Broodjes snel oud en droog, oplossing???

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Grotegreef
Chef stoffer en blik
Berichten: 13
Lid geworden op: zo 17 jan 2016, 16:33

Broodjes snel oud en droog, oplossing???

Bericht door Grotegreef »

Als ik broodjes bak volgens recept van Levine zijn ze na een paar uur al "oud".
Ik gebruik exact wat er in het recept staat, tarwebloem enz. enz.
Zijn hier oplossingen voor aan te geven?
Gebruikersavatar
Grotegreef
Chef stoffer en blik
Berichten: 13
Lid geworden op: zo 17 jan 2016, 16:33

Re: Broodjes snel oud en droog, oplossing???

Bericht door Grotegreef »

Ik gebruik wel halfvolle melk, kan dat het probleem zijn?
Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1524
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: Broodjes snel oud en droog, oplossing???

Bericht door miesje1959 »

Of volle melk nu zoveel verschil uit maakt denk ik niet, het wordt vooral gebruikt voor de smaak.

Als je kleine broodjes bedoelt, dan zou het zomaar kunnen dat ze te lang in de oven hebben gezeten.

Mijn brood is na een paar uur niet 'oud'.
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Gebruikersavatar
Sakura
Gaat de goede kant op
Berichten: 97
Lid geworden op: di 14 apr 2015, 15:37

Re: Broodjes snel oud en droog, oplossing???

Bericht door Sakura »

Ik gebruik ook halfvolle melk en mijn broodjes waren niet na een paar uur "oud".
We hebben van de hamburgerbroodjes die ik onlangs had gebakken nog 2 dagen nadien gegeten. Waren wal wat harder maar de binnenkant was nog mals. Tuurlijk waren ze lekkerder toen ze net uit de oven kwamen maar daags en 2dagen nadien ze nog zeker te . Ze waren nog lekker.

Je mag niet vergelijken bij een brood bij de bakker waar het na 4dagen nog even vers is dan toen je het kocht.

Misschien inderdaad te lang in de oven?
Gebruikersavatar
Grotegreef
Chef stoffer en blik
Berichten: 13
Lid geworden op: zo 17 jan 2016, 16:33

Re: Broodjes snel oud en droog, oplossing???

Bericht door Grotegreef »

Dank voor de antwoorden. Een volgende keer zal ik ze wat korter bakken!
Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1524
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: Broodjes snel oud en droog, oplossing???

Bericht door miesje1959 »

Brood is gaar als ze 95 graden zijn. Heel goed te controleren met een kernthermometer.
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Broodjes snel oud en droog, oplossing???

Bericht door Ballie »

Ik had hier zelf in mijn begintijd ook veel last van. Was het brood net klaar, dan smaakte het prima, maar was het brood eenmaal een halve dag oud, dan was het niet meer te vr... eten... Heel lang heb ik niet gesnapt wat er aan de hand was.

Uiteindelijk bleek dat het deeg overkneed was. Ik heb toen extra aandacht besteed aan het goed kneden van het deeg en heb er sindsdien geen last meer van.

Dit wil niet zeggen dat dit bij jou ook aan de hand is, maar het is het wel waard om daar eens naar te kijken.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
Grotegreef
Chef stoffer en blik
Berichten: 13
Lid geworden op: zo 17 jan 2016, 16:33

Re: Broodjes snel oud en droog, oplossing???

Bericht door Grotegreef »

Ik kneed het deeg met de Kenwood ca. 12-13 minuten en na controle dmv de trekproef blijkt het goed te zijn.
Maar ik zal eens wat korter kneden.
Dank je wel voor het advies.
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Broodjes snel oud en droog, oplossing???

Bericht door bakplaat »

Grotegreef schreef:Dank voor de antwoorden. Een volgende keer zal ik ze wat korter bakken!
En ook in een hetere oven...Zelf bak ik mijn kleine broodjes maximaal 8-10 minuten/230-250°C.

Afbeelding AfbeeldingAfbeelding
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Plaats reactie