Ik heb gisteravond een busbrood voorbereid. Ik heb het deeg een uur laten rijzen, de lucht eruit gedrukt, 20 minuten laten rusten en toen gevormd. Daarna heb ik het in het bakblik in de koelkast gezet.
Ik zag vanmorgen meteen als dat het deeg nog flink doorgerezen is en vermoedde de overrijs al. Toch afgebakken maar het is een klomp brood.
Ik begrijp de overrijs niet zo goed. De koelkast is een graad of zeven. Niet koud genoeg mischien?
na de tweede rijs in de koelkast: overrijs?
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: na de tweede rijs in de koelkast: overrijs?
Beste Badzeep, allereerst welkom op het forum. Het is gebruikelijk dat nieuwe leden zich eerst even voorstellen in de daarvoor bestemde rubriek voordat er berichten geplaatst worden.
Deeg stopt het rijzen als het kouder is dan 7 graden. De temperatuur in jouw koelkast is dus te hoog. Het deeg is blijven doorrijzen met als gevolg overrijs.
Deeg stopt het rijzen als het kouder is dan 7 graden. De temperatuur in jouw koelkast is dus te hoog. Het deeg is blijven doorrijzen met als gevolg overrijs.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: na de tweede rijs in de koelkast: overrijs?
Of het deeg was vrij warm voordat het de koelkast in ging.
Dan duurt het nog even voordat het deeg tot 7 graden is afgekoeld.
Daardoor rijst het deeg nog een tijdje door in de koelkast.
Dan duurt het nog even voordat het deeg tot 7 graden is afgekoeld.
Daardoor rijst het deeg nog een tijdje door in de koelkast.
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- harmony
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 51
- Lid geworden op: ma 12 jan 2015, 16:55
- Locatie: Drenthe
Re: na de tweede rijs in de koelkast: overrijs?
Han, als het deeg eerst afgekoeld was vóór het de koelkast inging, zou het toch ook zijn gaan rijzen?
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe