....... hier zit ook een vraag, hoeveel?

Hoor graag of dit wat gaat worden in de bbm en op de stand 3:18 uur?

Bedankt voor het meedenken!
Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1524
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: Is dit een goed recept? Met wat vragen.......

Bericht door miesje1959 »

Het recept ziet er goed uit hoor. Je kunt 1 tablet vitamine C gebruiken, dat is echt genoeg. Zelf gebruik ik altijd vitamine C, maar het hoeft niet persé. Melkpoeder gebruik ik niet , maar even de zoekfuntie gebruiken en dan kom je al een heel eind. Je kunt in plaats van water ook melk of karnemelk gebruiken en de melkpoeder weglaten.
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Gebruikersavatar
raMniv
Gaat de goede kant op
Berichten: 83
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 14:00

Re: Is dit een goed recept? Met wat vragen.......

Bericht door raMniv »

Heb inderdaad al heel veel gelezen via de zoekfunctie. Maar er is zoveel :D

Welke boter gebruiken jullie. Roomboter, margarine, olie?

Dus ik kan gewoon het gericht van water vervangen door halfvolle melk? Enden geen water en melkpoeder gebruiken.
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Is dit een goed recept? Met wat vragen.......

Bericht door bakplaat »

Met een BBM heb ik geen ervaring, dus van mij hierop geen antwoord ;B Maar het recept is zonder meer ook goed voor een 'Ovenbrood'

Boter is idd. Roomboter en gebruik 2-5% en in zware luxe degen met veel vulling (bijv. Stollen) wordt wel 10% gebruikt,
maar dan komt er ook meer gist in het deeg.

Als je melk wil gebruiken... bij voorkeur volle melk. Moet het toch melkpoeder worden, gebruik dan ook volle melkpoeder verhouding 1:10 (100 gr poeder op 1000 gram (1 liter) water.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
raMniv
Gaat de goede kant op
Berichten: 83
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 14:00

Re: Is dit een goed recept? Met wat vragen.......

Bericht door raMniv »

Stel je voor dat ik olijfolie of zonnebloem olie wil gebruiken. Kan ik deze gewoon 1 op 1 veranderen. Dus 20 gram boter is 20 gram zonnebloem olie?

Dank voor de antwoorden. Begint steeds leuker te worden.
Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1524
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: Is dit een goed recept? Met wat vragen.......

Bericht door miesje1959 »

Ja hoor, dat kan je gewoon vervangen
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Is dit een goed recept? Met wat vragen.......

Bericht door Ballie »

Ik zou alleen voorzichtig zijn met olijfolie. De smaak van olijfolie kan snel overheersend zijn. Beter gebruik je een zonnebloemolie...
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
raMniv
Gaat de goede kant op
Berichten: 83
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 14:00

Re: Is dit een goed recept? Met wat vragen.......

Bericht door raMniv »

Heb ook gekozen voor zonnebloemolie, gelukkig goed gegokt.
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Is dit een goed recept? Met wat vragen.......

Bericht door bakplaat »

Met het gebruik van olie in je deeg, heb je ook meer kans dat de korst van het brood niet zo lekker krokant wordt.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Is dit een goed recept? Met wat vragen.......

Bericht door Ballie »

Ik gebruik zelf 25 gram olie op 600 gram meel en heb daar geen last van. Uiteraard verliest de korst zijn krokantheid wel vrij snel doordat het vocht uit de omgeving aantrekt.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Plaats reactie