Oke, dit weekend een vuurdoop, ga ik het volkorenbrood van levine maken.
Nou wil ik de poolish vrijdagavond maken. en zaterdagochtend verder gaan. Hoewel ik al veel gelezen over de werkwijze, ben ik toch het draadje kwijt. vooral waar ik nou wat gelezen heb.
De poolish moet 6-8 uur staan. ik wil deze vrijdagavond maken. en zaterdagochtend verder gaan. maar dat is langer dan 6-8 uur (wordt eerder 10-12 uur).
Heb ik onderstaande nou goed begrepen?
ik maak de poolish met 25°C water ,
laat deze 1 uur op kamertemperatuur staan 20-25°C
dan de koelkast in , die moet lager dan 7°C zijn.
zatedagochtend de poolish uit de koelkast halen en een uur laten staan op kamertemperatuur 20-25 °C
en vervolgens aan de slag met deeg maken wat eenmaal klaar met kneden 25°C moet zijn. en verder met de volgende stappen (doorslaan vormen rijs en afbakken).
Wat als de poolish alsnog ingezakt? kan ik er dan nog iets herstellen?
pff wat een vragen...
Jan
poolish maken
- jasmon
- Deegroller
- Berichten: 303
- Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
- Locatie: Baarn
poolish maken
Jan
-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: poolish maken
Jan, je wilt het 10 tot 12 uur laten staan. Dat kan op de volgende manier .
Vlak voor het naar bed gaan maak je de poolish, gebruik hiervoor koud water en zet het vervolgens in de koelkast. Tegen de tijd dat je tijd hebt om de poolish te gebruiken haal je hem ongeveer een uur van te voren uit de koelkast en maak je het brood verder af volgens de beschrijving.
Komt helemaal goed. Bak ze!
Vlak voor het naar bed gaan maak je de poolish, gebruik hiervoor koud water en zet het vervolgens in de koelkast. Tegen de tijd dat je tijd hebt om de poolish te gebruiken haal je hem ongeveer een uur van te voren uit de koelkast en maak je het brood verder af volgens de beschrijving.
Komt helemaal goed. Bak ze!
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: poolish maken
Jan, ik begrijp niet waarom je deze vraag stelt want het antwoord staat in het recept.
In het recept staat ook dat de watertemperatuur voor de poolish 20 C moet zijn. Nou is dat niet zo strikt hoor, je kunt gewoon water uit de koude kraan nemen.NB: je kunt de poolish ook langer van tevoren maken: maak de poolish zoals hierboven beschreven, laat hem ± 1 uur op kamertemperatuur staan en zet hem dan goed afgedekt in de koelkast. Haal de poolish 30 - 60 minuten voordat je het deeg gaat maken weer uit de koelkast.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- jasmon
- Deegroller
- Berichten: 303
- Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
- Locatie: Baarn
Re: poolish maken
Bedankt voor de reacties.
Jan
-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -