Vormen corrigeren

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Steef
Jongste bediende
Berichten: 47
Lid geworden op: za 14 feb 2015, 21:26
Locatie: Roermond

Vormen corrigeren

Bericht door Steef »

Goed gekneed, goed gerezen maar helaas niet goed gevormd....
Het is al een paar keer voorgekomen dat het vormen niet helemaal wil lukken. Of te breed, of niet strak genoeg, of gewoon te prutserig. En dat heb ik dan al wel door voordat het de oven in gaat, alleen durf ik het dan niet te herstellen omdat ik dan bang ben dat ik het hele deeg/brood en haar luchtigheid om zeep help.
In hoeverre kan je tijdens het vormen het deeg hervormen? Kan ik bijvoorbeeld een misvormde batard weer plat duwen om opnieuw te vormen?
KA HD, Rofco B20 en "gewone" oven
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Vormen corrigeren

Bericht door bakplaat »

Steef schreef:Goed gekneed, goed gerezen maar helaas niet goed gevormd....
In hoeverre kan je tijdens het vormen het deeg hervormen? Kan ik bijvoorbeeld een misvormde batard weer plat duwen om opnieuw te vormen?
Om dit nog te kunnen herstellen Steef, laat je het niet goed opgemaakte deegstuk even (± 15minuten) rijzen,dan raakt het z'n spanning kwijt en kun je het opnieuw vormen/opmaken.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Plaats reactie