Truuk gezocht

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Bulborum

Truuk gezocht

Bericht door Bulborum »

Is er een truuk om zaadjes ed vast te plakken aan kleine broodjes
Ei werkt goed maar om iedere keer een ei te "slachten" voor een paar broodjes vind ik overdreven
De rest door de broodjes werken gaat ook niet omdat het ei er nadien opmoet

Roland
Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1524
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: Truuk gezocht

Bericht door miesje1959 »

Je kunt het deeg ook bestrijken met water, daar de zaadjes op strooien en ligt aandrukken.
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Truuk gezocht

Bericht door Ballie »

Of pak een plantenspuit en besproei de broodjes met wat water.

Voor Broodjes: Een kommetje of een diep bord met een hoeveelheid van de zaden(mix) vullen en de bevochtigde zijde van het brood in de zaden(mix) drukken. Hierna pas laten rijzen.

Voor hele broden, een laagje van de zaden(mix) gelijkmatig op een schaal (of bakplaat) verspreiden. Het brood met de bevochtigde zijde (of gewoon helemaal rondom) over dit laagje rollen. Tijdens het rollen licht aandrukken. Hierna het brood laten rijzen tot het kan worden afgebakken.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
Bulborum

Re: Truuk gezocht

Bericht door Bulborum »

De plantenspuit met water en inrollen in een kommetje heb ik geprobeerd maar Ik vind dat veel zaadjes ervan afvallen tijdens het snijden nadien :(
Gebruikersavatar
Jean
Opboller
Berichten: 191
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
Locatie: Belgisch Limburg

Re: Truuk gezocht

Bericht door Jean »

Bulborum schreef:Is er een truuk om zaadjes ed vast te plakken aan kleine broodjes
Ei werkt goed maar om iedere keer een ei te "slachten" voor een paar broodjes vind ik overdreven
Je kan toch een beetje over houden van je ei dat je in je deeg gebruikt.
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Truuk gezocht

Bericht door Ballie »

Zaadjes die eraf vallen bewaar ik apart en gaan een volgend keer door het deeg heen. Geldt ook voor de zaadjes en kruimels die overblijven na het snijden van het gebakken brood. Dat kun je prima in je volgende deeg verwerken...
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
Dries
Deegkneder
Berichten: 120
Lid geworden op: ma 01 dec 2014, 16:26
Locatie: Ergens in de regen in Antwerpen...

Re: Truuk gezocht

Bericht door Dries »

Het simpelste is de zaden op een bord storten en dan de broodjes er door "rollen". oefen genoeg druk uit en dan werkt het meestal wel.

Dries
Brood sterft pas als het koud is...

Ankarsum Orginal assisant , Bartscher AT90...
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Truuk gezocht

Bericht door Levinebaktbrood »

Maar dan moet je eerst het deeg wel met water natmaken of met ei (ik gebruik meestal alleen eiwit) bestrijken voordat je het deeg erdoor rolt anders vallen ze er nog af.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Truuk gezocht

Bericht door bakplaat »

Met enkel water verlies je na het bakken (veel) van de zaadjes pitten etc. is mijn ervaring.Als je er geen ei/eiwit aan wil wagen,kun je ook een dun papje van wat bloem en water maken en daarmee je brood/jes bestrijken,alvorens je ze door de zaadjes rolt.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Truuk gezocht

Bericht door Ballie »

Ik gebruikte altijd alleen water (met een plantenspuit aanbrengen), en dat werkte prima. Het meeste bleef wel aan het brood plakken, ook na het bakken. Tegenwoordig gebruik ik eiwit. Ik gebruik alleen eidooiers in mijn brood, dus ik blijf altijd met een berg eiwit zitten. Kan ik het net zo goed op het deeg smeren en als lijm voor de zaden en voor de havermoutvlokken gebruiken.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Plaats reactie