1e rijstijd, hoe precies komt dat?

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
erikg
Deegkneder
Berichten: 147
Lid geworden op: vr 29 mei 2015, 21:28
Contacteer:

1e rijstijd, hoe precies komt dat?

Bericht door erikg »

in een desem brood wordt gesproken over een 1e rijstijd van 3.5 tot wel 5 uur.

Dan vraag je je toch af hoe nauwkeurig de 1e rijstijd komt?

ik heb laatsts 's ochtens een desem ingezet en ben gaan werken. 'S avonds doorgeslagen en verder gewoon het proces gevolgt. is prima brood geworden.

wat zou er mis kunnen gaan als je de 1e rijs veel te lang laat duren ?
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: 1e rijstijd, hoe precies komt dat?

Bericht door Levinebaktbrood »

Hoe lang deeg moet rijzen hangt af van een aantal factoren: gebruikte hoeveelheid gist of desem, deegtemperatuur na het kneden en omgevingstemperatuur. Bij desembrood komt er nog een factor bij namelijk hoe levendig/sterk is de desem.

Rijstijden zijn nooit precies aan te geven, het deeg is leidend. De rijstijd is wel nauwkeurig, maar hangt van het deeg af. Met desemdeeg heb je meer speling omdat dat deeg minder snel rijst. Laat je deeg (veel) te lang rijzen dan ploft het in elkaar. Ook bij een 1e rijs moet je dat zien te voorkomen, want dat kan negatieve gevolgen hebben voor het verdere proces (bijv. niet of nauwelijks meer rijzen).
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Plaats reactie