poolish maken

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
jasmon
Deegroller
Berichten: 303
Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
Locatie: Baarn

poolish maken

Bericht door jasmon »

Oke, dit weekend een vuurdoop, ga ik het volkorenbrood van levine maken.

Nou wil ik de poolish vrijdagavond maken. en zaterdagochtend verder gaan. Hoewel ik al veel gelezen over de werkwijze, ben ik toch het draadje kwijt. vooral waar ik nou wat gelezen heb.

De poolish moet 6-8 uur staan. ik wil deze vrijdagavond maken. en zaterdagochtend verder gaan. maar dat is langer dan 6-8 uur (wordt eerder 10-12 uur).

Heb ik onderstaande nou goed begrepen?

ik maak de poolish met 25°C water ,
laat deze 1 uur op kamertemperatuur staan 20-25°C
dan de koelkast in , die moet lager dan 7°C zijn.
zatedagochtend de poolish uit de koelkast halen en een uur laten staan op kamertemperatuur 20-25 °C
en vervolgens aan de slag met deeg maken wat eenmaal klaar met kneden 25°C moet zijn. en verder met de volgende stappen (doorslaan vormen rijs en afbakken).

Wat als de poolish alsnog ingezakt? kan ik er dan nog iets herstellen?

pff wat een vragen... :roll:

Jan
Jan

-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1524
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: poolish maken

Bericht door miesje1959 »

Jan, je wilt het 10 tot 12 uur laten staan. Dat kan op de volgende manier .
Vlak voor het naar bed gaan maak je de poolish, gebruik hiervoor koud water en zet het vervolgens in de koelkast. Tegen de tijd dat je tijd hebt om de poolish te gebruiken haal je hem ongeveer een uur van te voren uit de koelkast en maak je het brood verder af volgens de beschrijving.

Komt helemaal goed. Bak ze!
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: poolish maken

Bericht door Levinebaktbrood »

Jan, ik begrijp niet waarom je deze vraag stelt want het antwoord staat in het recept.
NB: je kunt de poolish ook langer van tevoren maken: maak de poolish zoals hierboven beschreven, laat hem ± 1 uur op kamertemperatuur staan en zet hem dan goed afgedekt in de koelkast. Haal de poolish 30 - 60 minuten voordat je het deeg gaat maken weer uit de koelkast.
In het recept staat ook dat de watertemperatuur voor de poolish 20 C moet zijn. Nou is dat niet zo strikt hoor, je kunt gewoon water uit de koude kraan nemen.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
jasmon
Deegroller
Berichten: 303
Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
Locatie: Baarn

Re: poolish maken

Bericht door jasmon »

Bedankt voor de reacties.
Jan

-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
Plaats reactie