pistolets zakken in
- 1md65
- Deegroller
- Berichten: 274
- Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
- Locatie: België
pistolets zakken in
Vandaag probeerde ik pistolets te maken. De 1e rijs was 30 minuten, daarna heb ik ze opgebold en nog eens 50 minuten laten narijzen, maar bij het insnijden (na 40 minuten) zakten de mooi verdubbelde broodjes in :yugh:
Wat kan de oorzaak zijn ?
Dank voor jullie reacties
Wat kan de oorzaak zijn ?
Dank voor jullie reacties
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
- Jean
- Opboller
- Berichten: 191
- Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
- Locatie: Belgisch Limburg
Re: pistolets zakken in
Insnijden na 40 minuten vind ik echt te laat.
- 1md65
- Deegroller
- Berichten: 274
- Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
- Locatie: België
Re: pistolets zakken in
recept :
1kg bloem, 600 ml water, 20gr zout, 50 gr gist
1kg bloem, 600 ml water, 20gr zout, 50 gr gist
- Ballie
- Meesterbakker
- Berichten: 2837
- Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
- Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
- Contacteer:
Re: pistolets zakken in
Dat was verse gist neem ik aan? Overigens is het dan nog steeds teveel gist. Ik zou bij verse gist niet meer dan 30 gram gebruiken of 10 gram droge gist.
Om het juiste moment van insnijden te bepalen moet je je deeg in de gaten houden in plaats van de klok. 40 Minuten vind ik helemaal niet zo lang, maar met zoveel gist kan het wel eens een stuk sneller rijzen en heb je voor je 't weet last van overrijs. Dat is hier naar mijn mening dan ook aan de hand geweest.
Succes voor een volgende keer. Oh, en misschien zou je het zout ook iets kunnen minderen. Hoeft niet maar 17 à 18 gram zout op een kilo bloem zou al voldoende moeten zijn.
Daarnaast zou ik het water wegen in plaats van meten. Maatbekers kunnen flink afwijken...
Om het juiste moment van insnijden te bepalen moet je je deeg in de gaten houden in plaats van de klok. 40 Minuten vind ik helemaal niet zo lang, maar met zoveel gist kan het wel eens een stuk sneller rijzen en heb je voor je 't weet last van overrijs. Dat is hier naar mijn mening dan ook aan de hand geweest.
Succes voor een volgende keer. Oh, en misschien zou je het zout ook iets kunnen minderen. Hoeft niet maar 17 à 18 gram zout op een kilo bloem zou al voldoende moeten zijn.
Daarnaast zou ik het water wegen in plaats van meten. Maatbekers kunnen flink afwijken...
Het leven is goed, in het Brabantse land...
- Jean
- Opboller
- Berichten: 191
- Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
- Locatie: Belgisch Limburg
Re: pistolets zakken in
Een pistolet is na 40 minuten bijna volrezen, en is het dus te laat voor in te snijden . Volgens mij doet het recept bij deze helemaal niets ter zake, het is een probleem van het moment van insnijden.
- Ballie
- Meesterbakker
- Berichten: 2837
- Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
- Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
- Contacteer:
Re: pistolets zakken in
Dat ben ik niet met je eens. Of een deeg na 40 minuten al dan niet volrezen is, is afhankelijk van de omstandigheden. Zoals samenstelling, maar ook de deeg- en omgevingstemperatuur spelen mee. Of het wel of niet gebruik maken van een rijskast.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
- Jean
- Opboller
- Berichten: 191
- Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
- Locatie: Belgisch Limburg
Re: pistolets zakken in
Als de pistolets in kwestie niet bijna volrezen waren zouden ze niet inzakken bij het insnijden.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: pistolets zakken in
Als deeg bijna volrezen is zakt het niet in bij het insnijden. Deeg zakt pas in als het te lang heeft gerezen. Bijna volrezen = niet te lang.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Jean
- Opboller
- Berichten: 191
- Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
- Locatie: Belgisch Limburg
Re: pistolets zakken in
Ik begrijp gewoon niet wat dit met het recept te maken heeft.
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: pistolets zakken in
Hoe meer gist des te sneller het bijna volrezen is.
Misschien eens een ander recept proberen? http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/ ... olets.html
Misschien eens een ander recept proberen? http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/ ... olets.html
Niet bij brood alleen....
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: pistolets zakken in
Alles Bij een recept hoort ook een werkwijze en daarbij worden vaak de nodige rijstijden aangegeven, die je vervolgens niet letterlijk moet nemen. Je kunt de voortgang van het rijsproces het beste volgen met je ogen (kijken) en handen (voelen) ,dit zijn hiervoor de aangewezen instrumenten. (Vroeger zo al geleerd tijdens de vakopleiding)Jean schreef:Ik begrijp gewoon niet wat dit met het recept te maken heeft.
De omstandigheden kunnen per deeg van eenzelfde recept steeds verschillend zijn, bijv. kwaliteit van bloem/meel, deeg- en omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid etc.
Zelf laat ik het deeg voor het insnijden nooit helemaal vol rijzen en schat ik het zo in ,dat als het nog even kan het dan ook alvast in te snijden.Altijd goede resultaten en nooit last van inzakken.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Jean
- Opboller
- Berichten: 191
- Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
- Locatie: Belgisch Limburg
Re: pistolets zakken in
Het ging hem over het insnijden van pistolets.
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: pistolets zakken in
Ja dat is waar ook Jean...maar het maakt niks uit hoor, zoals wat ik hierboven vertelde kun je toepassen op Groot- en Kleinbrood.
Hier dan nog een foto van goed gebakken Pistolets zoals ik die nog regelmatig maak:
Hier dan nog een foto van goed gebakken Pistolets zoals ik die nog regelmatig maak:
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- 1md65
- Deegroller
- Berichten: 274
- Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
- Locatie: België
Re: pistolets zakken in
Dank voor jullie reacties, zal de pistolets beter in het oog moeten houden tijdens de 2e rijs.
- 1md65
- Deegroller
- Berichten: 274
- Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
- Locatie: België
Re: pistolets zakken in
Deze ochtend nieuwe poging ondernomen om mooie pistolets be bakken, en het is gelukt
Heb langere voorrijs genomen en korter narijs. Broodjes na 15 min ingesneden.
Dank voor de tips
Heb langere voorrijs genomen en korter narijs. Broodjes na 15 min ingesneden.
Dank voor de tips
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: pistolets zakken in
Nou zijn we natuurlijk erg benieuwd naar de foto's.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's