Rising stand op mijn oven

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
erikg
Deegkneder
Berichten: 147
Lid geworden op: vr 29 mei 2015, 21:28
Contacteer:

Rising stand op mijn oven

Bericht door erikg »

Ben er achter gekomen dat mijn hete luchtoven een 'rising' stand heeft met 35graden.
is bedoeld om brood te laten rijzen onder gecontroleerde omstandigheden.

Is 35 niet wat hoog ?

Of gaat men er vanuit dat het deeg een lagere temperatuur houdt in de kern ?
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Rising stand op mijn oven

Bericht door lekkermelig »

Optimale temperatuur is 2 graden hoger dan de deegtemperatuur, dus 27+2 voor tarwe en 29+2 voor roggedeeg

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
joop
Gaat de goede kant op
Berichten: 75
Lid geworden op: zo 07 jun 2015, 12:04

Re: Rising stand op mijn oven

Bericht door joop »

Heb net mijn eigen rijskast gemaakt en in gebruik genomen. Mede hierdoor ben ik benieuwd hoe je de optimale rijstemperatuur kan bepalen. Ik heb hem staan op 30-32 graden. Dat zou dan te hoog zijn. met ander woorden: wat is optimaal?
* Oven met boven en onderwarmte - Kneedmachine Krefft PR20-S - Kitchenaid 7580
Gebruikersavatar
erikg
Deegkneder
Berichten: 147
Lid geworden op: vr 29 mei 2015, 21:28
Contacteer:

Re: Rising stand op mijn oven

Bericht door erikg »

mijn oven geeft op de rising stand 40 graden aan, maar de kernthermometer geeftaan dat het deeg een kerntemperatuur krijgt van 29 graden. Niet slecht dus voor tarwedeeg.
Plaats reactie